Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mülkiyet, toprak ve garanti gibi zorlu konuların bazılarının beşli formatta görüşüleceğini ancak gayriresmi formatta fikir alışverişinde bulunmanın faydası olabileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Bir an evvel, 3’lü ve 5’li görüşmeler yapılması ve bu fırsatın kaçırılmaması lazım. Bu fırsatın artık kaçmaması gerekir. Bu fırsatın artık kaçmaması gerektiğini BM ve biz de söylüyoruz” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanlığı’ndaki proje açılışı için geldiği KKTC’de bulunmaktan ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edilmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, KKTC’nin belgelerini modern ve dijital ortamda saklamasının önemine işaret ederek, Türkiye’nin bu tür alt yapı yatırımlarına desteğinin süreceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin hassas ve yoğunlaştırılmış bir döneme girilen müzakere sürecine tam destek verdiğini vurgulayarak, Şubat 2014’te çerçevesi belirlenen kalıcı ve adil bir çözüm için yola çıkılan süreçte Türkiye’nin her zaman herkesten bir adım önde olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, “Zorlu konular var. Mülkiyet konusu, toprak konusu, garanti konusu. Bunların bazılarını beşli formatta görüşeceğiz ama gayriresmi formata bu konularda fikir alışverişinde bulunmanın artık faydası var diyoruz” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı ile Girit ve İstanbul’da yaptıkları toplantılara değinen Çavuşoğlu, gayriresmi bir sekilde bir çok konuda, ikili ilişkilerle ilgili konular dahil, Kıbrıs konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Çavuşoğlu, “Bunların çok faydalı olduğunu düşünüyoruz. Esasen beşli formatla alacağımız kararlar konusunda da karşılıklı pozisyonların gayriresmi bir ortamda, en azından beyin jimnastiği seklinde ele alınması bence faydalıdır” dedi.

Herkesin amacının kalıcı bir barış, çözüm ve iki tarafın teyit ettiği çerçeve ve şartlarda huzur ve barış içinde yaşamasını saglama olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bunun için güven artırıcı adımlar ve tedbirler dahil her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin güven artırıcı önlemler dahil her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Türkiye ziyaretlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde de müzakerelerin seyriyle ilgili detaylı bilgi verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, Müzakereci Özdil Nami’nin de bugün ve daha önceki görüşmelerde kendilerini bilgilendirdiğini belirtti.

TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bir an evvel, 3’lü ve 5’li görüşmeler yapılması ve bu fırsatın kaçırılmaması lazım. Bu fırsatın artık kaçmaması gerekir. Bu fırsatın artık kaçmaması gerektiğini BM ve biz de söylüyoruz” dedi.

2004’te bir fırsat kaçırıldığını, sadece bir çözümün değil, bölgenin potansiyeliyle ilgili birçok fırsatın kaçırıldığını kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Ama önümüze çıkan bu fırsatı değerlendirirsek, en azından gelecek nesillere bir sorun bırakmamış oluruz. Her zaman söylediğimiz gibi bu son fırsat penceresini hep birlikte iyi değerlendirelim. Her iki tarafın kabul edeceği bir çözüm konusunda biz Türkiye olarak desteğimiz vermeye devam edeceğiz.”

Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasını, “Zorlu bir süreç. Kolay değil. O yüzden Sayın Cumhurbaşkanı’na ve müzakareyi yürüten arkadaşlara da kolaylıklar diliyoruz” sözleriyle tamamladı.
Editör: TE Bilisim