Çekimleri Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) TV stüdyolarında, DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve DAÜ TV yapımcılığında, DAÜ Bankacılık ve Finans Bölümü Başkanı Doç. Dr. Salih Katırcıoğlu ve DAÜ Bankacılık ve Finans Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilge Öney moderatörlüğünde gerçekleşen “Ekonomi Masası” programına bu hafta Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Su İşleri Dairesi müdürü Hasan Senin konuk oldu.

“Ekonomi Masası” programında bu hafta güncel ekonomi konuları yanı sıra KKTC için asrın projesi olarak nitelendirilen “KKTC su temini projesi” de irdelendi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye (TC) ekonomisi ile ilgili son gelişmeleri aktaran Doç. Dr. Öney, ABD’de olumlu gelişmelerin yaşandığını ancak bunun kalıcı çözümler içerip içermediğini zamanın göstereceğini de sözlerine ekledi. Eskiye göre AB’nin de toparlanma içerisinde olduğunu dile getiren Doç. Dr. Öney, problemlerin ortadan kalkmadığını ancak eskiye göre bir rahatlamanın olduğunu belirtti. Su projesinin hızlı bir şekilde ilerlediğinden bahseden Senin, Alaköprü Barajı’nın %60 ile isale hattının 2 kilometrelik kısmının tamamlandığını ve Ekim ayında ilk su akışının sağlanacağından da bahsetti. Deniz geçişinde dünyada ilk olan asma sistemi ile bu projenin gerçekleşeceğini belirten Senin, asma sistemin tercih edilme sebebinin TC ve KKTC arasında denizin çok derin olması ve buna bağlı olarak yüksek basıncın olmasından dolayı kaynaklandığını belirtti. Projenin aşamalarından bahseden Senin, ilk boru hatlarının kum altından döşeneceği, 20 metrelik derinliğe gelinildiğinde boruların kumun üzerine çıkartılacağını ve 200 – 250 metre derinliğe ulaşıldığında ise çeliklerle boruların asılacağını belirtti. Projenin başarılı olduğunu fakat su yönetiminin henüz oluşturulmuş olmamasını sıkıntıları beraberinde getireceğini belirten Doç. Dr. Katırcıoğlu, projenin yapımında gösterilen önemin su yönetimine de yansıması gerektiğini belirti. Başarılı bir su yönetimi ile birlikte en iyi verimin alınacağını dile getiren Doç. Dr. Katırcıoğlu, su yönetim konseyinin acilen oluşturulması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.


“Ekonomi Masası” programının söz konusu bölümü 11 Şubat 2013 Pazartesi günü, saat 20:10’da Bayrak Haber kanalında yayınlanacaktır.
 
Editör: TE Bilisim