Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Türkçe Öğretim Merkezi Başkanı Dr. Güven Arıklı ve Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Osman Yıldız, Ali Rıza Seyfioğlu’nun Deli Aslan romanını kitaplaştırarak okuyucu ile buluşturdu.

1935 yılında Son Posta gazetesinde tefrika edilmiş olan Deli Aslan adlı romanın konusu eşine az rastlanır niteliktedir.
Alman,Macar orduları tarafından kuşatılan Subuska Kalesi’nde eş ve çocuklarıyla birlikte yaklaşık bine yakın Deliler Bölüğü bulunmaktadır.Kaledekilerin tek endişesi çocuk ve kadınların akıbetleridir. Bunlar düşmanın eline geçtiğinde başlarına gelecek felaket ölümden de beterdir. Bu yüzdenDeliler Bölüğü kendi eş ve çocuklarını öldürerek Alman ve Macar ordularının içine kin ve öfke ile bir mızrak gibi saldırma kararını alırlar. Romanda bu koşullar altında dahi Türk ahlakınınen güzel örneklerinden biri sunulmuştur.Deli Aslan’ın annesi Maral Hanım, oğluna dönerek ellerinde esir tuttukları bir Macar asilzadesini serbest bırakmasını istemesi ve oğlunun bütün kin ve öfkesine rağmen tuttukları esiri serbest bırakması Türk Milletinin ne kadar yüce bir millet olduğunu göstermektedir.

Osman Yıldız ve Güven Arıklı’nın dört ciltlik “Kırk Yıl Halkın Sesi Olarak Doktor Fazıl Küçük” adlı kitabı ve Kıbrıs Türk Stratejik Araştırmaları dergisinden sonra Deli Aslan romanını okuyucusu ile buluşturması Kıbrıs Türk kültürü açısından önemli bir katkı sağlamıştır.
 
Editör: TE Bilisim