Lefkoşa Selimiye Meydanı’nda saat 14.00’te başlayacak etkinlikte, birçok sanatçı sahne alacak, konserler verilecek.

Etkinlik, bugün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

BESİM

Basın toplantısında ilk sözü alan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, Nükleere Hayır Platformu’nun 22 Aralık 2014’te kurulduğuna işaret ederek, platformun kurulduğu günden bu yana çeşitli aktiviteler düzenlediğini kaydetti.

Besim, 26 Nisan’ın Çernobil faciasının yıldönümü olduğunu hatırlatarak, bu amaçla bir etkinlik düzenleyeceklerini söyledi.

KÖRCEĞEZ: “600 NÜKLEER KAZA”

Besim’den sonra söz alan Dr.Ahmet Körceğez ise, Nükleere Hayır Platformu basın açıklamasını okudu.

Açıklamada, platformun gerek Türkiye’deki, gerekse Güney Kıbrıs ve diğer ülkelerdeki nükleer karşıtı örgütlerle mücadeleye devam ettiğine işaret edilerek, yapılan araştırmalarda bugüne kadar 600’ün üzerinde kaza olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Nükleer santrallerin kaza olmadan da, deniz eko sistemine, çevresinde yaşayan insanlara ve tüm canlılara zararı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bugüne kadar dünyada atıklara bulunmuş bir çözüm olmadığı vurgulandı.

26 NİSAN 1986’DA…

Almanya’da yapılan bir araştırmada, santral çevresinde yaşayan çocuklarda lösemi riskinde artış saptandığı belirtilen açıklamada, 26 Nisan 1986’da Ukrayna’nın Çernobil bölgesinde, o güne kadar görülmemiş boyutta bir nükleer santral kazası yaşandığı anımsatıldı.

Açıklamada, kazanın olumsuz etkilerinden binlerce kilometre uzaktaki insanların bile nasibini aldığına işaret edilerek, bugün aradan 30 yıla yakın zaman geçmesine rağmen bölgenin hayalet şehir görünümünde olduğu belirtildi.

Kazada kaç kişinin öldüğü ve zarar gördüğünün bilinmediğine dikkat çekilen açıklamada, dahası kaç neslin etkilendiğinin hesaplanamadığı vurgulandı.

“MÜCADELEYE DEVAM”

“Biz Nükleere Hayır Platformu Kıbrıs olarak, santral yapılmasının karşısında yer almaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Nükleer enerji kanser yapıcıdır, nükleer enerji insanlık neslinin genetik yapısını bozucu bir güçtür” ifadelerine yer verilen açıklamada, tüm halk etkinliğe katılmaya, ses vermeye ve nükleere seyirci kalmamaya davet edildi.

SARPTEN ETKİNLİK HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Nükleere Hayır Platformu adına söz alan Hasan Sarpten de, etkinlik hakkında bilgi verdi.

Sarpten, 25 Nisan Cumartesi günü Lefkoşa Selimiye Meydanı’nda saat 14.00’te başlayacak etkinlikte, Has-Der halk dansları ve Baraka Tiyatro ekiplerinin sahne alacağını söyledi.

Etkinlikte İki Toplumlu Koro, Lirik Şiir Grubu, Mesarya Kadınlar Korosu, Grup Bariya, Grup Sol Anahtarı, Grup Totem, Utku Yerebakan, Arda Gündüz ve Kuzey Tarık’ın konser vereceğini belirten Sarpten, etkinlikte ayrıca, Güney Kıbrıs ve Mersin’deki nükleer karşıtı platformdan birer temsilcinin mesaj vereceğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim