UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “ekonomik gelişmeler” konulu güncel konuşmasında hükümetin durumunu “ciddiyetsizlikle” suçladı ve üç günde bir bakan değiştiğini savundu.

Gıda Güvenliği Yasası’nın oy birliğiyle geçtiğini ve halen üç günde bir iki kanser vakası teşhisi konulduğunu belirten Sucuoğlu, “Memleketin çivisi çıktı” dedi.

Halkın güvenli sebze-meyve tüketmediğini çünkü Hal Yasası geçirilmediği için kaçakların önlenemediğini belirten Sucuoğlu, Türkiye’nin ise çok daha büyük bir ülke olsa da yaptığı hazırlıklarla barkot sistemine geçmeye hazırlandığını anlattı.

Faiz Sucuoğlu, “kanser illetini engelleyecek Hal Yasası’nın engellenmeye devam edildiğini” söyledi.

Sucuoğlu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi radyoloji bölümü çalışanlarından beşinde görülen tiroit kanseri konusuna değinirken, o bölümde kaçak olup olmadığının belirlenmesi için ölçüm yapılmasını istediklerini ancak bunun yapılmadığını anlattı.

“Eğer bunlara önlem alınmayacaksa boşuna konuşmayalım” diyen Faiz Sucuoğlu, bin hastaya 1.66 doktor düştüğünü, Türkiye’de 1.70, AB’de ise 3.4 olduğunu kaydetti.

KKTC’de bin hastaya 2.66, AB’de 7.45 hemşire düştüğünü bildiren Sucuoğlu, Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 450 yatağa 401 hemşirenin hizmet verdiğini; başka yerlere istihdam yapılırken çok acil ihtiyaç olan hemşire istihdamının ise yapılmadığını söyledi.

Yakında başlayacağı açıklanan organ nakli ameliyatları sonrası hastalara çok dikkatli bakım gerektiğine işaret ederek “Bu konuda eğitimli hemşireniz var mı?” diye soran Faiz Sucuoğlu, bu ameliyatı yapabilecek doktorların bulunduğunu ancak ameliyat sonrası bakımın ve hijyenin çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

UBP Lefkoşa Milletvekili Sucuoğlu, hastanenin bu konuda sıkıntılar yaşayacağının görüldüğünü belirtti.

Halen bölgesel kanser haritası çıkarılmadığını, Hal Yasası’nın geçirilmediğini söyleyen Sucuoğlu, insanların kansere yakalanmaya devam ettiğini; Meclis’in de hükümetin de önceliğinin sağlık olması gerektiğini vurguladı.

GÜRÇAĞ: “GİRNE’DEN İMDAT ÇIĞLIKLARI YÜKSELİYOR”

UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, turizmin başkenti Girne’den imdat çığlıklarının yükseldiğini, şehrin tarihi ve tabii dokusunun çok katlı binalarla yok olduğunu; buna hükümetin ve parlamentonun kulak tıkama lüksü olmadığını vurguladı.

“Girne ilçesindeki yapılaşma” konulu gündem dışı konuşma yapan Gürçağ, çok katlı binalar inşa edilirken kent halkının da görüşlerinin alınmasını istedi.

Çok katlı binalarla Girne’nin görüntü ve siluetinin bozulduğunu, ayrıca altyapının da ne kadar yeterli olduğunu merak ettiğini anlatan İzlem Gürçağ, imar planının ne aşamada olduğunu sordu.

Yürürlüğe giren emirnameyle hız kesmeden yapılan on katlı binalarla Girne’nin giderek bozulduğunu yineleyen Gürçağ, bunun yaşam kalitesini de düşürdüğüne işaret etti.

Geçmişte 4 kat, sonra 3 kat sınırı varken şimdi on katlı binalar yapıldığını; İmar Planı’nın beklendiğini kaydeden İzlem Gürçağ, çok katlı binaların yarattığı riskleri sıraladı.

