Çözüm ve Barış Platformu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı İsviçre’ye Ercan Çemberi’nde gerçekleştirdiği ‘çözüm ve barış istenci’ eylemiyle uğurladı.

Çözüm ve Barış Platformu adına açıklama yapan Okan Dağlı, platformun Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Lider Anastasiadis’in ulaştığı kritik eşiği önemsediğini belirterek, bu kapsamda iki liderin İsviçre’de gerçekleştireceği yoğunlaştırılmış müzakere sürecini Kıbrıs sorununun çözümü için en önemli dönemeç noktası gördüklerini söyledi ve bu süreçte iki lidere “çözüm ve barış” diledi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Platform olarak, sürecin önemli ve hassas olduğunun bilincindeyiz. Dün iki toplum liderinin peş peşe gerçekleştirdiği açıklamaların iki taraftaki önemli yakınlaşmaların olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Kıbrıs’ı ülkesi olarak benimsemiş her insanın özgür, adil ve huzur içinde yaşayabileceği düzenlemelerin dikkate alınarak bu konularda uzlaşıldığını not ederken, henüz uzlaşılamayan meselelerin olduğunun da farkındayız.

“MÜZKEREDEN BEKLENTİMİZ; MÜLKİYET KRİTERLERİNİN NETLEŞMESİ”

Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların endişeleri, arzuları ve hassasiyetlerinin bilincinde olarak, Mont Pelerin’de gerçekleşecek olan yoğunlaştırılmış süreçten belli başlı beklentilerimiz vardır. Bu beklentilerimiz içinde mülkiyet kriterlerinin netleştirilmesi vardır. Bu sayede hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların gündelik hayata dair kaygılarının giderilmesi mümkün olacaktır. Aynı zamanda bu sayede Kıbrıslı Türkler kendi mallarına mal diyebilecektir.

“DİĞER BEKLENTİMİZ; DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIĞIN TEYİTİ”

Bir diğer beklentimiz dönüşümlü başkanlığın teyit edilmesidir. Kıbrıslı Türkler için dönüşümlü başkanlığın politik eşitlik açısında yüksek önem oluşturmaktadır. Bunun teyit edilmesi ile Kıbrıslı Türklerin 1963’te yaşadığı ve bugün devam eden travmalarının ve olası hak ihlallerine dönük çekincelerinin karşılanacağına inanıyoruz. Toprak ile ilgili gerekli düzenlemelerde uzlaşmanın sağlanarak iki tarafın kabul edebileceği bir toprak düzeninin oluşturulmasını umut etmekteyiz.

TOPRAK İADESİ... FEDERAL KANTONAL BÖLGELER...

Mülkiyet hakkı ve Dönüşümlü başkanlık için Kıbrıslı Türklerin talep ettiği koruyucu tedbirlerin karşılığı olarak toprak iadesini yapılarak karşılıklı bir uzlaşının sağlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda, ara formül olarak kimi bölgelerde federal kantonal bölgelerin oluşturulması gibi yaratıcı çözümleri de desteklediğimizi belirtmek isteriz.

“GÜVENLİK VE GARANTİLER KONULARININ TARTIŞILACAĞI ÇOKLU KONFERANS TARİHİ BELİRLENSİN”

Son olarak bu sürecin başarılı olduğunun teyidi açısından güvenlik ve garantiler konularının tartışılacağı çoklu konferans tarihinin belirlenmesini de önemsiyoruz.

Doğu Akdeniz’de savaşların, darbelerin ve kanın hüküm sürdüğü bu günlerde, Kıbrıs’ta barış mümkündür. Kıbrıs’ta yaşayan toplumlar da yaşayabilir bir barışı arzulamaktadır.

“İKİ BÖLGELİ SİYASİ EŞİTLİĞE DAYALI FEDERAL BİR KIBRIS’IN TESİSİ MÜMKÜN”

İki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federal bir Kıbrıs’ın tesis edilmesi mümkündür. Bunu hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar arzulamaktadır. Bu aşamada bugüne kadar yoğun bir şekilde çalışan liderler ve ekiplerinin de bundan sonra cesaretli adımlar atmasının zamanı gelmiştir.

Çözüm ve Barış Platformu olarak liderlere çağrımızı yenilemek istiyoruz: İlerleyin ve Kıbrıs’a barışı getirecek adımları atın.”
Editör: TE Bilisim