Programda bu hafta hem boşanma sürecinde hem de boşanma sonrasında ebeveyn  tutumlarının nasıl olması gerektiği konusu tartışıldı. Boşanma sürecinde ebeveynlerin tutumlarının çok önemli olduğunu belirten uzman psikolog Bayraktar, boşanmanın çocukların kısa ve uzun dönemlerdeki gelişimlerine tek başına zarar veren bir yaşam olayı olmadığını belirterek boşanmanın nasıl gerçekleştiğinin önemine vurgu yaptı. Sürecin ne kadar sağlıksız geçebileceğini ve çocuk için ne kadar risk oluşturabileceğini çiftlerin arasında yaşanan çatışmalardan kaynaklandığını belirten uzman psikolog Bayraktar, boşanmayı riskli hale getiren temel faktörün, çiftler arasındaki şiddet ağırlıklı çatışmaların olduğunu belirtti.


Özellikle çocuk sahibi olan çiftlerin bu süreçte daha dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunan uzman psikolog Bayraktar, bu zamanlarda psikososyal destek alınmasının hem ebeveynler hem de çocuklar açısından boşanmayı daha az riskli hale getirebileceğini de dile getirdi.  Bu süreçlerde çocuklardan boşanma kararırın saklanmaması gerektiğini belirten uzman psikolog Bayraktar, boşanma sonrasında gerçekleşecek hayat değişikliklerinden dolayı kişilerin risklerle karşılaşmasının mümkün olduğunu ve yakın çevrelerinden ve uzmandan destek almalarının önemli olduğunu vurguladı.


Boşanma durumlarında çocukların ihtiyaçlarının kesinlikle göz önünde tutulması gerektiğini belirten uzman psikolog Bayraktar, çocukların boşanma sonrasında velayetinin, ebeveynin cinsiyetine göre değil, çocuğun ihtiyaçlarına göre belirlenmesinin daha sağlıklı olacağını da dile getirdi. Uzman psikolog Bayraktar, boşanan çiftlerin farkındalıklarının bu yönde artırılarak doğru kararlar vermelerinin kendileri ve özellikle çocukları için daha sağlıklı ve mutlu bir gelecek yaşamalarını sağlayacağını belirtti. Özellikle boşanmamış aile ortamlarında olabileceği gibi, boşanmış ailelerde de çatışmaların olabileceğine deyinen uzman psikolog Bayraktar, şiddet içerikli çatışma ortamlarından çocukları uzak tutmalı ve dahil edilmemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.      

            “Aile Danışmanlığı” programının söz konusu bölümü 22 Ocak 2013 Salı günü, saat 10:45’de, Genç TV kanalında yayınlanacaktır. 

 

Editör: TE Bilisim