Meclis Çevre Komitesi , son zamanlarda kamuoyunun gündemini meşgul eden “ses kirliliği” ve “deniz kirliliği” konusunu görüşmek üzere Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber Başkanlığında toplandı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr.Sibel Siber, toplantı sonrası yaptığı açıklamada yaşanan çevrede sorunlarının; denetim yetersizliği, tüzüklerin güncellenmemesinin yarattığı yetki karmaşası, otorite boşluğu ve ceza uygulamalarında caydırıcılık olmamasından kaynaklandığını tesbit ettiklerini söyledi.

Siber, ülkenin en önemli sorunlarının başında çevrenin geldiğine vurgu yaparak sağlıklı çevresi olmayan toplumların yaşam kalitesinin düşük olduğunu söyledi.

Çevrenin bu güzel adada istenilen gibi kullanılan bir miras değil gelecek nesillere, koruyarak ve güzelleştirerek aktarılması gereken bir emanet olduğunu ifade eden Siber, bu düşünceyi her bir bireyin edinmesi gerektiğini belirtti.

Çevre sorunları ile mücadelede, bireyin çevre eğitimi ve bilincine sahip olmasının çok önemli olduğunu, ancak bunun yanında Devlete  düşen çok önemli görev ve sorumluluklar olduğunu vurgulayan Siber, komitede tespit ettikleri en büyük sorunun çevre konusunda koruyucu yasal düzenlemelerin yetersizliği  ve denetim eksikliği olduğuna dikkati çekti.

Son günlerde kamuoyunun gündeminde olan en büyük iki çevre sorununun “ses kirliliği” ve “deniz kirliliği algısı” olduğunu belirten Siber, özellikle “ses kirliliği” konusunu araştırmak için Meclis Çevre Komitesi’ni toplandığını belirtti.

“MEVCUT TÜZÜK SES KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEDE YETERSİZ”

“ YASA 2012’DE GEÇTİ AMA TÜZÜKLER TAMAMLANAMADI.”

2012 yılında geçen Çevre Yasasının tüzüklerinin henüz tamamlanmadığına işaret eden Siber, bu kapsamda ses kirliliğini önlemek için tüzüklerin yetersiz olduğunu söyledi. Çevre Dairesi  yetkililerinin verdiği bilgiye göre 2012’de geçen yasanın tüzüklerinin tamamlanamadığını ve mevcut tüzüklerde çok    eksiklikler  olduğunun belirtildiğini ifade eden Siber, ses kirliliğinin de mevcut tüzükle önlenemeyeceğinin tesbit edildiğini söyledi.  Devlette tüzük hazırlanması konusunda yeterli  sayıda insan kaynağının olmadığının bilindiğini ve bununla ilgili olarak hizmet satın alınması gerektiğini sıklıkla vurguladığını ifade eden Siber, daha fazla geç kalınmaması gerektiğini söyledi.

“CEZA CAYDIRICI DEĞİLSE, DENETİMİN FAYDASI OLMAZ”

Siber, tüzüklerin güncellenmemesi yanında verilen bilgilerden denetim yapacak personel sayısının da yetersiz olduğunun tespit edildiğini belirterek denetim sonrası verilen cezaların da yetersiz olduğunun bir başka tespit olduğunu ifade etti.

Siber: “Yasa dışı uygulamalara karşı verilecek ceza caydırıcı olmalı. Ceza,yasadışı  uygulamayı önleyecek şekilde değilse hem yaptırım gücü olmaz hem de devlet otoritesi zarar görür. Hatta ve hatta cezayı ödeyen işletmelerin cezayı ödeyerek aynı şekilde devam ettiği bilgisi var.Bu, aslında Devletin yerine getirmesi gereken görevi yerine getirememesi halidir.Bunlar düzeltilebilecek konulardır. Ancak bunun için bir irade göstermek gerekir. Bir an önce çağdaş işlevsel, çevreyi koruycu tüzükler hazırlanmalıdır ve bu yapılırken de kurumlar arasındaki işbirliğine önem verilmelidir. Planlama dairesi, çevre dairesi ve belediyeler konunun paydaşlarıdır.”

Modern şehirlerde yaşam merkezleri ile eğlence merkezlerinin planlı olduğunu, ancak ülkemizde şehir planlamalarının yetersizliği ya da eksikliği nedeniyle bu durumlar yaşandığını belirten Başkan Siber, bu durumda eğlence yerler içini izni verilirken, kuralların çok iyi belirlenmesi ve denetim uygulamalarının daha etkili yapılması gerektiğini söyledi.

“KOMİTENİN YAPTIĞI TESBİT VE ÖNERİLER HÜKÜMETE GÖNDERİLECEK”

Denizlerde yapılan analizlerde Temel Sağlık Hizmetleri müdürünün verdiği bilgiye göre kabul edilebilir limitlerin altında rakamların çıktığının görüldüğünü ve bu durumun sevindirici olduğuna işaret eden Siber, ancak arıtma tesisi olan bölgelerde, diğer yerlere kıyasla daha fazla kirlilik olduğunun da belirlendiğini ifade etti. Bu konuda da yine denetim sorununun ortaya çıktığını vurgulayan Siber, arıtmaların ne sıklıkla denetlendiğinin bilinmediğini söyledi.  Siber ; “İşletmelerin uyması gereken kurallar net ve açık olduğunda, kurallara uymama konusunda caydırıcı etkin cezalar konduğunda,kısacası otoritenin varlığında müesseseler kendi kendilerini denetler” dedi

Bugün başlanan bir adımın, geç kalınmış her olay için bile olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Siber şöyle devam etti: “Bizler komitemizde belirlenen  tespitlerimizi hükümete bildireceğiz.İnsan sağlığını direk olarak etkileyen Çevre sorunları konusunda gerekli adımların atılmasını bekleyeceğiz.Yasal değişiklikler gerekli olduğu hallerde bu değişikliklerin hayata geçmesi için de yasama olarak üzerimize düşeni yapacağız”

Meclis Mavi Salonda gerçekleştirilen Çevre Komitesi toplantısına CTP Milletvekili Dr.Hüseyin Erçal, TDP Milletvekili Zeki Çeler,Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr.Yeşim Gümüşdağ ve Çevre Dairesi yetklileri katıldı.

Editör: TE Bilisim