Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu ilk olarak görüşmesi Perşembe günü yapılan Belediyeler (Değişiklik ) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi istemini oyladı. İstem oyçokluğu ile kabul edildi.

Genel Kurul daha sonra gündem dışı konuşmalara geçti. Gündemde 5 gündem dışı konuşma bulunuyor.

ADEM: “AMAÇ UBP’Lİ BELEDİYELERİ KURTARMAK”

İlk gündem dışı konuşmayı hükümet icraatları konusunda CTP-BG Milletvekili Sonay Adem yaptı.

Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ivedilik alınmasını eleştiren Sonay Adem, tasarının partizanlık ve UBP’li belediyeleri kurtarmak amacıyla yapıldığını ancak hedefine ulaşamayacağını savundu.

Adem, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne ve Gönyeli Belediyelerinin bu tasarı ile tokatlanmak istendiğini ileri sürdü.

“YAYIN ORTADAN KALDIRILDI, BU VAHİM BİRŞEY”

Geçen hafta bir gazeteciye daha yayın sırasında müdahale edilerek yayınının durdurulduğunu iddia eden Adem, “Yayın sırasında yayın ortadan kaldırılıyorsa burada vahim bir şeyler var” dedi.

Ümit Bahşi adlı gazetecinin, yayınının durdurulma nedenin de Büyükkonuk Belediyesi’nin turizm tesisinin kiralanması konusu olduğunu belirten Adem, müdahalenin de İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı tarafından yapıldığını ileri sürdü.

Bakanlar Kurulu’nun 9 Ocak 2013’de bu tesisin bir şirkete 49 yıllığına kiralanması için karar aldığını ancak kiralanacak şirketin 30 Ocak 2013’de kurulduğunu iddia eden Adem, belediyelerin tesislerini uzun vadeli kiralama hakları olmadığını da söyledi.

Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun milletvekillerinin hesaplarını denetleme yetkisi olduğunu bunu yapabileceğini kendilerinin alınlarının açık olduğunu ifade eden Adem, ancak son dönemde işlerin rüşvetle döndüğünün de gerçek olduğunu iddia etti.

Adem, Bakanlar Kurulu’nun bu konuda aldığı kararı iptal etmesini de isteyerek, bunun yasaya aykırı olduğunu ileri sürdü.

İçişleri Bakanlığı’ndan bazı yetkililerin telefon açarak söz konusu gazetecinin konuşturulmamasını istediğini savunan Adem, bu işin şaibeli olduğunu iddia etti.

Hükümetin kendini yeniden değerlendirmesini isteyen Adem, hükümetin kararı iptal etmemesi halinde vahim olaylar çıkacağını, iptal edilmemesi halinde ise seçimin ardından CTP-BG’nin bu kararı iptal edeceğini ve yargıya gideceğini vurguladı.

Adem, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile ilgili her konuda üç kişinin adının dolaşmakta olduğunu da iddia etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yabancıların çalışmasıyla ilgili tüzükte değişiklik yaptığına da dikkat çeken Adem, yapılan değişikliklerden bazılarının doğru olmadığını ve istismara açık olduğuna dikkat çekti. Adem, bunların değiştirilmesini istedi.

Adem, yabancı öğrencilerin okulu bitirdikten sonra ülkede çalışma konularının da düzenlenmesi gerektiğini, ülkede işsizlik artarken yabancıların ülkede çalışma koşullarının kolaylaştırılmaya çalışılmasının doğru olmadığını söyledi.

Kendisinden sonraki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarını eleştiren Adem, bankalarda çalışan yabancı uyruklulara vatandaşlık verildiğini iddia ederek, bunu “ahlaksızlık “ olarak değerlendirdi.

ÇAVUŞOĞLU: “BASIN ETİĞİNİN YANINDAN GEÇMEYEN GAZETECİLER VAR”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu da söz alarak, Adem’in konuşmalarını dinlediğini ancak Adem’in yanıltıldığını ve toplumu da yanıltmakta olduğunu belirtti.

“Hepsi külliyen yalan” diyen Çavuşoğlu, Adem’in konularının Volkan gazetesinde çıkanlar olduğunu belirtti.

Basın Yasası’nda haktan hukuktan bahsedildiğini ancak bu gazetecilerin niye yazdığını düşünen olup olmadığını soran Çavuşoğlu, Basın Etik Yasası hazırladıklarını ve bunu bu dönemde hayata geçireceklerini, basın etiğinin yanından geçmeyen gazeteciler olduğunu ifade etti.

“MERAKLISINA ANLATIRIM”

“Kıbrıs Türk basınının mevcut halini biz bilelim… birini döveceğiz diye kendi kendimizi dövmeyelim” diyen Çavuşoğlu, meraklısına burada açıklamadığı olayları anlatabileceğini söyledi.

