Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler meclis konuşmasına, Küçük’e rahmet, ailesine sabırlar dileyerek başladı.
Çeler, UBP’nin kurduğu ve hazırladığı statüko ile uğraşmaya devam ettiğini, memlekete denetimsizliği getiren partinin UBP olduğunu söyledi.
Göreve geldiğinden beri sınırlı sayıda personel ile denetimleri başlattıklarını dile getiren Çeler, denetim yapılmadığının söylenemeyeceğini, ancak eksiklikler bulunduğunun doğru olduğunu kaydetti.
Çeler, narenciye konusunda yapılan denetimlerde çok sayıda kayıtsız işçi tespit edildiğini söyleyerek, UBP’ye yönelik, “Yarattığınız düzenin üstünde uğraşıyoruz. Bunu kabul edeceksiniz” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile tüzüğü konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını, kısa süre içinde Bakanlar Kurulu’na sunulacağını belirten Çeler, müteahhitler, şirket sahipleri, taşeronların inşaatlarda güvenlik konusunda ve kurallara yönelik üzerlerine düşen sorumluluğu yapması gerektiğini kaydetti.
Çeler, 'Selba Homes örnek bir davranış göstererek, isg önlemleri tam olmasına rağmen, çalışanlarının eğitilmesi ve iler de herhangi bir sıkıntı, iş kazası olmaması için inşaat faaliyetlerine 1 hafta ara verdiğini ve İSG uzmanları ile eğitim ve önlemlerin olması getektiği hale getirilmesine özen gösterdiklerini gördük. Yasa tüzük değişmesini, denetlenmeyi beklemeden bu şekilde davranmaları gerçekten örnek bir davranıştır' dedi.
Son ölümlü iş kazasından sonra tutuklananların inşaat sahipleri olduğunu anımsatan Çeler, “Ben üstüme düşen eksikliği her zaman kabul ettim. Elimizden geldiği kadar denetim yapıyoruz. Ben de denetimlere çıkıyorum” dedi.
Yabancı işçi getirilmesinde işin ehli işçi getirilmemesi konusunda bugüne kadar yanlış yapıldığını dile getiren Çeler, sertifikalı işçi getirilmesine yönelik çalışma başlatılacağını, sertifikası olmayanların da eğitimlere tabii tutulacağını, kayıt dışılığı önlemek adına da çalışma yapılacağını kaydetti.
Çeler, pazar günü inşaat faaliyetlerinin kısıtlanması konusundaki uygulamalara da değinerek, Gönyeli Çemberi’ndeki inşaata pazar günü için izin verilmeyeceğini söyledi.
Bakanlığa geldiğinden beri “hiçbir şey yapmadığına” ilişkin söylemin sadece bakana değil personele de haksızlık olduğunu söyleyen Çeler, çalışma yaşamında yapılan denetimleri ve uygulamaları anlattı.
Sosyal hizmetlerde yapılan çalışmalar, yapılan ödemeler konusuna değinen Çeler, ülkede sürekli “hükümet bugün gitti, yarın gidecek” algısı yaratmanın da doğru olmadığını söyledi.

Editör: TE Bilisim