2009 yılında Türkiye’de HELLİM üreten firma sayısı 77 iken Kıbrıs Türk Sanayi Odası da boş durmayarak Türkiye’de HELLİM üreten firmaları bir bir mahkemeye vermeye başlamıştı. Bu girişimlerin sonuç vermesi uzun zaman almasına rağmen şu sıralar tamamen yok edilmemekle birlikte bir elin parmaklarına kadar indirilmiş duruma geldi.
Sanayi odasının bu girişimleri ile 2009 yılında 77 iken şu sıralar ancak 6 firmaya indirile bildi. KKTC Sanayi Odası yetkililerinin girişimleri var gücüyle devam ederken yurt dışındaki davaların açılmasına da devam ediliyor.
Sanayi odası başkanı Ali Çıralı ise yaptığı açıklamada ‘’ HELLİM sadece, Türkiye’de, değil bulunduğumuz coğrafya üzerinde de Hellim adıyla Türkiye veya başka üçüncü ülkelerde de bu ürünü çıkaramayacak yasal bir statü’ye kavuşturulacaktır.
HELLİM sadece ve sadece Kıbrıs’a Özgü olarak üretilecektir’’. Dedi.
Selanik mahkemesinin “halloumi”adı altında hellim üreten bir Yunan şirketine 10 bin Euro para cezası verdiği ve bundan böyle “halloumi” adı altında üretim , dağıtım, satış, reklam veya Yunanistan’da piyasasına ithal veya ihraç yapmasını yasakladığı bildirildi.
Fileleftheros gazetesi, Selanik Mahkemesinin “ Filotas Belas ve Oğulları A.Ş.” adlı şirketin şu anda “ Menşe Korumalı Ürün” olarak tescil ettirilmesi için çaba gösterilen hellimi izinsiz şekilde üretip piyasaya dağıtması nedeni ile para cezasına mahkum ettiğini ve böylelikle Yunanistan’da “ halloumi” (hellim) ismi kullanılarak üretim yapılmasının yasaklandığını yazdı.
Gazete bir diğer haberinde Rum Ticaret Bakanlığı’nın Avrupa Komisyonu’nu nezdinde girişim yaparak hellimin Çin Piyasasında yer alması için çalıştığını ve komisyonun ilgili ödeneği yıl sonuna kadar onaylanmasının beklediğini kaydetti.(MHA)
 
Editör: TE Bilisim