Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, KKTC ormanlarında seçilen 52 pilot bölgeden 2’sinde çam kese böceği tespit edildiğini ve ülke tarihinde ilk kez geniş kapsamlı bir mücadele yürütüldüğünü söyledi.

Dinçyürek, 60 işçiyle sürdürülen çalışmalar kapsamında bugüne dek 50 milyon çam kese böceğinin koza halindeyken toplandığını açıkladı.

Bakan Dinçyürek, çam kese böceği ile entegre mücadele yöntemleri kapsamında Orman Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından İskele'de yapılan çalışmaları inceledi.

Çalışmaları değerlendiren Bakan Dinçyürek, çam kese böceğine karşı entegre mücadelenin ilk kez bu denli kapsamlı uygulandığını belirterek, "Tek bir fidan bile bizim için çok önemlidir" dedi.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, çam kese böceğinin yıllardır tüm dünyada kızılçam ormanlarında görülen bir zararlı olduğunu hatırlatarak, dünyada bu konuda çeşitli mücadele yöntemleri olduğunu ama tamamen sıfırlandığı hiçbir ülkenin bulunmadığını söyledi.

"BİLİMSEL YÖNTEMLERLE MÜCADELE EDİYORUZ"

"Biz bilinçli bir şekilde bilimsel yöntemlerle çam kese böceğine karşı entegre mücadele yöntemlerini kullanıyoruz" diyen Dinçyürek, öncelikle sezon başında bölgelerdeki yoğunluğunu tespit etmek için fonomon tuzaklar kurulduğunu anlattı.

Bu sayede böceklerin hem sayılarının azaltıldığını, hem de hangi bölgede ne kadar yaygın olduğu konusunda bilimsel tespitler yapıldığını ifade eden Dinçyürek, Avrupa Birliği’nin koyduğu kriterler doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını aktardı.

52 PİLOT BÖLGEDEN 2’SİNDE ÇAM KESE BÖCEĞİ TESPİT EDİLDİ

Dinçyürek şöyle devam etti:

"Ada genelinde 52 pilot bölge seçildi. Bu 52 pilot bölgeden birkaç kez üst üste yapılan ölçümlerde sadece 2 bölgede, 4 şiddetinde en üst değil ama ciddi anlamda tedbir alınması gereken çam kese böceği varlığı tespit ettik. Buna yönelik yöntemleri de sezon başından itibaren her safhaya uygun ayrı bir mücadele yöntemi var ve onlar bakanlığımız kontrolünde aylardır kesintisiz devam ediyor."

“60 KİŞİ ELLE TOPLUYOR”

Şu anki mücadele edilen yöntemin KKTC tarihinde bir ilk olarak bu denli geniş kapsamlı ve uzun bir mekanik mücadele yöntemini içerdiğini belirten Dinçyürek, aylardır 60 işçi ile ormanlarda çam kese böceği keselerinin elle toplandığını söyledi.

“50 MİLYON ÇAM KESE BÖCEĞİ KOZAYKEN TOPLANDI”

Dinçyürek, bugüne kadar yaklaşık 400 bine yakın çam kesesi toplandığını, her kesede 120 ile 150 arasında çam kese böceğinin var olduğu dikkate alındığında ortalama olarak 50 milyon çam kese böceğinin koza halindeyken toplanmış olduğunu belirtti.

Bunun sadece mekanik toplama yöntemi ile yapılan bir çalışmanın sonucu olduğunu ifade eden Dinçyürek, aynı zamanda adacıklar kurulduğunu ve bu adacıklardaki tuzaklarla yine zararlının yok edilmeye çalışıldığını kaydetti.

"PREDATÖR KUŞLARININ VARLIĞINI ARTIRACAĞIZ"

Bakan Dinçyürek bütün bu çalışmaların yanı sıra KKTC’nin kendi biyolojik çeşitliliği içerisinde var olan “predator” isimli avcı kuşların da çam kese böceklerinden beslendiğini anımsatarak, bu kuşların doğadaki varlıklarını arttırmak ve adadan ayrılmadan; daha çok bulunmalarını sağlamak için çam ormanlarının yaygın olduğu bölgelerde yine bilimsel yöntemlerle yuvalar yapacaklarını ifade etti.

Dinçyürek, bu sayede kuşların doğada yerleşip; çoğalmalarını ve dolayısı ile çam kese böceklerini yiyerek, hayatlarını sürdürmelerini teşvik edeceklerine ve adada kalmalarına olanak yaratacaklarına dikkat çekti.

Bakan Dinçyürek şunları söyledi:

"Bizler adım adım çalışıyoruz ve bunları yaparken doğaya hiçbir zarar vermeden, bu mücadeleyi yürütmeye çalışıyoruz. Biz biyolojik çeşitliliğe önem veren bir noktadayız. Bu mücadele bir günlük bir mücadele değildir. Bir yıllık bir mücadele değildir. Entegre mücadele sürekli devam edecek bir çalışmadır. Safha safha mücadele yöntemleri vardır. Biz onları bilimsel yöntemlerle uyguluyoruz. Üniversitelerimizdeki akademik kadrolarımızdan destek alıyoruz. Almaya da devam edeceğiz. Görüşlerimizi de hem kamuoyu ile hem de sivil toplum örgütleri ile paylaşarak devam edeceğiz."

“HER YIL 1 MİLYON FİDAN”

Bakan Dinçyürek, ormanların kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, her yıl 1 milyon fidan dikme hedef ve kararlılıklarını sürdürdüklerini söyledi.

Şu anda adanın çeşitli yerlerinde yüz binlerce fidan dikildiğini anımsatan Dinçyürek, sadece fidanları dikmek değil; onları koruyarak, büyümelerini, gelişmelerini sağlayıp, orman oluşturma hedefinde ve kararlılığında olduklarını da kaydetti.

Dinçyürek konuşmasını şöyle tamamladı:

"Gerek yeni diktiğimiz fidanlar, gerekse mevcut genç ormanlarımız veya daha büyük ormanlarımızdaki her bir ağaç her bir fidan bizim için çok değerlidir. Biz ormanlarımızın hiçbir noktada zarar görmesini istemeyiz. Kabul etmeyiz. Bir tek fidan olsa bile bizim için önemlidir. Hassasiyet arz eder ve onları korumak, büyütmek adına ne gerekirse de yapmaya kararlıyız.”

Dinçyürek'e incelemeleri sırasında Orman Dairesi Müdürü İsa Direk ve Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel de eşlik etti.
Editör: TE Bilisim