Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, alınan kararın yaklaşık 15 gün önce üretici firmalara bildirildiğini kaydetti. Müsteşar Kestigül, bir dönem ülkemizde de gündemde olan New Castle (Yalancı Veba) hastalığının Güney Kıbrıs'ta hortlaması nedeniyle KKTC'deki civciv satışının tedbir amaçlı durdurulduğunu açıkladı.

Kestigül şöyle konuştu:

HALKA CİVCİV SATILMIYOR

"Ülkede 3 tane kuluçkası olan özel işletme var. Hacıali, Boyacı ve Akdoğan'da civciv üreten bir firma var. Bunların tedbir olarak civciv satışlarını durdurduk. Ancak kendilerinin civciv yetiştirmesinden herhangi bir sorun yok.

Çünkü büyük ticari işletmelerde civcivler kontrol atlındadır. Üretici firmalar her türlü hijyen koşulu sağlar, civcivlerin gerekli tedbirlerini alır ve aşılarını yapar. Ancak köy yerlerinde vatandaşlar, hem aşı yapamadığı için civcivler ölecek ve zarar edecek, hem de hastalığın yayılma riski var."

BÜYÜK FİRMALARA YARADI


Ülke genelinde tavuk üretimi için yetiştirilen yaklaşık 100 bin civarı civcivin bundan böyle yetiştirilememesinin büyük ticari firmalara yarayacağı anlaşılıyor. Civciv üreten firmaların halka civciv satışı, bakanlık kararıyla yasaklanırken, tavuk satışlarına büyük faydası olacağı düşünülen bu kararın üretici firmalar tarafından memnuniyetle karşılandığı öğrenildi.

NEWCASTLE (YALANCI VEBA) NEDİR?


New Castle, kanatlıların çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalığıdır. Zamanında teşhis konarak gerekli önlemler alınmazsa %90-100’e varabilen ölümlere yol açtığından büyük ekonomik zararlara neden olabiliyor. infeksi-yona, tavukların yanı sıra hindi, güvercin, ördek, kaz, serçe, sülün ve diğer yabani kanatlılarda da rastlanmaktadır. Virüs, doğal koşullara pek dayanıklı olmamasına karşın, uygun ortamlarda virüsle bulaşık materyaller içinde, direk güneş ışığının ulaşamadığı yerlerde, haftalarca canlı ve infektif kalabilmektedir. Antibiyotiklere duyarsız olan virüs, dezenfektanlardan değişik derecede etkilenir.

DETAY 
Editör: TE Bilisim