Hüseyin Kelle, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Üreticilerimizin büyük sıkıntıları vardır, bu sıkıntılar çözüm aşamasına gelmediği için bunları kamuoyu ve üreticilerimizle paylaşmak istedik” dedi.

Başbakan’ın 2012-2013 üretim döneminde yaşanan kuraklıkla ilgili olarak zararın yeniden tespiti ve gerekli görülürse düzeltme yapması için bir komisyon kurma taahhüdü verdiğini savunan Kelle, hükümetin konu hakkında herhangi bir adım atmadığını, hatta üreticiye bilgi dahi verilmediğini ileri sürdü.

"DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ÖDEMELERİ YİNE ERTELENDİ"

2012-2013 üretim dönemine ait Şubat 2013’te ödenmesi gereken ancak Mayıs 2014’e ertelenen Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin yine ertelendiğini kaydeden Kelle, “Maliye Bakanlığı’nın parası olmadığı ifade ediliyor, bundan dolayı üretici kesim mağdur durumda kalmıştır” dedi.

Kelle, Şubat 2013’te ödenmesi gereken Doğrudan Gelir Desteği 4-5 Mayıs 2014’te ödeneceği vaadi verildiğini ancak son yaptıkları görüşmede, yeterli kaynak olmadığı ve kaynak arandığının söylendiğini bildirdi.Kelle, çiftçilerin 6 milyon TL mazot desteği ve 14.5 milyon TL Doğrudan Gelir Desteği olmak üzere toplamda ise 20 milyon TL’yi aşkın alacağı bulunduğunu savundu.

EYLEM UYARISI

Hükümeti çiftçinin alacaklarını ödemek için gayret göstermemekle de suçlayan Kelle, eylem yapma uyarısında bulundu.

“KÖYLÜ BU FİYATLARIN ALTINDAN KALKAMAZ”

Kış mevsiminde yeterli yağış olmayışını ‘doğal afet’ olarak niteleyen Kelle, kurak geçen kış mevsiminin hayvancıya büyük darbe vurduğunu, taşıma yemle hayvan beslemek zorunda kaldıklarını kaydetti. Kelle, “Hayvancının yemi kalmadı, taşıma kaba yemle girdiler yükseldi. Köylü bu fiyatların altından kalkamaz” dedi.

Devletin hayvancıya Nisan ayı sonuna kadar vadeli arpa verdiğini ancak kurak kış mevsiminden dolayı üreticilerin yine arpaya ihtiyaç duyduğunu belirten Kelle, buna karşın devletin hayvancıya eski borcunu ödemediği için yeniden arpa vermediğini savundu.

Kelle, “Ben soruyorum, bu hayvancı ne yedirir? Ovada ot yok, ambarda arpa yok, cepte para yok” dedi.

2013 ile 2014 yıllarının kurak geçmesinden dolayı çiftçinin iki yıldır zarar ettiğini ifade eden Kelle, “Geçen yıl üreticinin cebine para girmemiştir, bu yıl üreticinin cebine bir para girmemiştir, iki yıldır bu üretici cebine para girmeden hayat mücadelesi veriyor. Soruyorum, sosyal adalet bu hükümetin neresindedir?” dedi.

“TOHUMLUK ARPA POLİTİKASI YOK”

4 ay sonra arpa ekim dönemine girileceğine işaret eden ancak ihtiyaç duyulan tohumluk arpa konusunda hükümetin herhangi bir politikası bulunmadığını da savunan Kelle, ülkede elde edilen tohumluk arpanın ülke koşullarına göre en uygun arpa olduğundan iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle, ilgili bakanlığa bu yönde götürdükleri önerinin Bakanlık tarafından benimsenmediğini savundu. Kelle, Bakanlığa her bir kilo tohumluk arpa getiren üreticiye iki kilo yemlik arpa verilmesini önerdiklerini kaydetti.

Kelle, basın toplantısını “Dayanacak gücümüz ve sabrımız kalmadı” diyerek tamamladı.
Editör: TE Bilisim