TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu yaptığı açıklamada, çöpten elektrik üretmek için çok yüksek ısıda yanma işlemini yapabilecek fırınlar kullanılmakta oluğunu, bunun da maliyeti artırdığını belirten Hüdaoğlu, daha düşük derecede yakma işlemi yapıldığında ise, bilinen en kanserojen madde olan Dioxin’in açığa çıktığını vurguladı.

Her çöpün yakılamayacağını, ancak çöplerin ayrıştırıldıktan sonra cinsine uygun olarak yakılabileceğini belirten Hüdaoğlu, “Ne olduğu bilinmeyen çöp nasıl yakılacak” diye sordu.

Hüdaoğlu, Avrupa ve Amerika’da bu amaç için inşa edilen birçok tesisin kullanılmadan terk edildiklerini, ABD’nin yakma işlemlerini okyanus ortasında gerçekleştirdiğini, hatta kullanılmayan tesislerin hareketli macera filmlerinin setleri olarak kullanılmakta olduğunu belirten Hüdaoğlu, “Kuzey Kıbrıs’ın böyle bir yanlış yatırım lüksü yoktur” dedi.

Bu teknolojinin dünyada sadece söz konusu yakma fırınların üretildiği ve çöpleri gömecek yerleri oldukça sınırlı olan Japonya ve İsviçre’de kullanıldığını, söz konusu tesislerden birinin de Viyana’da olduğunu, ancak tarihi bir değere sahip olan binanın sadece bir kısmının kullanıldığını belirten Hüdaoğlu, kullanılan tesislerin maliyetinin oldukça yüksek olduğuna da dikkat çekti.

Bu gibi konularda, KKTC’de ve dünyada saygın Halk Sağlığı uzmanlarının da görüşlerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini belirten Hüdaoğlu şunları kaydetti:

“Toplum olarak katı atık-çöp konusunda öncelikle ayrıştırma, yeniden kullanım ve yeniden üretim koşullarını sağlamamız gerekir. Elektrik üretimi konusunda da temiz ve yenilenebilir enerji olan güneş enerjisi konusunda çok hantal kaldığımız ortadadır. Yıl içindeki güneşli hava oranı bizden çok daha düşük olan Almanya’da elektriğin % 60-70 i güneş enerjisinden elde edilmektedir. Yetkililer bu konuda üzerlerine düşeni yapmalıdırlar.”
Editör: TE Bilisim