Uyuşturucu madde suçundan yargılanan ve davası dün sonuçlanan sanığın ‘gardiyanların ve bazı tutukluların cezaevine uyuşturucu sattığına’ soruşturma başlattı
Evinde fenalaşarak hastaneye kaldırılan, yapılan kontrolde uyuşturucu kullandığı belirlenen ve evinde yapılan aramada bonzai türü uyuşturucu bulunarak tutuklanan Şahin Suyolcu’nun davası sonuçlanırken, dünkü duruşmada anlattıkları cezaevinde soruşturma başlatılmasına neden oldu. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde Başkan Ömer Güran,Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay huzurunda uyuşturucu ile tanışmasını ve cezaevindeki uyuşturucu tezgâhını anlatan sanık, bu kadarı da olmaz dedirtti. Sanık, gardiyanların para karşılığında tutuklulara uyuşturucu sattığını iddia etti. Sanık Şahin Suyolcu, gardiyanların yanı sıra bazı tutukluların da cezaevine soktukları uyuşturucuyu sattığını savundu. Sanığın iddiaları ve uyuşturucu bulunduran tutukluların adını açıklaması üzerine ağır ceza heyeti, cezaevinde soruşturma başlatılmasını ve 72 saate sorumluların mahkeme huzuruna çıkarılmasına emir verdi. 


UYUŞTURUCU ALMAK İÇİN ARABASINI SATTI

Karardan önce konuşan sanık 8 yıl önce bonzai içmeye başladığını ve hayatının tamamen değiştiğini belirterek şunları söyledi. “Arkadaş ortamında 8 yıl önce uyuşturucu kullanmaya başladım. Önceleri az içiyordum daha sonra çok fazla içmeye başladım. Uyuşturucuya para yetiştiremez oldum. Çalıştığım yerden aldığım tüm parayı uyuşturucu için harcıyordum. Yine de yetmiyordu. Arabamı satıp uyuşturucu aldım. Bu illet yüzünden annemi çok üzdüm. Annem beni kurtarmak için çok çabaladı ancak ben tedaviye yanaşmıyordum. Birçok genç benim durumumda. Uyuşturucu bizi bitirdi…”

TEDAVİYE BAŞLADIM

Son olarak bonzai içtiğinde ölümle yüz yüze geldiğini anlatan sanık sözlerini şöyle sürdürdü: “Annem polisi aradığında kendimde değildim. Neredeyse ölüyordum. Bu olay aklımı başıma getirdi. Alt mahkeme beni tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderdi ancak haftada iki gün Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürülmem konusunda emir verdi. Şimdi hafta da iki gün hastaneye gidiyorum. Artık uyuşturucu kullanmıyorum. Annemi yeterince üzdüm ve onu artık üzmek istemiyorum.”

GARDİYANLAR PARA İLE SATIYOR

Uyuşturucu içmemek için direndiğini anlatan sanık Şahin Suyolcu, cezaevinde bile uyuşturucu olduğunu savunarak şöyle konuştu: “Koğuşlarda uyuşturucu var. Gerek gardiyanlar gerekse sanık yakınları cezaevine uyuşturucu sokuyorlar. Bana uyuşturucu vermek istediler ancak ben direndim ve kullanmadım. Gardiyanlar para karşılığında uyuşturucuyu bir şekilde mahkûmlara veriyorlar.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Sanığın ifadesi üzerine Başkan Ömer Güran, sanığa kendisine uyuşturucu vermek isteyenlerin ismini sordu. Sanık, cezaevinde bulunan iki kişinin ismini verdi. Ağır ceza heyeti, sanığın ifadesinin ardından kararı hazırlamak üzere duruşmayı erteledi. İki saat sonra oturan heyet, sanığın cezaevine uyuşturucu sokulduğuna dair ifadesini değerlendirdiklerini belirterek Müfettiş Cem Çalışkaner’i tanık kürsüsüne çağırıp sanığın ismini verdiği tutuklular hakkında mahkemeye bilgi aktarmasını istedi.
BİRİ18 YAŞINDA
Çalışkaner, sanığın ismini verdiği 18 yaşındaki Eray Aslan’ın Gazimağusa’da işlediği uyuşturucu suçundan yargılanmak üzere cezaevine gönderildiğini ve halen davalarının sürdüğünü açıkladı. Ümit Karaduman’ın ise kısa bir süre önce Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi kararı ile uyuşturucu suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

AİLELERDE GENÇLER DE TEHLİKEDE

MüffetişÇalışkaner’in ardından heyet sanık hakkında verilen kararı açıkladı. Kararı okuyan Yargıç Melek Esendağlı,2014 yılı eylül ayı itibari ile 240 davanın çoğunluğunu uyuşturucu suçlarının kapsadığını, uyuşturucunun geriye dönülemez zararlar verdiğini söyledi. Ailelerin ve gençlerin risk altında olduğunu kaydeden Esendağlı, sanığın ifadesinde pişman olduğunu ve tedavi görmek istediğini söylediğini açıkladı.Esendağlı,bonzai türü uyuşturucu maddenin tehlikelerinin bilimsel olarak kanıtlandığını ifade ederek, sanığın beyanında 8 yıldır uyuşturucu kullandığı için maddi ve manevi yıprandığını, pişman olduğunu ve hatta kendisine cezaevinde uyuşturucu verilmesine rağmen kullanmadığını söyledi.

HIZLI SORUŞTURMA İÇİN EMİR VERDİ

Esendağlı,sanığı 40 gün hapis cezasına çarptırdıklarını açıklarken, sanığın beyanları doğrultusunda cezaevindeki uyuşturucu madde ile ilgili soruşturma başlatılmasına ve görevlendirilecek memurun 72 saat içerisinde sorumluları mahkeme huzuruna çıkarmasına emir verdi. 

(SUNA ERDEN-STAR KIBRIS)

Editör: TE Bilisim