Sendika, işten çıkarılan 15 kişinin işe geri alınması ve çalışanlar için şirketle toplu iş sözleşmesi yapılmasını talep ediyor.

Sendika yetkilileriyle eylem sırasında ayak üstü sohbet yapan CAS Genel Müdürü Fikret Çavuşoğlu, 15 kişinin “yetersiz bulunduğu” için işten çıkarıldığını söyledi.

Emek-İş üyesi onlarca CAS çalışanları, Ercan çemberinde toplanıp, Ercan Havalimanı Terminal Binası önüne, daha sonra da CAS idari binasına yürüdü.

Eylemciler yürüyüşte “Toplu İş Sözleşmesi Hakkımızdan Vazgeçmeyeceğiz” yazılı pankart taşıdı ve “Diktatör Devlet İstemiyoruz” sloganı attı. Eylemciler, CAS Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyelerini istifaya çağırdı.

FELEK

Ercan Havalimanı Terminal Binası önünde yaptığı konuşmada Emek-İş’in üye olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu(Dev-İş) Genel Başkanı Hasan Felek, 28 Kasım’da CAS’ta yaşanan işten durdurulmaları ve toplu iş sözleşmesi hakkının tanınmamasını bir eylemle protesto ettiklerini anımsattı.

Felek, “Hiçbir günahları olmayan 15 kişinin işe başlatılması ve CAS çalışanlarının sendikalaşma, toplu iş sözleşmesi hakkının tanınması için eylemdeyiz” dedi.

Hasan Felek, “Biz sadece bizi yönetenlerden emeğe saygı istiyoruz. Yasalara, hukuka saygı istiyoruz” ifadesini kullandı.

AŞAM

Emek-İş Sendikası Başkanı Koral Aşam basın açıklamasında, “15 CAS emekçisinin DEV-İŞ’e üye olup, sendika toplantısına katıldıkları için gayrı yasal bir şekilde, telefon mesajıyla işten durdurulduğunu” ileri sürdü.

Söz konusu kişilere “işten durdurma belgelerinin” dahi verilmediğini belirten Aşam, “Yapılmaya çalışılan bu insafsız, gayrı yasal, etik dışı uygulama kabul edilemez” dedi.

Aşam, gelişmeleri diyalog yoluyla çözmek için, CAS Genel Müdürü, Yönetim Kurulu, kurumun bağlı olduğu Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Başbakan ile görüşme talebinde bulunduklarını ancak muhatap alınmadıklarını da ileri sürdü.

Başbakan da dahil tüm hükümet yetkilileri tarafından CAS çalışanları üzerinde “baskı, tehdit ve şantaj” yapıldığını iddia eden Aşam, 15 kişinin işe geri alınması için DEV-İŞ’ten istifa edilmesinin istendiğini öne sürdü.

Aşam, “Durdurulan iş arkadaşlarımız işlerinin başına dönmeden ve Anayasal hakkımız olan Toplu İş Sözleşmemiz imzalanmadan bu kavga bitmez. Ve yine açık söylüyoruz, işten çıkarılan emekçi kardeşlerimiz işlerinin başına dönmediği sürece hiçbir yeni istihdam bizleri çiğnemeden veya zindanlarınıza atmadan asla işbaşı yapamaz, yaptırmayız” dedi.

CAS GENEL MÜDÜRÜ İLE GÖRÜŞME

Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek ile Emek-İş Başkanı Koral Aşam, CAS idari binasında CAS Genel Müdürü Fikret Çavuşoğlu ile ayaküstü bir görüşme de gerçekleştirdi.

Sendika yetkililerinin izahat talep ettiği bu görüşmede Çavuşoğlu, sendikal konuları görüşmeye yetkili olmadığını, bu konuları görüşmeye yönetim kurulunun yetkili olduğunu söyledi.

İşten durdurulanların Temmuz 2016’da işe alınan 52 kişiden olduğunu belirten Çavuşoğlu, 15 kişinin 3 aylık deneme sürecinde iş için “yetersiz bulunmalarından” dolayı durdurulduğunu ifade etti.

Söz konusu kişilerin sendikal toplantıya katılmaları nedeniyle işten durdurulduğu söylemlerinin gerçek olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, sendikal toplantıya katılıp da işten durdurulmayan pek çok çalışanın da bunun göstergesi olduğunu savundu.


Editör: TE Bilisim