Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Mağusa İlçesi, dün 9 üyenin ihracı için hareket başlattı.
CTP-BG Mağusa İlçe Yönetim Kurulu, ilçe başkanı Erkut Şahali başkanlığında toplandı ve yerel seçimlerde Oktay Kayalp’ın parti aleyhine çalıştıkları gerekçesiyle belirlediği 9 üyenin ismini merkez yönetim kuruluna (MYK) iletti. Ancak MYK söz konusu isimlerle ilgili işlem yapma istemini reddetti.
CTP-BG Mağusa İlçesi yöneticileri ise söz konusu isimlerin ihraç edilmesini talep etmediklerini, “disiplin işlemi” talep edip, görüş belirttiklerini söyledi.
CTP-BG Parti Meclisi geçtiğimiz gün toplanmış ve parti içinde yaşananları araştırmak üzere iki komite kurulmasına karar vermişti. CTP Parti Meclisi toplantısında, parti içinde yaşananlara kurulacak komisyonun karar vermesi, komisyon kararını verene kadar ise tarafların partiyi kamuoyu önünde zora sokacak açıklamalar yapmaması ve üyelere sahip çıkılması kararı alınmıştı. Ancak CTP-BG Mağusa İlçesi, parti meclisi kararına rağmen, 9 kişilik bir ismi MYK’ya sundu. Dün uzun bir toplantı yapan CTP-MYK, dokuz kişinin durumunu da görüştü.

Soyer’in şoförü de var
CTP-BG’den ihraç edilmesi istenen isimler arasında eski başbakan ve parti başkanı Ferdi Sabit Soyer’in şoförü Recep Ernaz da bulunuyor.
Partiye yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre MYK’ya taşınan isimler arasında Mağusa örgüt üyeleri Yeşim Nalbantoğlu, Faika Çavuş, Hayrettin Alçıner ve Akdoğan örgüt üyeleri; Recep Ernaz ile Savaş Özgöçmen de var… Sunulan dokuz ismin şikâyet edilip ihraçlarının istenme sebebi ise; yerel seçimlerde başkan adayı Oktay Kayalp aleyhine çalışma yürütmeleri iddiası.

Mağusa İlçe yöneticisi: İhraç değil, disiplin işlemi
KIBRIS’a konuşan CTP-BG Mağusa İlçesi’nden bir yetkili ise CTP-BG Mağusa İlçe Yönetim Kurulu’nun hiçbir üyeyi partiden ihraç etme yönünde bir karar üretmediğini söyledi.
Tüzüğe göre, ilçe yönetim kurulunun ihraç yetkisi olmadığını anımsatarak, Mağusa İlçe Yönetim Kurulu’nun sadece disiplin işlemi için görüş verdiği bildirildi.

Adem: Tüzüğe aykırı davranıp karar aldılar
Dünkü gelişmeyle ilgili KIBRIS’a açıklama yapan CTP-BG eski milletvekili Sonay Adem, Gazimağusa İlçe Başkanı Erkut Şahali’nin başkanlığında toplanan yönetimin, önce tüzüğe karşı davranarak bazı isimleri partiden atma kararı ürettiğini söyledi. Adem, bu kararın parti tüzüğünün beşinci maddesine aykırı olduğunu, ihraca ancak MYK’nın karar verebileceğini vurgulayarak, daha sonra gelen tepkiler üzerine kararın geri çekildiğini, ancak yine tüzüğe aykırı olarak, Şahali’nin kendi inisiyatifi ile tüzüğe aykırı olarak MYK’ya bir yazı gönderdiğini kaydetti.

Komisyonlar çalışmalara başlıyor
Öte yandan, dünkü MYK toplantısında, kurulacak iki komisyonun yapacağı çalışmalar belirlendi. Biri Mağusa’da diğeri de Girne’de araştırma yapacak iki komisyon, adı geçen herkesle görüşecek. Komisyon, eleştiri, özeleştiri, yüzleşme ve özür dileme bağlamında çalışmalar yapacak.

Tüzük ne diyor?
CTP-BG tüzüğüne göre ‘İlçe Onur Kurulu’nun kararı olmadan ‘İlçe Yönetin Kurulu’nun ihraç kararı verme yetkisi bulunmuyor.
CTP Tüzüğünün ilgili maddesi şöyle:
Madde 23:
Parti Onur Kurulları
a) Parti program ve tüzüğüne aykırı hareket eden üye bir suç işlemiş olur.
b) Partililer ve parti görevlilerine uygulanacak disiplin cezalarını karara bağlamak üzere her ilçede üç üyeli İlçe Onur Kurulu ve Merkez’ de beş üyeli Yüksek Onur Kurulu bulunur.
c) Yüksek Onur Kurulu, İlçe Onur Kurulu kararları için temyiz makamı, Genel Başkan, Parti Meclisi üyeleri ve Yüksek Onur Kurulu üyeleri için ise ilk disiplin makamıdır.
d) Yüksek Onur Kurulunun kararları kesindir.
e) Kesin ihraç kararı verilen üyeler ilk kurultayda bu karara itiraz edebilirler.
f) Üyenin, Tüzük hükümlerine göre gereken nitelikleri sonradan kaybettiği anlaşılırsa MYK tarafından savunması alınır. Üyenin, Tüzük hükümlerinin gerektirdiği nitelikleri 
(KIBRIS)
Editör: TE Bilisim