Büyük nine ve dedelerimizden dinlediğimiz tarihi ‘gelin hamamı ve gelin kınası’ geleneklerimizi; gençlerimizin de deneyimlemesini sağlamak ve hayallerinde canlandırdıkları eski adetleri yaşama şansı sağlayan Büyük Hamam, gerek dekorasyonu gerekse mimarı yapısı ile sağladığı ‘gelin hamamı ve gelin kınası’ paketleri ile oldukça büyük ilgi görmekte. Yaz ayının gelmesi ile artan düğün organizasyonlarının sahipleri, dünya evine girmeden önce bu güzel deneyimi yaşamaktan mutluluk duyuyor. Mayıs ayında satışların artışının başlaması ile ağustos ayında şimdiden neredeyse her gün ‘gelin hamamı’ organizasyonu rezervasyonları dolmuş durumda. Misafirlerin memnuniyeti ve isteklerinin karşılaması (ki misafirlerin en büyük beklentileri tarihin dokusunu hissedebilmektir) hamam personelinin ilk hedefi haline gelmiştir.

Turizme büyük katkı
Lefkoşa da yer alan Büyük Hamam, turizm cenneti diye adlandırdığımız adamızın turizimine de büyük katkılar sağlamakta. Lefkoşa’nın tarih kokan lokasyonuna uğrayan her turistin sorduğu ilk yer olarak Büyük Hamam bilinmektedir. Hamamın misafiri olmadığı zamanlar da ise gerek ferdi gerekse gruplar halinde gelen turistlerin gezmek, bilgi almak ve hizmetinden yararlanmak istediği Büyük Hamam’ da, turlar ve tanıtımlarda gerçekleşmekte. Tabiki, Kıbrıs halkımız geçmişinden gelen bilgiler konusunda daha çok bilgiye sahip oldukları için onları memnun etmek, isteklerine karşılamak biraz daha zor. Bunun yanı sıra, gelen turistlerin hiçbir bilgiye sahip olmamaları hamamı onlar için daha merak konusu yapmakta ve bilgi alma isteklerini tetiklemekte.

Osmanlı’dan günümüze
Tarihe göz gezdirecek olursak, süt banyoları, soğuk banyolar gibi farklı seçenekler bulunmasına rağmen Osmanlı Türklerin den bizim kültürümüze sıcak banyo yani hamam geleneği oturmuştur. Bayanların ve bayların farklı hamam kullanım gün ve saatleri olması geleneğinide devam ettiren Büyük Hamam, hamam misafirlerinin mahremiyetini ve


rahatlığını da korumakta. Hamama gelen misafirlerin, kıyafetlerini değişip peştemalına sarılması ile başlayan hamam sefası, hamamın ortasındaki büyük göbek taşında bekleyen tellak ile devam etmekte. Büyük Hamam’mın deneyimli ve güler yüzlü personelinin sunduğu kese-köpük gibi bir çok farkılı paketleri de bulunmaktadır.,,

1571’den gelen hamam kültürü
14. yüzyılda Luzinyanlar tarafından inşaa edilen Büyük Hamam, 1571 yılında Osmanlı tarafından hamam olarak tasarlanmış ve günümüze kadar gelmiştir. Gerçek bir tarihinin olmasının verdiği tarih ışığı ile hizmetlerine devam eden Büyük Hamam, tarihi yaşatmayı hedeflediği tüm gelin ve ailelerine bu deneyimi hiç unutulmamak üzere yaşatmaktadır. Etkinlik tarihinden yaklaşık iki hafta önce verilen rezervasyon doğrultusunda, ‘gelin hamamı ve gelin kınası’ etkinliği için hazırlıklar hamam personeli tarafından özenle başlamaktadır. Büyük Hamam’ın tarih kokan dekorasyonuna ev sahipliği yapan dinlenme salonunda tüm misafirlerimizin gelmesini beklerken, gelin ve kayınvalideler kendileri için hazırlanan köşelerde istirahat ederken, misafirlere lokum ve şerbet ikramı yapılmaktadır. Herkesin toplanmasının ardından, peştemallarına sarılan misafirleri hamama girerek tellak yardımı ile kese-köpük yapmakta ve eğlenmeye başlamaktadır. Etkinlik boyunca hamamın içinde ve dışında olan müzik yayını sayesinde misafirler yakaladıkları güzel atmosferin büyüsünde etkinliklerine devam edebilmektedir. Hamam sefası sona erdiğinde dinlenme odasına geçen misafirler, gelin kınasına ve yiyecek içecek servisi almaya başlamaktadır. Güzel bir ‘Gelin Hamamı’ dansözsüz asla düşünülemediği için bu esnada hamamımızın dansözü misafirlerin arasına karışmakta ve eğlenceyi doruğa taşımaktadır.

Temiz ve hijyenik
Düzenli olarak yapılan bakım servisleri ve temizliği ile hijyenik ve sağlıklı bir ortam sunan Büyük Hamam, tarihi deneyimlemek isteyen misafirlere kapılarını sonuna kadar açmaktadır. Fiyatlarınında her bütçeye kolaylıkla hitap edebildiği Büyük Hamam paketleri özellikle kış ayından satış rekorları kırmaktadır. Öyle ki, bu kadar büyük bir tarihi önem taşıyan Büyük Hamam için bilimsel çalışmalar dahil yapılmış, bir çok araştırma projesine tarihi ve hizmetleri ile konu olmuştur.
Rezesvasyonlarda patlama yaşanıyor
Bilgi almak için danıştığımız tüm hamam personeli, bu güne kadar gerçekleştirdikleri tüm organizasyonlarda misafirlerinin mutlu ayrıldıklarını, verilen hizmet ve hijyenden çok memnun kaldıklarını dile getirmiştir. Hamamın bağlı olduğu INTEB Başkanı Assist. Prof. Dr. İsmet Esenyel ‘Ağızdan ağıza yayılan memnuniyet doğrultusunda da gelen rezervasyonlar çoğaldı, günlerin doluluğu nedeni ile bir çok misafir farklı bir gün tercih etmek zorunda kaldı ve en önemliside hamamda amaçlanan tarihi deneyimi misafirlerimize yansıtmaktan biz de çok mutluyuz’ dedi. Esenyel, ağustos ayında rezervasyonların patlama yaptığı ve hamamın çok yoğun bir döneme gireceği çağrısını verirken, her gelinin evlenmeden önce bu güzel deneyimi yaşaması gerektiğini belirtti.
 
Editör: TE Bilisim