Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş, 1. ölüm yıldönümünde bu sabah Cumhuriyet Parkı’ndaki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu törende yaptığı konuşmada “Rahat uyu değerli Kurucu Cumhurbaşkanımız…Kıbrıs Türk halkı, senin bize söylediğin gibi Atatürkçü çizgiden ayrılmadan, anavatan Türkiye ile el-ele gönül gönüle kurduğumuz devleti sonsuza kadar yaşatacaktır” dedi.

Törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Baki Kavun, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Ana Muhalefet Partisi CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş, oğlu DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, ailesi, kurum kuruluş temsilcileri, muharip derneklerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende protokol sırasına göre çelenklerin konulmasının ardından, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla bayrakların göndere çekilmesi ve yarıya indirilmesi yer aldı. Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasından sonra ise Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın destansı yaşamını, Kıbrıs Türkü için başardıklarını, eserlerini anlatmak için onlarca kitap, saatlerce süren belgesellerin az geleceğini belirtti.

Rauf Denktaş’ı en kısa bir şekilde anlatması istenmesi halinde şöyle anlatabileceğini ifade etti:

“ O Kıbrıs sevdalısı, Türklük şuur çok yüksek, egemenlik, bağımsızlık tutkunu siyasi dehası hayli parlak, Kıbrıs Türk halkını toplum noktasından alıp, devlet sahibi bir halk noktasına taşıyan, Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs Türkleri için önemini çok iyi bilen, Anavatan Türkiye’ye yürekten bağlı bir lider idi.”

Törende bazı vatandaşlar, üzerinde Rauf Denktaş’ın resmi ile KKTC bayrağı bulunan bayraklar ve üzerinde “Denktaş Babatürk Emanetin Namusuumuzdur”, “Babatürk Denktaş Yolumuzdan Ayrılmayacağız” yazılı pankartlar tuttu.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu törende yaptığı konuşmada, “Bugün Türk milletinin, Kıbrıs Türklüğü’nün, bir milli kahramanının, eşine az rastlanır bir direnişçi, diplomat, Devlet adamı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın birinci ölüm yıldönümü dolayısı ile kabri başında toplanmış bulunuyoruz” dedi.

“Merhum önderimize, liderimize, Cumhurbaşkanımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, Devletimizin dünya durdukça yaşayacağını ve Kıbrıs Türklerinin her zaman, onu sevgiyle anacaklarını asla unutmayacaklarını bir kez daha ifade ediyorum” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın destansı yaşamını, Kıbrıs Türkü için başardıklarını, eserlerini anlatmak için onlarca kitabın, saatlerce süren belgesellerin az geleceğini söyledi.

Eroğlu, “Bana göre Rauf Denktaş’ı en kısa bir şekilde anlatmak istersek şöyle diyebiliriz; O Kıbrıs sevdalısı, Türklük şuur çok yüksek, egemenlik, bağımsızlık tutkunu siyasi dehası hayli parlak, Kıbrıs Türk halkını toplum noktasından alıp, devlet sahibi bir halk noktasına taşıyan, Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs Türkleri için önemini çok iyi bilen, Anavatan Türkiye’ye yürekten bağlı bir lider idi” dedi.

Kıbrıs Türkünün bağımsızlık davasının, Denktaş’ın var oluş sebebi, adeta yaşamının ta kendisi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biz Kıbrıs Milli Davası nedir? Haklarımız nelerdir? ondan dinledik, ondan öğrendik” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk Halkı’nın 1950’li yıllardan 2005 yılına kadar uzanan yaklaşık 55 yıllık tarihinin her önemli noktasında Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın çok belirgin izleri bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, yok olmaya yüz tutmuş bir cemaat olan Kıbrıs Türkünün, millet olma şuuruna, Kıbrıs Adası’nda Rumlarla eşit bir halk olduğunu haykırarak devlet kurma noktasına onunla geldiğini kaydetti.

“Sonunda ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ (KKTC) kuruldu” diyen Eroğlu, şöyle devam etti:

“Devletinizin yaşaması, göndere çekilmiş egemenliğimizin simgesi bayrağımızın inmemesi, O’nun temel gayesi idi. Kurucu Cumhurbaşkanımız Denktaş yalnız Kıbrıs Türklüğünün lideri değil aynı zamanda Anavatan Türkiye’nin sarsılmayan dostu, kadir bilir sevdalısıydı.

