Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yürütülen “Çocuk Odaklı Adalet Projesi” ve bu kapsamda çalışmalar yürütülen “Çocuk İzleme Merkezi”yle ilgili olarak toplantı yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıya, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu da katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Meral Eroğlu, çocukları bedensel ve ruhsal açıdan ortaya çıkabilecek tehlikelerden korumanın görevleri olduğunu belirterek, “başarısız olduğumuz noktalarda mağdur olan çocuklarımızı yeniden kazanmak için neler yapabiliriz düşüncesiyle çıktığımız yolda, BM Çocuk Hakları Konvansiyonu ve çağdaş uygulamalar esas alınarak yapılan çalışmalarla 2012 yılının Ocak ayından bugüne kadar geçen sürede önemli bir mesafe katettik” dedi.

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yürütülen “Çocuk Odaklı Adalet Projesi” kapsamında, çocuklarla ilgili yasalarda gerekli değişiklikler için yasa taslağı aşamasına geldiklerini ifade eden Eroğlu, suça karışmış ya da suç mağduru olan çocuklara, aynı anlayışla, topluma yeniden kazandırmak anlayışıyla yaklaştıklarını belirtti.

Bu projenin hem fail olan hem de mağdur olan çocukları kapsadığına dikkati çeken Eroğlu, suça karışmış ya da mağdur konumdaki çocuklara karşı adalet sisteminin yaklaşımını, hem yargı öncesi hem de yargı sonrası aşamalarda çocuk merkezli bakış açısına göre düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Eroğlu, bu değişikliklerde önce suça karışmış çocukları ele aldıklarını ifade ederek, suçlu çocuk profilini bir yana bırakarak, suça karışmış çocuk profilini ön plana çıkardıklarını böylece çocuğu cezalandırmak yerine ıslah ederek kazanmak için bir vizyon hazırladıklarını belirtti.

Buradaki amacın çocuğu suç öznesi olmaktan çıkararak, toplumun onu yeniden kazanması için çaba harcaması olarak özetleyen Eroğlu, “Böylece çevresinin veya sosyal şartlarının kurbanı olan çocuklarımız toplumdaki yerini yeniden alabilecektir” dedi.

ÇOCUK İZLEME MERKEZİ

Eroğlu, bir yandan da suçun mağduru olan çocuklar için hizmet vermesi öngörülen “Çocuk İzleme Merkezi” kurulması için çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, buradaki temel amacın, herhangi bir şekilde istismara uğrayan mağdur çocukların, sorgu ve yargı aşamasında, örselenmeden, deşifre edilmeden gizlilik kapsamında ve ilgili kurumların işbirliğiyle süreci atlatmalarını sağalmak olduğunu ifade etti.

Çocuklara yönelik projelerin gerçekleştirilmesinde kullanılmak üzere daha önce Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullanımında olan 22 dönümlük bir arazinin tahsisinin sağlandığını da dile getiren Eroğlu, Güvenlik Kuvvetlerine ve bu projelere katkı koyan, TC Büyükelçiliğine, Hukuk Dairesi’ne, Polis Genel Müdürlüğü’ne, Sağlık Bakanlığı’na, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’na Sosyal Hizmetler Dairesi’ne, Tabipler Birliği’ne Pediatri Kurumu ve SOS Çocukköyü temsilcilerine ve Cumhurbaşkanlığı çalışanlarına teşekkür etti.

Eroğlu, bundan böyle benzeri konularda hazırlayacakları sosyal sorumluluk projeleriyle yaşama katkı koymaya devam edeceklerini vurgulayarak, projelerle ilgili son gelişmeleri de ilerleyen günlerde basınla ve basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

ÇOCUK ODAKLI TOPLUM PROJESİ

Eroğlu’nun konuşmasının ardından polis teşkilatından Kerim Kadiroğluları da, Çocuk Odaklı Toplum Projesi’nin ana hedeflerinin, Çocuk Adalet Sistemiyle ilgili bir politika geliştirilmesi, Çocuk Bakım Hizmetiyle ilgili bir politika geliştirilmesi, Çocuk Gelişimini olumlu etkileyecek yayıncılık politikası geliştirilmesi, Çocuk Sağlığı Hizmet politikası geliştirilmesi, İstatistikî Veri politikası geliştirilmesi ve Mobil Toplum Merkezleri ile ilgili politika geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Kadiroğluları, sunumunun devamında, Çocuk Odaklı Toplum Projesi ve bu kapsamda hazırlanan Çocuk İzlem Merkezi ’nde yapılması öngörülen çalışmalarla ilgili ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilisim