MHA

Gazimağusa Çanakkale Orta Okul’unda okul aile birliği ile okul yönetimi iş birliğinde okula rehberlik sınıfı ve iki ayrı bireysel danışma odası yapılarak hizmete açıldı.

Bir okulda öğretim faaliyetleri dışında öğrencilerin gelişimine uygun ortam sağlamak, karşılaşılan güçlükleri gidermek ve gerekli önlemleri almak için bazı hizmetler sunulmaktadır. Bu tür hizmetler okullarda kurulan Rehberlik ve Psikolojik danışma Servisi tarafından yürütülmektedir. Oldukça geniş bir kapsama sahip olan bu hizmetler çeşitli ölçütlere göre sınıflandırılmaktadır.

Psikolojik danısmanı bulunmayan egitim-ögretim kurumları sınıf rehber ögretmenligine iliskin rehberlik hizmetleri kapsamında, yürütme kurulu aracılıgıyla rehberlik ve arastırma merkezleriyle is birligi içinde çalısır.
Okulun üç tane rehber hocası olup öğrencilerin sıkıntılarını, ailevi sorunlarını, günlük yaşadıkları sorunlarını ve buna benzer bir çok durumları dinleyerek, gözlemleyerek öğrencilere yardımcı olmaktadırlar.
Rehber öğretmenleri zaman zaman diğer sınıf öğretmenleri ile iş birliği yaparak sıkıntı yaşayan öğrencilerin sorunlarını çözmeye çalışıyorlar.

Odanın tamamen Avrupa standartlarında dizilmesi ve üç rehber öğretmenle toplamda altı yüz altmış üç öğrenciye vermesi ve daha önceki yıllarda bu hizmetin müdür odasında verildiği şartları uygun olmadığı içinse bu kullanımın sıkıntı yarattığı gözlemleniyordu.

Rehberlik odası yapılırken okulun kademesine göre renk ve mobilya seçimi yapılarak yeni mobilyalar alınmış, odanın boyası ve yer döşemesi yenilenmiştir. Daha sonra odada bulunan mobilyaların yerleri düzenlenerek odalar idari oda görünümünün dışına çıkarılmıştır. Çalışma masası odanın şekline göre öğrencinin odaya girdiğinde hemen görmeyeceği bir konuma getirilmiştir. Oturma grubu ya da sandalyeler ise odanın ortasında gruplandırılmıştır.

Çünkü öğrenci odaya girdiğinde masa başında çalışan ciddi bir ifade ile karşılaşması yerine güzel bir oturma grubu ve özellikle duvar rengi olumlu etkileyeceği düşünülmüştür.
Rehberlik odasında duvar rengi oldukça önemlidir. Rehberlik odalarında duvar rengi olarak beyaz tonlar seçilmez.Çünkü beyaz tonları öğrenciyi olumsuz etkilenmekte ve hastane görünümü vermektedir. Dolayısı ile Çanakkale Orta Okul’unda duvar rengi kramsi bir renktir. Bu renk tonları öğrencileri daha rahat hissettirmektedir.

Yine oda büyüklüğü uygun olan servislerde ikili görüşme sandalyeleri ya da koltukları için ayrı bir köşe oluşturulmuştur. Masaların üzerine çiçek bırakılması odanın olumlu şekilde görünmesini sağlamaktadır.
Rehberlik odasında pencerelere sıklık ile yer verilmiştir. Bundan dolayı da odanın içerisi aydınlıktır. Sonuç olarak rehberlik odası öğrencileri daha ferah bir şekilde karşıladığı , öğrencilerin kendisini rahat hissetiği ve görüşmelerin daha rahat bir ortamda aktarabilmeleri amacı ile düzenlenmiştir. Ayrıca rehberlik odasının kapısındaki afiş ise oldukça dikkat çekicidir.

Rehber öğretmenlerin odaların yapılmasından sonra öğrencilerin çok daha rahatlıkla gelip burada öğretmenlerinden destek aldıkları çeşitli sorunlar ile karşılarına gelen öğrencilerine birçok konuda yardımcı oldukları gözlenmiştir.

Rehberlik odası olmayan öğrencilerin önceden müdür odasında yapmış oldukları görüşmeleri göz önüne alındığında artık kendilerine ait ve rahat hissedebilecekleri bir rehberlik odasının hazırlanması öğrenciler için oldukça sevindirici olmuştur.

 
Editör: TE Bilisim