Devlet yönetiminde olan bizlere pek çok kez Türkiye’nin öneminin altın çizen sözler söylediği nettir.

Hiç unutmam, unutmayacağım “Kıbrıs Girit olmasın!” derdi. Herkesin Osmanlı toprağı olan, çok önemli bir Türk nüfusun bulunduğu Girit Adası’nın Yunanistan ve ona destek çıkan bazı ülkeler tarafından antlaşmalar kılıfıyla nasıl elden gittiğini bilmesini, tarihten ders çıkarmasını isterdi.

Refah ve huzur içinde, tertemiz, pırıl pırıl kentleri olan, harika doğası ile turizm sektöründe gereken atılımı yapmış, üniversiteleri her geçen gün büyüyen gelişen Dünya Devletler ailesi içinde yerini almış bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hayali vardı.

Bizlere ve bizden sonraki nesillere düşen göre Kurucu Cumhurbaşkanımızın bu hayallerini gerçekleştirmektir. Bunu başarmamız mümkündür. Nereden nereye geldiğimiz düşünülürse aşamayacağımız zorluk olmadığı görülecektir.”

“KARŞILIKLI SEVGİ SAYGIMIZI YİTİRMEDİK”

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş ,ile en uzun süre çalışan Başbakanın kendisi olduğuna dikkat çeken Eroğlu, aralarında hep saygı ve sevgi olduğunu ifade etti.

Çoğu zaman birlikte hareket ettiklerini, zaman zaman da rakip olduklarını, ancak bir birlerine karşı sevgi ve saygıyı yitirmediklerini vurgulayan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son Cumhurbaşkanlığı adaylığımda ve seçilmemde bana gönülden destek verdi. ‘Devlete, egemenliğe, halka, sahip çık’ dedi. Sözümde duruyorum; Duracağım. Kıbrıs Türk Halkı’nı asla Devlet sahibi egemen bir halk noktasından geriye düşürmeyecek, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden asla taviz vermeyeceğim. Onun yolundan giderek Kıbrıs’ta var olan gerçekler temelinde yaşayabilir bir antlaşma için görüşmelere hep açık olacağım ama halkımın ne istediğini iyi bilerek asla bizi 1974 öncesine götürecek oyunlara geçit vermeyeceğim.”

DENKTAŞ’IN VASİYETİ

Yakınlarının ifadelerine göre Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın Allah’ın Rahmetine kavuşmazdan kısa süre önce Rum liderine hitaben; “Söyle kendilerine burası bağımsız bir cumhuriyettir” dediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunu aynı zamanda Kurucu Cumhurbaşkanının Kıbrıs Türk Halkı’na en önemli vasiyeti olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Eroğlu Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’a seslenerek, “Rahat uyu değerli Kurucu Cumhurbaşkanımız…Kıbrıs Türk halkı, senin bize söylediğin gibi Atatürkçü çizgiden ayrılmadan, Anavatan Türkiye ile el-ele gönül gönüle kurduğumuz devleti sonsuza kadar yaşatacaktır. Halkımız uyanıktır ve yaşanan bazı sıkıntılara rağmen devletinin egemenliğinin öneminin bilincindedir. Barışçıyız ama teslimiyetçi değiliz. Seni ve mücadeleni asla unutmayacağız…Sen bizim için değerli bir hazine sönmez bir meşalesin, hep öyle kalacaksın….” ifadelerini kullandı.

ANIT ÖZEL DEFTERİ

Anıt Özel Defteri’ne Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Baki Kavun duygu ve düşüncelerini yazdı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun deftere yazdıkları şöyle:

“Aziz Lider Rauf Raif Denktaş;

Kıbrıs Türkünün özgürlük ve eşitlik mücadelesinin timsali Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu, Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu ve milletimizin yetiştirdiği gerçek kahraman Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ebediyete intikalinin birinci yıldönümünde huzurundayız.

Hak hukuk ve eşitlik mücadelesi olan milli davamızı benzeri görülmemiş bir özveri ve dirayetle savunarak Kıbrıs Türk halkının anavatanıyla kucaklaşıp bağımsızlık ve özgürlüğüne kavuşmasına önder oldunuz. Bu mücadelenizi Kıbrıs Türk halkı her zaman hatırlayacak ve sonsuza dek minnetle anmaya devam edecektir.

Sizi ve Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde emeği geçen tüm dava arkadaşlarınızı şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyorum.”

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da deftere şu satırları yazdı:

“Değerli Kurucu Cumhurbaşkanı;

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin en anlamlı eseri olan bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunda gösterdiğiniz devlet adamlığını, ebediyete intikalinizin ilk yıldönümünde Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle birlikte saygı ve minnetle hatırlıyoruz.

Kıbrıs Türkü’nün unutulmaz mücadelesindeki liderliğiniz ve yaptığınız katkılar mensubu olmaktan gurur duyduğumuz Türk ulusunun yetişen yeni nesilleri tarafından daima minnetle anılacaktır.

Bu anlamlı günde manevi huzurunuzda şükran ve tazimle eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

KORGENERAL SAVAŞ

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ise deftere şunları yazdı:

“Aziz lider Kurucu Cumhurbaşkanı;

Bütün varlığınızı ortaya koyarak Kıbrıs Türk halkının hayatta kalma onur ve özgürlük mücadelesinin temelini ve ruhunu teşkil eden önderliğinin kıymetli hatırasıyla huzurunuzdayız.

Kurucu Cumhurbaşkanı olarak, temeli hak hukuk ve eşitlik mücadelesi olan milli davanızı benzeri görülmemiş bir özveri ve dirayetle savunarak, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık ve özgürlüğüne kavuşmasına örnek oldunuz ve dünya tarihinde müstesna yerinizi aldınız.

Siz hayatınız boyunca hiçbir zaman yılmadınız sabırla dayandınız ve Kıbrıs Türk halkına özgür bir vatan nazlı nazlı dalgalanan bir bayrak bıraktınız. Bağımsız yaşamak için gerekirse can vermek gerektiğini, özgürlük uğrunda verilen mücadelenin en kutsal mücadele olduğunu Kıbrıs Türk halkına siz öğrettiniz.

Sizin hayatınız başarılarınız mücadeleci ruhunuz idealleriniz ve vatan aşkınız her birimiz için vazgeçilmez bir miras gelecek nesillere taşınması elzem bir hazine olacaktır.

Türk Milleti ve kahraman Kıbrıs Türk Halkı varoluş mücadelesine yaptığınız değerli katkıları ve bu uğurda göstermiş olduğunuz emsalsiz fedakarlıkları asla unutmayacak, onları bir gurur timsali ve milli bir tecrübe kaynağı olarak sonsuza dek kalbinde yaşatacaktır.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı vermiş olduğunuz eşsiz mücadelenin kıymeti ve değerli fikirlerinizin idraki içerisinde Kıbrıs’ta huzur ve barışın teminatı olmaya her koşulda devam edecektir.

Bu anlamlı günde sizi ve ebediyete intikal etmiş tüm dava arkadaşlarınızı minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla ediliyoruz.

Son nefesinizde de haykırdığınız gibi, “Burası bağımsız bir cumhuriyettir” ve öyle olmaya sonsuza kadar devam edecektir. Ruhunuz Şad olsun.”

TUĞGENERAL KAVUN

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Baki Kavun’un da şunları yazdı:

“Ömrünü Kıbrıs davasına adayan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kuran Kahraman Lider Rauf Raif Denktaş;

Ebediyete intikalinizin 1’inci yıldönümünde, Kahraman Kıbrıs Türkü’nün şanlı varoluş mücadelesinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunda göstermiş olduğunuz eşsiz önderliğinizin hatırası ile huzurunuzdayız.

Özünü, Yüce Türk Milletinin halis karakterinden alan kahramanlığınız ve sarsılmaz inancınızla verdiğiniz mücadele, Kıbrıs Türkü’nü hakkı olan özgürlüğe ve huzura kavuşturarak hedefine ulaşmıştır.

Türk Milleti ve Kahraman Kıbrıs Türk Halkı, Cumhuriyetin kuruluşunda ve ilerleyişinde yaptığınız değerli katkıları ve bu uğurda göstermiş olduğunuz emsalsiz fedakarlıkları asla unutmayacak, onları bir gurur timsali ve milli bir tecrübe kaynağı olarak sonsuza kadar kalbinde yaşatacaktır.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı mensupları, geçmişte olduğu gibi gelecekte de vermiş olduğunuz mücadelenin kıymeti ve değerli fikirlerinizin idraki içerisinde, Kıbrıs’ta barış ve güven ortamının en büyük teminatı olmaya devam edecektir.

Yüksek şahsiyetinizi minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygı ile eğiliyoruz. “
Editör: TE Bilisim