İnternet kafe, bet ofisler, eğlence mekanları, nargile kafeleri ve gençler için risk oluşturduğu düşünülen mekanlara yönelik denetimlerde, Tütün Ürünleri Yasası’na aykırı hareket ettiği belirlenen işletme ve şahıslara toplam 19 bin 430 TL para cezası kesildi.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden verilen bilgiye göre, Girne Kaymakamı ve Girne İlçe Emniyet Kurulu Başkanı Mehmet Envergil ve Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu başkanlığında önceki akşam Girne bölgesinde denetimler yapıldı.

Kaymakamlık, Girne Polis Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Girne Belediyesi ve Çalışma Dairesi ekiplerinin katılımı ile 21.00-03.00 saatleri arasında yapılan denetimlerde, Tütün Ürünleri Yasası’na aykırı hareket ettiği işletme sahiplerine 18 bin 425 TL, şahıslara ise 1005 TL ceza kesildi; 3 işyerine de yazılı ihtarda bulunuldu.

Denetimler sırasında, işyeri ve alkol izni olmadığı halde çalıştırılan bir mekan da belediye ekipleri tarafından kapatılırken, alkollü içkilere de polis tarafından el konuldu.

MEHMET ENVERGİL: “KURALLARA UYMAMAK BİR KÜLTÜR OLDU”

Girne Kaymakamı ve Girne İlçe Emniyet Kurulu Başkanı Mehmet Envergil denetimler sonrası yaptığı açıklamada, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’yla gerçekleştirdikleri toplantının ardından gençlerin yoğun olarak gittiği ve risk ortamı oluşturduğu düşünülen mekanlara yönelik denetimleri artırdıklarını söyledi.

Bu çerçevede gündüz yapılan denetimlerinin ardından disco, bar, nargile kafe ve benzeri mekanlara yönelik çok verimli bir denetim gerçekleştirdiklerini kaydeden Envergil, denetimlerde, sigara ve tütün ürünleri içimi konusunda yasalara uyulmadığı ve yoğun bir nargile kullanıldığını üzülerek gözlemlediklerini belirtti.

Envergil, nargilelerin gayrı sıhhi şekilde hazırlandığı gözleminde bulunduklarını ifade ederek, nargilenin görüldüğü kadar masum olmadığına işaret etti ve bu konunun ciddi şekilde masaya yatırılıp, ele alınması gerektiğini söyledi.

Denetimlerin, ne kadar gerekli olduğunu denetimler sırasında gözlemlediklerini vurgulayan Envergil, yıllarca yeterli düzeyde denetim yapılmaması nedeniyle yasaları uygulama konusunda “umursamazlık” oluştuğunu belirtti. “Kurullara uymamanın” bir kültür haline geldiğini ifade eden Envergil, “Bunu değiştirmek çok zor iştir, uzun soluklu mücadele gerekir ve biz komisyonla birlikte bu mücadelede kararlıyız” dedi.

Denetimler sırasında, yapılması gereken çok iş olduğunu da gözlemlediklerini söyleyen Envergil, “Gördüklerimizden, ailelerin çocukları daha iyi takip etmeleri konusunu bir kez daha kavradık. Amacımız ceza kesme değil, yasaların uygulanabilir hale gelmesidir. Ancak uyarılara rağmen buna uymayanlara ceza kestiğimiz için de üzüntülüyüz. Denetimlerimiz düzenli şekilde sürdürülecektir” diye konuştu.

KARAOKÇU: “YASALARIN İHLAL EDİLDİĞİNİ GÖRDÜK”

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu da, Kaymakamlık, Girne Polis Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Girne Belediyesi ve Çalışma Dairesi ekiplerinin katılımı ile çok uyumlu bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Karaokçu, bu çerçevede gündüz denetimlerinin ardından sigara ve alkole yönelik 6 saati aşkın bir denetim gerçekleştirdiklerini ifade ederek, işbirliği halinde ülkede iyi şeyler yapılabileceğinin en güzel örneklerinden birini ortaya koyduklarını kaydetti.

Girne Kaymakamlığına teşekkür eden Karaokçu, denetimlerin, gençlerin, çocukların ve toplum sağlığının korunmasını hedeflediğini ve çok etkili olduğunu ifade etti. Karaokçu, denetimlerde, sigara ve alkol yasalarının ciddi şekilde ihlal edildiğini gözlemlediklerini belirtti.

Denetimler sırasında ufak bazı dirençlerle karşılaşmalarına rağmen kararlı bir duruş sergileyerek, gerekenlerin yapıldığını ifade eden Karaokçu, nargile kafelerde özellikle nargilelerin hazırlandıkları bölümlerde karşılaştıkları durumun hiç de iç açıcı olmadığını belirterek, bu konu üzerindeki çalışmalarını ciddi şekilde sürdüreceklerini söyledi.

Bazı eğlence mekanlarında çocuk denecek yaşta kişilere de rastladıklarını, bunlar konusunda da gerekli uyarıların yapıldığını kaydeden Karaokçu, gençliğin sağlığını olumsuz etkileyen unsurların ortadan kaldırılmasının en önemli görevleri arasında olduğunu dile getirdi.
Editör: TE Bilisim