Dışişleri Bakanı Emine Çolak, ABD’nin New York kentindeki temasları çerçevesinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Yıllık Eşgüdüm Toplantısı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) Olağanüstü Bakanlar Konseyi Toplantısına katılarak, konuşma yaptı. Dışişleri Bakanı Çolak, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Feridun H. Sinirlioğlu ile de bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı, Enformasyon Dairesi tarafından yapılan basın açıklamasına göre, bakan Çolak, İİT Yıllık Eşgüdüm Toplantısında yaptığı konuşmada, Müslüman dünyasının birçok bölgesinde büyük can kayıpları ve insanların yerlerinden edilmelerine yol açan savaşlar yaşandığına dikkat çekerek, bunlara seyirci kalınamayacağını vurguladı.

Açıklamaya göre Çolak, Dönem Başkanı İran’ın Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın Olağanüstü Bakanlar Konseyi toplantısındaki konuşmasında ise; Kuzey Kıbrıs’ın, iki ana ekonomik sektörü yükseköğrenim ve turizm desteği ile hızla gelişmekte olan bir ülke olduğunu söyledi.

“YATIRIM FIRSATLARINI YERİNDE GÖRÜN”

Kuzey Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de özellikle yükseköğrenim merkezi ve önemli bir tatil destinasyonu olarak yükselmekte olduğunu belirten Çolak, Kuzey Kıbrıs’a yabancı yatırım yapılmasının etkin bir şekilde cesaretlendirildiğini ifade ederek, EİT’e üye ülkelerden yatırımcıları, yatırım fırsatlarını yerinde görmek ve sağlanan teşvikler hakkında bilgi almak üzere ülkeye davet etti.

Kıbrıs’taki müzakere süreci hakkında da katılımcılara bilgi veren Dışişleri Bakanı Emine Çolak, müzakerelerin Mayıs 2015’te yeniden başlamasıyla hem liderler seviyesinde hem de müzakereciler seviyesinde görüşmelerin yoğunlaştırıldığını kaydetti.

Çolak, müzakerelerin, ortak açıklama ile 2008’den beri elde edilen yakınlaşmalar üzerine inşa edilerek birçok konuda önemli ilerlemeler sağlandığını söyledi.

“RUM TARAFI CESARETLENDİRİLMELİ”

Adada kapsamlı bir çözüme henüz ulaşılmadığı ortamda, Kıbrıs Türk halkının izolasyonunun sona erdirilmesi yönünde tüm üye ülkelerin somut adımlar atmalarının beklendiğini vurgulayan Çolak, müzakerelerin bu aşamasında EİT’e üye ülkelerin Kıbrıslı Türklerle dayanışmalarına ek olarak nihai, sürdürülebilir ve adadaki tüm tarafların yararına olacak bir çözüme varılabilmesi için devam eden müzakerelerde yapıcı olması konusunda Kıbrıs Rum tarafını cesaretlendirmelerini istedi. 
Editör: TE Bilisim