Büyükkonuk Belediye tesisinin kiralanma kararı alınan şirketin 30 Ocak’ta kurulduğu iddiasının doğru olmadığını belirten Çavuşoğlu, Şirketler Mukayyitliği’nde söz konusu şirketin 1980’de kurulduğu konusunda yazı bulunduğunu ifade etti.

Büyükkonuk Belediyesi Belediye Meclisi’nin oybirliği ile tesisin kiralanması için ihaleye çıkılması kararı aldığına da işaret eden Çavuşoğlu, bunda CTP-BG temsilcilerinin oyu da olduğunu ifade etti.

Bakanlığında işlerin rüşvetle dönmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu konuda mahkemelik olduklarını da söyledi.

Kendisini “kirli” göstermeye çalışmalarının Kıbrıs Türk halkına faydası olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, konuları kendisine danışmaları halinde yalancı durumuna düşmeyeceklerini kaydetti.

Vatandaşlık konusundaki eleştirileri de yanıtlayan Çavuşoğlu, CTP-BG döneminde 6 bin 500 vatandaş yapıldığına da dikkat çekerek, “Buna her şey dahil. Her çeşit vatandaşlık” dedi.

Çavuşoğlu, vatandaşlık için başvuru yollarının herkesçe bilindiğini, bunu daha önce de açıkladığını belirterek, nerede çalıştığına bakılmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, CTP-BG Milletvekili Teberrüken Uluçay’ın yerinden sorduğu soru üzerine, Büyükkonuk Belediyesi Belediye Meclisi kararının 2 Mart 2011 tarihinde alındığını, tesisin kiralanması konusunda fizibilite çalışması yapması için başkana yetki verildiğini belgelerden okudu.

İkinci kararın da 17 Aralık 2012 tarihinde alındığını belirten Çavuşoğlu, bu toplantının kararını da okuyarak, kararda sosyal tesisin uzun süre kiralanması için açılan ihalenin sonuçlarını değerlendirerek, ihalenin sözkonusu şirkete kalmasının ve onay için Bakanlar Kurulu’na gönderilmesinin belirtildiğine işaret etti.

ÜNVERDİ

Daha sonra söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ise, Adem’in yabancıların çalışma ön izinlerini düzenleyen tüzükteki değişiklikler konusundaki endişelerini yanıtlamak istediğini söyledi.

İşverenlerin talepleri üzerine bazı değişiklikler yaptıklarını ancak tüzükteki değişikliğin yabancıların KKTC vatandaşları yerine çalışmasını kolaylaştırmaya yönelik olmadığını belirten Ünverdi, değişikliğin yurt dışına çıkmadan çalışma izinlerinin yenilenmesi veya ön izin verilmesi olduğunu kaydetti ve bunların hangi durumlarda onaylandığını anlattı.

İşgücü ihtiyacında ilk olarak KKTC vatandaşlarına baktıklarını, bu konuda çalışan vatandaş yoksa çalışma ön izni verdiklerini anlatan Ünverdi, 37 bin çalışma izinli içinde söz konusu uygulamadan yararlananın yaklaşık 200 kişi olduğunu söyledi.

Ünverdi, bazı insancıl durumlarda ve öğretim görevlileri için bunların uygulanmakta olduğunu kaydetti.

ADEM

CTP-BG Milletvekili Sonay Adem tekrar söz alarak, insancıl konulara itirazları olmadığını ancak ana noktanın ülkede işsizlerin iş hayatına geçebilmesi için kota sistemi uygulanması olduğunu söyledi.

Yurttaşlık konusunun artık toplumun gündeminden düşürülmesi gerektiğini kaydeden Adem, “Siz de yaptıydınız” diyerek konunun çarptırılmasının doğru olmadığını belirtti.

Adem, CTP-BG döneminde Bakanlar Kurulu ile 67 kişinin vatandaş yapıldığını söyledi.

Belediye meclislerinin uzun vadeli kiralama yetkisi olmadığını ileri süren Adem, ihaleye tek şirketin katılmasını da eleştirerek, kararın iptali istemini tekrarladı.

Basın camiasında çalışmanın zorluğuna dikkat çeken Adem, iktidarın eleştiriyi kabul etmemesi halinde basını baskı altında tutmakta olduğunu kaydetti.

Adem, basının özgürce eleştirebilmesi gerektiğini belirtti.

ÇAVUŞOĞLU

Yeniden söz alan İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, sözleşme yapmak ve karar almanın belediye meclisinin yetkisinde olduğunu, görev süresini aşan süre durumlarda ise Bakanlar Kurulu’nun onaylama veya onaylamama yetkisi bulunduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim