Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden P. Küçük, kayıpları bulma çalışmalarının bilimsel yöntemler ve araştırmalar çerçevesinde her iki tarafın da desteğiyle devam ettiğini vurguladı.

Konuyla ilgili basın haberleri üzerine yazılı açıklama yapan Küçük, Paşaköy’ün kazı kapsamına alındığını, arşivlerin kullanılması konusunda fikir birliği olduğunu ve kayıpların tümünün adada olduğunu yineledi.

“Son günlerde Güney ve Kuzey basınında kayıplar konusu, Kayıp Şahıslar Komitesi, üyeleri ve çalışmalarıyla ilgili günümüze kadar gelen olayların gerçekliğine ilişkin doğru olmayan haberler nedeniyle kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur” diyen Küçük, şunları kaydetti:

“ARŞİVLERİN KULLANILMASINDA FİKİR BİRLİĞİ”

“Kayıpları bulma çalışmaları bilimsel yöntemler ve araştırmalar çerçevesinde her iki tarafın da desteğiyle devam etmektedir. Komite, senelik planları ve bütçesiyle koyduğu hedeflere ulaşmakta ve bu çerçevede çalışmalarını sürdürmektedir.

Bugün geldiğimiz noktada KŞK üyeleri olarak arşivlerin kullanılmasında fikir birliğine varılmıştır. Arşivlerden yararlanmak demek tüm geriye kalan kayıpların olası gömü yerlerinin bulunacağı anlamına gelmemekle birlikte, hedeflere ulaşılabilmesine ışık tutan uluslararası anlamda da uygulanan önemli bir uygulamadır.”

“PAŞAKÖY KAZI KAPSAMINDA”

Bugün bir gazetede Paşaköy ile ilgili olası gömü yerinin kazılması konusunda kamuoyuna yanlış bilgi aktarıldığını da kaydeden Gülden P. Küçük, özetle şunları ifade etti:

“Kısa süre önce bilgimize getirilen bu olası gömü yeri ile ilgili araştırmalarımız tamamlanmıştır. Söz konusu olası gömü yerinin öncelikli kazılması için Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da desteğiyle kazı planımıza alınmıştır. Gerekli her türlü teknik çalışma başlatılmış olup, yakın bir zamanda kazı tarihi kamuoyu ile bilahare paylaşılacaktır.”

“KONU HASSAS VE İNSANİ…”

Kayıplar konusunun son derece hassas ve insani bir konu olduğuna vurgu yaparak, basından daha sorumlu davranmasını isteyen Küçük, olası gömü yerleriyle ilgili bilgilerin paylaşılmasını da istedi.

Küçük, “Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum halklarının aynı duyarlılıkla gömü yerleri ile ilgili bilgileri varsa ailelere yardımda bulunmak için bizlerle bu bilgileri paylaşmaları çağrısını bir kez daha yinelemek isterim” dedi.

“KAYIPLAR KIBRIS’TA…”

Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden P. Küçük, şunları da ekledi:

“Tüm aradığımız kayıplar Kıbrıs adasında bulunmaktadır. 1974 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne götürülen savaş esirleri uluslararası hukuk çerçevesinde Kızıl Haç (Red Cross) tarafından kayıtları yapılmış ve tümü adaya geri dönmüştür. Bu bilgiler Kızıl Haç tarafından temin edilmiş olup kendi arşivimizde mevcuttur.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum üye olarak iki toplumun kayıp aileleri için bilimin ve olanakların imkan verdiği her şeyi kullanmak bizim görevimizdir.”
Editör: TE Bilisim