Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, ülkenin, denizcilikten hakkını alamadığını dile getirerek, hükümetin bu konuya önem verdiğini ve ilk kez deniz haritası çalışması yapıldığını söyledi.

Taçoy, bugün Bakanlar Kurulu’na sunulacak deniz haritası çalışmasının amacının, Türkiye’den gelecek su projesi kapsamında döşenen borular ile emniyete alınan bölgelerin korunması olduğunu belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Taçoy, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi Genel Müdürü Yusuf Burak ile Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay’ı kabul sırasında yaptığı konuşmada, ülkenin denizcilikten hakkını alamadığını ve bu konuda sıkıntılar çektiğini kaydetti.

Denizcilik konusunda birçok sıkıntıların yaşandığını ve buna yönelik çalışmaların takdire şayan olduğunu söyleyen Taçoy, gerçekleştirilen yatırım ve hizmetlerin ülke adına yararlı olacağına inandığını belirtti.

“DENİZCİLİK ARTIK BİR MÜSTEŞARLIĞA BAĞLANMALI”

Denizciliğin daha da önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken Taçoy, “Hükümetin anlaşmış olduğu ve verilmiş sözler gereği, denizciliğin artık bir müsteşarlığa bağlanması; müsteşarlık altında yönetilmesi ve tüm unsurların bir yerden kontrol edilmesi gerekir” dedi.

“BAKANLAR KURULU’NA ÖNERİ SUNUYORUZ”

Hasan Taçoy, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısında ülkeyi ziyaret eden veya başı darda olan gemilerin nerelere çapa bırakabileceğini gösteren haritayı gündeme getireceklerini kaydetti.

Taçoy, hem Türkiye’den gelecek su borularının zarar görmemesi, hem de diğer emniyete alınmış bölgelerin korunabilmesi için nerelere demir atılabileceğinin belirlendiği planın da bugün Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirileceğini söyledi.

BURAK, ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi Genel Müdürü Yusuf Burak, ziyaret amaçlarının, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vermek olduğunu kaydetti.

Uzun zamandan beri ülke denizlerinde ihtiyaç olan deniz araçlarını kazandırabilmek için yaptıkları çalışmaları neticelendirdiklerini dile getiren Burak, aralarında 5 adet römorkörün de bulunduğu araçların teslim almak üzere Türkiye’de üç gün önce protokol imzaladıklarını belirtti.

Yapılan protokolün ülke için hayırlı olmasını temenni eden Burak, 5 adet römorkör ve botların, Kalecik’te, olası deniz kirliliğine karşı ani bir müdahalede kullanılmak üzere konuşlandırılacağını kaydetti.

Teknelerin bir tanesi Mağusa, bir tanesi de Teknecik Elektrik santralinde olmak üzere çeşitli limanlarda görevlendirileceğini dile getiren Burak, ihtiyaç duyulan bölgelerde de çalışmalar yapılacağını belirtti.
Editör: TE Bilisim