Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ölümünün 1. yıldönümünde Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde törenle anıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlayan törende, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi (BEAL) korosu “Gençlik Marşı”, “Mücahitler Marşı” ve “Benim İki Bayrağım Var” marşlarını seslendirdi.

Rauf Denktaş’ın oğlu ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın konuşmasının ardından, Denktaş’ı anlatan ve Denktaş’ın danışmanı Hilmi Özen tarafından hazırlanan belgeselin gösterimi yapıldı.

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan’ın konuşması ve BEAL öğrencilerinin oratoryosuyla tören sona erdi.

Törenin ardından Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı projesinin sergisi de gezildi.

Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanı sıra, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, Maliye Bakanı Ersin Tatar, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş, oğlu DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, ailesi, kurum kuruluş temsilcileri, sivil ve askeri yetkililer ile Denktaş’ın sevenleri katıldı.

DENKTAŞ

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın oğlu ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş törende yaptığı konuşmada, mücadele lideri, devletin kurucusu, Kıbrıs Türkünün onurlu sesi ve babası Denktaş’ın ölümünün birinci yılında rahmetle, özlemle ve saygıyla anıldığını kaydetti.

Rauf Denktaş’ın kendi insanının özgürlüğü için çalıştığını, cemaat statüsünden devlet kurmuş bir halk statüsüne getirdiğini hatırlatan Denktaş, Rauf Denktaş’ın, fikirlerini benimsemeyenlerin bile saygısını kazanmış bir lider ve dava adamı olduğunu söyledi.

Atatürkçülüğü özümseyerek yaşayan Denktaş’ın yurt sevgisi, dinine bağlılık, özgüven ve en azılı muhalife karşı insanca yaklaşabilme özelliklerini Kıbrıs Türklerine öğrettiğini vurgulayan Denktaş, Kıbrıs Türklerinin yarım asra yakın bir süre O’nun davayı savunmasıyla kendisini güvende hissettiğini kaydetti.

“Biliyorduk ki O haklarımızdan asla taviz vermeyecek, karşısında hangi ülkenin hangi temsilcisi olursa olsun, dik duruşluluğu ve inanmışlığıyla boyun eğmeyecekti” diyen Denktaş, Rauf Denktaş’ın Kıbrıs Türkleri üzerinde oynanmak istenen oyunları nasıl bozduğunu herkesin gördüğünü söyledi.

Rauf Denktaş’ın alkışa da eleştiriye de kanmayarak, hep bildiği yolda ilerlediğini ve kendisine duyulan saygıyı hep artırıp hep hak ettiğini kaydeden Denktaş, Denktaş’ın inandığı dava uğrunda bitmek tükenmeyen mücadele azmi, yardımseverliği, Kıbrıs hakkındaki her yazıya cevap vermesi, fotoğrafçılığı, okuduğu ve yazdığı kitaplar, hayvan ve insan sevgisi, bayrak ve yurt sevgisi ile ve Allah korkusuyla dolu bir yaşamı geride bıraktığını belirtti.

Türkiye’de tedavi görmekte olduğu sırada kendisine “Sıkıldıysan vatanımıza dönelim” diyen oğluna “Orası da vatan, burası da” dediğini hatırlatan Serdar Denktaş, lider ve yol gösterici Rauf Denktaş’ın başı sıkıştığında kiminin sığındığı, kiminin saldırdığı, buna rağmen O’nun herkesi şefkatle kucakladığını anlattı.

Denktaş’ın inanç ve hayalleriyle halen tüm kafalarda beyinlerde ve yüreklerde yaşadığını vurgulayan Serdar Denktaş, tekdir edenin de eleştirenin de her gün Denktaş’ı andığına işaret etti.

Lefkoşa’nın kirliliği, düzenin dağınıklığı, Türkiye’yle sürtüşme, birbirini sevmek ve kollamak yerine didişme, “Hristofyas’a giderim ha” diyerek iş halletmeye çalışmanın Denktaş’ı üzüp sinirlendiğini söyleyen Denktaş, son zamanlarda Devlete tam anlamıyla sahip çıkılamasa da Denktaş’ın izinden yürüneceğini ve Devletin yüceltileceğini vurguladı.

Denktaş’ın son sözü olan “Burası bağımsız bir cumhuriyettir” sözünün kulaklara küpe, aynı zamanda heyecan kaynağı olduğunu kaydeden Serdar Denktaş sözlerini “Nur içinde yat, babam, babamız, Kurucu Cumhurbaşkanımız, liderimiz. Seni özlem, saygı ve rahmetle anıyoruz” diyerek tamamladı.

ATASAYAN

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan da gerçek bir vatansever ve yürekli bir savaşçı olan, hayatını Kıbrıslı Türklerin haklı mücadelesine adamış Rauf Denktaş’ın Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesinin her safhasında var olan bir Mücahit olduğunu dile getirdi.

Denktaş’ın üstün devlet adamlığı vasıflarından bahseden Atasayan verdiği onurlu mücadeleyle Denktaş’ın sadece Türk dünyasının değil dünyanın en önemli liderleri arasında yerini aldığını belirtti.

Denktaş’ın “Anavatan Türkiye’ye güvenin” diyerek kurduğu genç cumhuriyetin Anavatanı Türkiye’den bölünmez ve kopmaz bir bütün olduğuna işaret ettiğini anlatan Atasayan, Denktaş’ın Kıbrıs Türklerinin eşit ve egemen hakkından, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Adadaki varlığından taviz vermeyen kararlı tutumuyla, geçmişini iyi bilen ve geleceğe güvenle bakan bir KKTC yaratmak için mücadele verdiğini kaydetti.

Atasayan, özgürlük ve bağımsızlık sevdalısı Denktaş’ın Atatürk’ün “10. Yıl Nutku”nu kendine kılavuz olarak benimsediğini ve Atatürk ilkelerinden, bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinden asla taviz vermediğine dikkat çekti.

KKTC vatandaşları olarak en büyük görevin KKTC’ye sahip çıkmak ve yüceltmek olduğunu söyleyen Atasayan, devlete sahip çıkışın Denktaş, Dr. Fazıl Küçük ve dava arkadaşlarını unutmadan geçmişini bilen ve geleceğe güvenle bakan nesiller yetiştirmekle mümkün olacağını ifade etti.

Atasayan sözlerini şöyle tamamladı:

“Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın kurduğu bu genç cumhuriyetin bir bakanı olarak inanıyorum ki, gelecek nesiller geçmişin karanlık ve zor günlerinin kıvılcımı ile tutuşturulan bu cumhuriyet meşalesini daha ileriye taşıyacak, atası Rauf Denktaş’ı unutmayacaktır. Kurduğun Cumhuriyet emin ellerdedir, rahat uyu Kıbrıs Türkünün önderi, rahat uyu Kurucu Cumhurbaşkanım, ruhun şad olsun.”
Editör: TE Bilisim