Milli Eğitim Gençlik ve Spor Eski Bakanı Salih Coşar  KTÖS’e destek belirtti.Atatürk Öğretmen Akademisi  (AÖA) ile Lefke Avrupa Üniversitesi(LAÜ)  arasında imzalanan işbirliği protokolü büyük tepki topladı.Protokole dönük tepkiler devam ederken, KTÖS’e bir destek de  Milli Eğitim Gençlik ve Spor eski bakanlarından Salih Coşar’dan geldi.

Kanal T’de yayınlanan Günaydın Kıbrıs programına konuk olan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’e Eğitim Eski Bakanı Salih Coşar destek belirterek, “Kimse Akademiyi değiştirmeye kalkmasın . Muallim ayağa kalkar hep birlikte ayağa kalkarız” dedi.Programa telefonla bağlanan Salih Coşar’ın açıklaması şöyle;

SALİH COŞAR:“ İLK ÖĞRETİMDE TÜRKİYE’DEN DAHA İLERİDEYİZ”

Bir öğretmen bir eğitimci olarak, bu ülkede bu kadar yıldır hizmet veren biri olarak KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’in söylediklerini aynen onaylıyorum.1960’da ben de Öğretmen Koleji’nde Matematik hocasıydım. 1937’den beri en iyi şekilde öğretmen yetiştiriliyor.  İlk öğretimde Türkiye’den daha ilerideyiz.İlk öğretim en iyi şekilde devam ediyor.Türkiye’de ilkokul öğretmenleri lise paralelinde yetişiyordu. 60-70-80’li yıllarında Türkiye’de ilk okul öğretmeni lise paraleli okullarda yetiştiriliyordu.Yani yüksek öğrenim yoktu.

SALİH COŞAR: ÖĞRETMEN AKADEMİSİ’NE DOKUNMAK BOZMAK YANLIŞTIR

Bu memlekette bu kadar yıldır Öğretmen Akademisi devam ediyorsa bunu bozmanın değiştirmenin manası nedir? Burada bir üniversitede yetişen iyi bir öğretmen yarı zamanlı olarak ders verebilir.Bana göre bunu değiştirmenin bir manası yoktur.Öğertmen Akademisi’ne dokunmak bozmak değiştirmek yanlıştır.

SALİH COŞAR: “İLK OKUL ÖĞRETMENİ YETİŞTİRMEK BASİT İŞ DEĞİLDİR”

İlk Okul öğretmeni yetiştirmek basit bir iş değildir.Okul ulusal değerlerin,toplumsal değerlerin,kültürel değerlerin doğrulukların,güzelliklerin  ve en önemlisi gerçeklerin öğretildiği yerdir.Turgut Özal’ın bir ifadesi var.Merhum Özal, “Çağı doğru okumak demek dünyanın gidişatına senkronize olmak demektir” demişti.Biz de bu ülkede senkronize olacağız.Doğru neyse onu yapacağız.İlkokul öğretmenleri yetiştirmek doğru bir iştir öyle basit bir iş değildir.

SALİH COŞAR:“KİMSE AKADEMİYİ DEĞİŞTİRMEYE KALKMASI AYAĞA KALKARIZ”

Akademiye devam edeceğiz doğrusu budur. Akademiyi değiştirmeye kalkmasın.Öğretmen olan muallim olan ayağa kalkar.Kalkarız hep birlikte ayağa kalkarız.

ŞENER ELCİL: “TOPLUMUN GÖRÜŞLERİNE DE SAYGI DUYMAK ZORUNDASINIZ”

Salih Coşar’ın ardından söz alan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil  ise bir kez daha bu yanlıştan geri dönülmesi çağrısında bulundu.Elcil, AÖA ile ilgili Eğitim Bakanı’nın ortaklara sormadan kendi başına bir takım düzenlemeler yapmaya çalıştığını söyledi.Eğitim Bakanı’nın  14 Temmuz’da protokol imzaladığını 17 Temmuz’da KTÖS’ü toplantıya çağırdıklarını  ve 24’ünde de protokolün içeriğinin açıklandığını söyledi.  Kıbrıs Türk toplumunun toplumsal karakterini belirleyici özellikleri olan  laik ve demokratik yapısının AÖA’nin bir getirisi olduğunu söyleyen Elcil, saldırının buna dönük olduğunu söyledi. Akademi mezunlarının yüksek lisans yapamadığı ve diplomasının tanınmadığı söylemlerinin de doğru olmadığını söyleyen Elcil sözlerini şöyle tamamladı;

Bu yanlıştan geri dönün.Yapılan işbirliği dğeil okulun işgal edilmesi ve yönetimin devre dışı bırakılmasıdır.Emir almış olabilirsiniz ama protokolü düzeltin.Bu toplumun görüşlerine saygı duymak zorundasınız.Eğitim Bakanı’nı tekrardan uyarırım ısrar devam ederse grev eylem ne gerekirse yapacak.Bu sorun sadece eğitim sorunu değildir toplumsal bir sorundur. Sn Özgürgün’e çağrımdır bu kararı Eğitim Bakanı tek başına almış olabilir .Hükümet  bu konuda hedefimiz olacak  hükümetin başı sizsiniz gerekli açılımları ortaya koyun.Aksi halde eylem,grev ne gerekirse yapılacaktır.

Editör: TE Bilisim