Gürçağ, hükümetin gerekli önlemlerin harekete geçmesini beklediklerini vurgulayarak, konuya tüm milletvekillerinin büyük duyarlılık göstereceğine inandığını söyledi ve “Hep birlikte Girne’deki kıyıma son verelim” çağrısı yaptı.

ÖZCENK DAÜ’DEKİ ALIŞVERİŞ VE EĞLENCE MERKEZİ SÜRECİNİ ANLATTI

Daha sonra söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk, “DAÜ’de neler oluyor?” konulu konuşmasında, DAÜ yerleşkesindeki bir bölüm araziye alışveriş ve eğlence merkezi yapılması konusuna değindi.

21 Ekim 2010’da DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun ürettiği kararla başlayan süreci özetleyen Özcenk, kampüsün güney merkezinde böyle bir merkez yapımı için rektörlüğe teklif alma yetkisi verildiğini anlattı.

2 firmanın proje sunduğunu kaydeden Özcenk, bir firmanın projesinin uygun bulunmadığını ötekinin de işlevsel sorunları olduğunun ve Mimarlık Fakültesi’nce düzeltmelerle yapılabileceğinin söylendiğini kaydetti.

“DAÜ SÜREKLİ ZARARA UĞRATILDI”

Bu projeyle yapılması öngörülen ödemeler hakkında bilgi verirken 6 yılın sonunda üniversiteye 1 milyon Euro ödenmesinin, 10. yılın sonunda yüzde 2 artışlı ödeneceğinin kurala bağlandığını ancak sözleşmenin sürekli tadil edilerek DAÜ’nün sürekli zarara uğratıldığını savundu.

Böylesi ihalelerin daha demokratik, daha şeffaf ve kafalarda soru işareti bırakmayacak şekilde yapılmasını istediklerini vurgulayan Özcenk, kapalı şeylerin kamuoyu vicdanını rahatsız ettiğini söyledi.

DAÜ yöneticilerinin şirketlerinin DAÜ’de iş yaptığını da savunan Erdal Özcenk, Sayıştay’ın bu konuda soruşturma başlatmasını istedi.

HAMZAOĞULLARI, YIKILAN DERSLİKLERİN YERİNE YAPILACAK BİNANIN TAMAMLANMASINI İSTEDİ

CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Yenierenköy İlkokulu’nda yıkılan derslikler konusuna değinerek okulda yaşanan sorunlarla ilgili bilgi verdi ve ülkenin dört bir yanına eşit eğitim hakkı verilmesi gerektiğini vurguladı.

Hamzaoğulları, yıkılan derslikleri kendi elleri ile topladığını, tuvaletlerini kendi imkanları ile yaptığını anlattı.

Okul öncesi binasının yıldığını ancak hala yerine yenisinin yapılmadığını belirten Hamzaoğulları, “Yapılan dersliklerin yıkılarak bir firma tarafından yapılması istendi. Firmada sıkıntılar oldu bu sıkıntılar Bakanlar Kurulu tarafından halledildi. İlkokuldaki 4 yaş grubu ilkokulu belediye ve okul aile birliği tarafından tamamen yıkıldı. 3 ay içinde yeniden yapılması amacıyla yıkılan okul hala yapılmadı” dedi.

Hamzaoğulları, “Portakal Çiçekleri” adı verilecek okul öncesi okulunun bitmesiyle Yeşilköy’deki çocukların da buraya gelebileceğini anlattı. Bu amaçla gereken 350 bin TL’yi, büyükelçinin, geçenlerde Sağlık Merkezi temel atma törenindeki konuşmasında, karşılayacaklarına dair söz verdiğini belirterek, gerekenin yapılmasını ve binanın bitirilmesini istedi.

Meclis Genel Kurulu konuşmaların ardından çalışmalarını tamamladı. Bir sonraki toplantı 1 Haziran pazartesi saat 10.00’da yapılacak. 
Editör: TE Bilisim