Lapta Belediyesi ile Çamlıbel Bucağını  Güzelleştirme Kalkındırma ve  Yaşatma Derneği (ÇAMSEV)  işbirliğinde bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Festival yarın akşam sona erecek.

Festival kapsamında, birçok  sosyal ve kültürel etkinlik yapılıyor.

Festivalin açılışına,  Başbakan Hüseyin Özgürgün, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri Bakanı Kutlu Evren, bazı milletvekilleri,Belediye Başkanları,  Girne Kaymakamı Mustafa Erişmen, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve bölge halkı katıldı.

Festival etkinlikleri, Yusuf Akmandor anısına  hayat geçirilen “Eko Pazar Alanı”nın açılışıyla başladı.

Festivalin açılışında konuşan, Çamlıbel Bucağını  Güzelleştirme Kalkındırma ve  Yaşatma Derneği Başkanı  Adıgüzel Akdeniz, Festivalde yer alan   “Eko Pazar”  ve etkinlik  alanının düzenlenmesine katkı  koyan Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’a, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’e, Karayolları dairesine  ve etkinliğe katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Lapta Belediye Başkanı Fuat  Namsoy da , Lapta Belediyesi  olarak vizyonlarının, turizm yoluyla bölgesel kalkınmanın  sağlanması olduğunu vurguladı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, turizm ülkesi olan Kuzey Kıbrıs’ta, turistlerin , yerli üreticinin  ürünlerini tüketmesini sağlayacak  girişimlerde bulunduklarını belirterek, bu kapsamda, turistik tesislerle çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Ülke genelide farklı bölgeleri  çeşitli özellikleriyle ön plana çıkararak, turistler için cazibe hale  getirmek istediklerini   anlatan Ataoğlu, bu amaçla düzenlenen KKTC  Batı Bölgesi  Turizm Vizyonu günlerinin bugün Güzelyurt’ta devam edeceğini  söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da,  ülkede tarımı geliştirmek adına yapılması gerken birçok şey olduğuna  dikkat çekerek,turizmin    lokomotif olduğu  ekonomide, sanayileşmeyi  hayata geçirecek adımlar atılamadığını söyledi.

Çavuşoğlu,tarımı geliştirmek için, ülke genelinde süt , hayvancılık, gıda   güvenliği gibi birçok çalıştay  yaptıklarını ve “Tarım Master Planı”nı hayata geçirmek için çalıştıklarını söyledi.

Tarım Master Planı’nın  en fazla 1 ay içinde yayınlanacağını  söyleyen Çavuşoğlu, buna bağlı olarak  ülke tarımındaki başıboş plansız ve düzensiz yapının, kontrolsüz üretimlerin ortadan kalkacağını kaydetti.

Türkiye’den gelen  ve tüm ülkeye  yayılan suyun,  tarım suyu olarak kullanımıyla igili akıbeti ve detayların  merak edildiğini de söyleyen Çavuşoğlu, Tarım sulama suyu ihalesinin 10 ağustosta tamamlanmasının gündemde olduğunu, Güzelyurt ve mesaryanın  sulanmasına  yönelik projelerde de ihaleye çıkılmasıyla bu suyun ülkeye hayat vereceğini  kaydetti.

Geleneksel Çamlıbel Domates  Festivali, halk dansları ekibinin gösterileri ve  konserlerle  devam etti.

Çeşitli kültürel sanatsal ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapacak festival yarın akşam sona erecek.

Festival’de Yusuf Akmandor anısına  hayata geçirilen “Eko Pazar Alanı’nda  bölge halkının emeği olan  el sanatları , ürünler,  mevsime uygun otların satışı yapılıyor.

Editör: TE Bilisim