Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG), Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) 22 milletvekili, Meclis’e “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi” sundu.

CTP-BG’den 17, DP-UG’den 4, TDP’den 1 milletvekilinin imzasıyla meclise gönderilen yasa önerisinde imzası olan milletvekilleri şöyle:

CTP-BG’den Özkan Yorgancıoğlu, Asım Akansoy, Ömer S. Kalyoncu, Tufan Erhürman, Fazilet Özdenefe, Ferdi Sabit Soyer, Doğuş Derya, Birikim Özgür, Erkut Şahali, Biray Hamzaoğulları, Mehmet Çağlar, Ahmet Gülle, Sibel Siber, Armağan Candan, Teberrüken Uluçay Hüseyin Erçal, Arif Albayrak; DP-UG’den Serdar Denktaş, Esat Ergün Serdaroğlu, Ahmet Kaşif, Menteş Gündüz; TDP’den Mehmet Çakıcı.

ÖNERİNİN GENEL GREKÇESİ


Meclis’e sunulan anayasa değişikliği önerisinin genel gerekçesinde, KKTC’nin 1985 yılında kabul edilen Anayasasının artık bir çok açıdan gerek kurumsal olarak gerek bireysel olarak tartışılır duruma geldiği kaydedilerek, “O günlerin koşulları ve 1982 Anayasasının etkileri de yadsınamaz tarihsel bir gerçekliktir. Bunu inkar etmemekle birlikte daha çağdaş ve daha insan ögesinin ön planda olduğu bir Anayasaya sahip olma arzusu da sadece bireysel değil aynı zamanda evrensel bir beklentidir” denildi.

“Anayasa değişiklik önerisiyle gerçek anlamda insan haklarının sınırlandırılmasına ilişkin gerekçeler derinliğine sorgulanmış ve Devlet olgusunun değil insan hakları olgusunun özü temel haklar ve özgürlükler bağlamında yeniden irdelenerek değiştirilmiştir” ifadelerinin yer aldığı genel gerekçede, Anayasa değişiklik önerisiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin de iç hukukun ayrılmaz bir parçası olarak tanımlandığı; böylelikle insan haklarına ilişkin yapılabilecek sınırlamalarda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının da dikkate alınacağı, bir yerde edilgen olarak otokontrol görevi de göreceği belirtildi.

Genel gerekçesine göre, Anayasa değişiklik önerisiyle azınlık haklarının düzenlenmesi de amaçlanıyor.

Anayasa değişiklik önerisi, Yüksek Yönetim Denetçisinin yürütmeden daha bağımsız bir kişi olması ve konsensusla seçilmesini içerirken; Yüksek Mahkemenin üye sayısının artırılmasını ve alanlarında uzman yargıçların görev alabilmesinin önünün açılmasını öngörüyor. Yüksek İdare Mahkemesinin iş yükü de dikkate alındığında bu Mahkemenin istinaf mahkemesi haline getirilmesi ve bu amaçla kurulacak idare mahkemelerinin ilk derece mahkemesi olarak görev yapabilmesine ilişkin düzenleme de, amaçlar arasında.

Cumhuriyet Meclisinin haftalık toplantı günlerine ilişkin düzenlemeyle Meclise bu konuda zorunluluk getirilmesi öngörülürken; milletvekillerinin servet beyanında bulunması bir önkoşul olarak düzenleniyor.

Önerinin genel gerekçesinin sonunda şu ifadeler yer aldı:
“Tüm bu değişikliklerle amaçlanan, insan hakları kavramının bütünsel olarak “Devlet” kavramından biraz daha uzak ancak “yaşama hakkı” kavramına daha yakın bir noktada yeniden tanımlamaktır. İnsanın olduğu bir yerde ancak hukuktan ve Anayasadan bahsedilebileceği gerçeğinden de hareketle ulusal değerler ve hassasiyetler bütününden kopmadan evrensel kriterler de düşünülerek bu Anayasa değişiklik önerisi hazırlanmıştır.” 
Editör: TE Bilisim