Saat 09:00’da Atatürk Anıtı’nda yer alan törende, anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiir okundu.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Yüzbaşı Fevzi Fırat Erbil gerçekleştirdi.

Tören, Girne Amerikan Koleji öğrencisi Gizem Armutlu’nun okuduğu ‘1 Temmuz Denizcilik Bayramı’ adlı şiirin ardından sona erdi.

Törene, Girne Kaymakamı Mustafa Erişmen, KTBK Girne Garnizon Komutanı Topçu Albay Kemal Çakmak, GKK Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Yarbay Şevket Üntaç Ekim,  Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, bazı siyasi parti, dernek, okul, kurum kuruluşların temsilcileriyle askeri erkân katıldı.

ERBİL: “KURTULUŞ ŞAVAŞI’NIN DENİZLERDE KAZANILAN ZAFERİ”

GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Yüzbaşı Fevzi Fırat Erbil törende yaptığı konuşmada, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Şavaşı’nın denizlerde kazanılan zaferi olduğunu ifade etti.

Kabotaj Kanunuyla Türk Denizciliği’nin ekonomideki yerini aldığımı belirten Deniz Yüzbaşı Erbil,  denizlerin yabancıların elinden kurtarıldığı, zengin ve eşsiz sahil şeridine sahip  kıyılarda her türlü deniz ticareti, kılavuzluk, nakliye ve liman hizmetleri yapma hakkınınTürk Bayrağı taşıyan gemiler ve Türk halkına tanındığını vurguladı.

Kıbrıs Barış Harekatıyla başlayan Kıbrıs Türk Denizciliği’nin geçen 42 yıllık sürede uygulanan ambargo ve tüm engellemelere rağmen önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Yüzbaşı Erbil, KKTC deniz ticaret filosunun ülkenin dışa açılan kapısı olduğunu kaydetti.

KKTC’nin deniz ticareti, deniz taşımacılığı ve bu  alanlarda  gemilere yapacağı liman hizmetleri ile yat turizm işletmeciliği girişimleriyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya kavuşturabileceğini belirten Yüzbaşı Erbil, “ümidimiz, gelecek yıllarda denizciliğin güçlü deniz ticaret filosu, modern ve işlek limanları ve teknolojinin tüm imkanlarını kullanabilen tersaneleri ile daha güçlü bir konuma ulaşmasıdır” dedi.

Deniz Yüzbaşı Erbil, Türk Denizcileri’nin,  kıyılarda Türk Ulusunun haklarını korumaktan, uluslararası denizler ve limanlarda Türk ve KKTC  Bayraklarını dalgalandırmaktan, ekonomi, sanayi ve vatan savunmasına katkıda bulunmaktan onur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim