Halil İbrahim Akça’nın KKTC’deki görev süresinin sona ermesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne atanan ve Cumhurbaşkanı’na güven mektubunu bugün sunan Derya Kanbay, “Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin haklı davasında yanında olmaya devam edeceğine ve sorumluluklarını hassasiyetle yerine getireceğine olan kararlılığını yinelediğini” vurguladı.

KKTC’de göreve başlamanın onurunu yaşadığını ifade eden Kanbay, adaya gelişinin ilk gününde bugün sırasıyla Lefkoşa Atatürk Anıtı’na, Dr. Fazıl Küçük ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt kabrine çelenk sundu. Kanbay, ziyaretleri sırasında anıt özel defterlerini de imzaladı.

TC Büyükelçiliği yetkililerinin de eşlik ettiği Derya Kanbay ilk önce Lefkoşa Atatürk Anıtı’nı ziyaret etti. 

Tören programı çerçevesinde çelengin anıta sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından Büyükelçi Kanbay Anıt Özel Defteri’ni imzaladı.

“KKTC, BU MÜCADELENİN EN ÖNEMLİ ESERİ”

Büyükelçisi Kanbay şunları kaydetti:

“Aziz Lider Atatürk; önderlik ettiğiniz yolda ilerleyen Kıbrıs Türk halkının bu topraklara gösterdiği aidiyet duygusu, sarsılmaz azmi ve yılmaz kararlılığıyla var ettiği bu mücadelenin en anlamlı eseri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde göreve başlamış olmanın verdiği onur ve heyecanla huzurunuzdayım.

Aziz Atatürk; Büyük Türk Milleti’nin ayrılmaz bir parçası olan ilke ve inkılaplarınızın ışığıyla aydınlanan Kıbrıs Türk toplumuyla onun değerli liderleri, özgürlük ve egemenliklerine olan sarsılmaz bağlılıklarını her koşul altında göstermiştir.

Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti’nin anavatan ve garantör ülke olarak tarihi ve ahdi sorumlulukları çerçevesinde Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin haklı davasında yanında olmaya kararlılıkla devam edeceğini bir kez daha teyit ediyor, manevi huzurunuzda minnet ve saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

“KKTC’DE GÖREVE BAŞLAMIŞ OLMANIN ONURUNU YAŞIYORUM”

Daha sonra Dr. Fazıl Küçük’ün Anıttepe’deki anıt mezarını ziyaret eden Büyükelçi Derya Kanbay, tören programının tamamlanmasının ardından anıt özel defterini imzaladı. 

Kanbay, şunları kaydetti:

“Aziz Lider Dr. Fazıl Küçük; Kıbrıs Türk halkının sizin öncülüğünüzde yakılan mücadele ateşi ve dirayetli önderliğinizde sürdürdüğü haklı mücadelesi sonucu kurduğunuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde göreve başlamış olmanın onuruyla huzurunuzdayım.

Varlığını ve özgürlüğünü yok etmeye çalışan tüm baskılara rağmen değerli fikirlerinizin ışığıyla barış ve özgürlük yolunda ilerleyen Kıbrıs Türk halkının toplumlaşma ve demokratikleşme sürecine yaptığınız çok değerli katkılar her zaman şükranla hatırlanacaktır.

Örnek kişiliğinizle onurlu varoluş mücadelesinde Kıbrıs Türkü’nün kalbinde Toplum Lideri olarak edindiğiniz çok özel yeriniz genç kuşaklar tarafından nesilden nesile aktarılarak sonsuza dek yaşatılacaktır.

Bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin haklı davasında yanında olmaya devam edeceğine ve sorumluluklarını hassasiyetle yerine getireceğine olan kararlılığımızı yineliyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyorum. Ruhunuz şad olsun.”

“TC KIBRIS TÜRK HALKININ YANINA OLMA YÖNÜNDEKİ AZİM VE KARARLILIĞINI SÜRDÜRECEK”

Son olarak Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarını ziyaret ederek anıta çelenk sunan TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, imzaladığı anıt özel defterine şunları yazdı:

“Değerli Kurucu Cumhurbaşkanı; yılmaz azminiz ve kararlığınızla kurduğunuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde göreve başlamış olmanın gurur ve heyecanını yaşamaktayım. 

Emsalsiz önderliğinizde başlayan milli mücadele ruhunun açtığı yolda yürüyen Kıbrıs Türkü, bağımsızlığı uğruna verdiği onurlu ve şanlı mücadelesinin bir meyvesi olarak bugün kendi topraklarında huzur ve güven içinde yaşamaktadır.

Kıbrıs sevdalısı bir lider olarak bıraktığınız bu kutsal emanette Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişte olduğu gibi her koşul altında Kıbrıs Türk halkının yanına olma yönündeki azim ve kararlılığını sürdüreceğini bir kez daha ifade ediyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyorum. Ruhunuz şad olsun.”

DERYA KANBAY KİMDİR?

Görevine bugün başlayan TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, 2 Ocak 1954’te İstanbul’da doğdu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 1976 yılında mezun olan Kanbay, çalışma hayatına 1977’de Konsolosluk ve Hukuk İşleri Dairesi’nde “Aday Meslek Memuru, İkinci Katip” olarak başladı.

Kanbay, 40 yıla yakın çalışma hayatı boyunca konsolosluk, başkatiplik, büyükelçilik müsteşarlığı, daire başkanlığı, bakanlık müşavirliği, teftiş kurulu başkanlığı, genel müdürlük ve büyükelçilik gibi birçok önemli görev üstlendi.

Tokyo, Bonn, Lahey, Abuja, Bağdat ve Lübliyana Büyükelçilikler ile Gümülcine ve Frankfurt Başkonsolosluklarında da görev yapan Derya Kanbay, evli ve 3 çocuk babası…

(RÇ/GÜL) FOTOĞRAFLI
Editör: TE Bilisim