Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 2013 ÖSYS Yerleştirme sonuçları doğrultusunda bir önceki yılına göre %20 artış kaydetti. Açıklanan sonuçlar doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’nden 1773 öğrenci DAÜ’ye kayıt hakkı elde ederken, DAÜ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) en fazla tercih edilen üniversitesi oldu.

26 Temmuz, 2013 tarihinde açıklanan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) yerleştirme sonuçlarına göre 6929 öğrenci KKTC üniversitelerine kayıt yapma hakkı elde etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nde üniversite sayısının 180’i aştığı 2013 yılı ÖSYS’de örgün yüksekeğitim programlarında 781,606 kontenjan vardı. Yerleştirme sonuçları doğrultusunda 109,189 kontenjan boş kaldı. KKTC üniversitelerine bu yıl 16,708 kontenjan ayrılmıştı. Bu kontenjanlardan ilk yerleştirme sonuçları doğrultusunda 9,779 kontenjan boş kaldı. Üniversitelerimize yapılan yerleştirme sonuçlarına göre Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne 1773, Girne Amerikan Üniversitesi’ne 1681, Yakın Doğu Üniversitesi’ne 1499, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’ne 1060, Lefke Avrupa Üniversitesi’ne ise 870 ve Akdeniz Karpaz Üniversitesi’ne 46 öğrenci kayıt yapma hakkı elde etti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, DAÜ’ye yerleşen öğrenci sayısında bir önceki yıla göre %20 artış olduğunu belirtilerek son dört yıl içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’nden DAÜ’ye yerleşen öğrenci sayısında %100’e yakın bir gelişmenin olduğu vurgulandı. DAÜ’nün uyguladığı stratejiler sayesinde sürekli büyüme yanında daha üst başarı sırasından öğrencilerin üniversiteyi tercih ettiği vurgulanan açıklamada Türkiye’den öğrenci akışında yaşanan önemli artış yanında, KKTC ve özellikle 3. ülkelerden ve DAÜ’ye önemli bir ilginin olmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

Rektörlük açıklamasında Türkiye’deki üniversite sayısındaki artış ile arz ve talebin neredeyse eşit duruma geldiğini ve KKTC üniversitelerinin öğrenci çekebilmek için mutlaka günlük çözümler yerine, kalıcı ve kalite odaklı politikalar uygulaması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda KKTC üniversitelerinin kendilerini farklılaştırması ve uluslararası standartlarda eğitime, araştırmaya ve günümüzde yüksekeğitim alanında olmazsa olmaz olan akreditasyon ve denkliklere büyük önem verilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada KKTC’de tüm üniversitelerin öğrenci akışını artırabilmek amacı ile yüksek sayı ve oranda burslar verdiğini, bu bursların öğrenci sayısındaki artış üzerinde etkili olduğu vurgulandı. Ancak sürdürülebilir bir yüksekeğitim sektörünün KKTC’de var olabilmesi için evrensel doğruların takip edilmesi gerektiği, aksi takdirde üniversitelerin orta vadede gelir kaybı ve dolayısı ile kalite anlamında sorunlarla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

DAÜ Rektörlüğü açıklamasında ülkenin tek devlet üniversitesi olarak KKTC yüksekeğitimin bundan sonra da gelişmesi için kurum olarak çalışmalarına aynı titizlik ve ciddiyetle devam edecekleri vurgulandı.
 
Editör: TE Bilisim