Evrensel İnsan Haklarının bir parçası olan “Hasta Haklarının” ülkede tanınması, uygulanması ve yasal mevzuat kapsamında korunması amacıyla derneğin bir takım çalışmalar yaptığı belirtilen açıklamada, sağlık hakkının, en temel haklardan biri olduğuna dikkat çekildi.

Her bir bireyin hastalıktan korunmak için uygun tedavi alma, sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için sağlık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanma hakkına sahip olduğuna işaret edilen açıklamada, Anayasa’nın güvence altına aldığı bu iki temel hakkın, devletin sorumluluğunda olduğu vurgulandı.

Özellikle kamudaki sağlık hizmetlerinde, “neredeyse her gün, yeni hak ihlalleri yaşandığı” ifade edilen açıklamada, kapalı alanlarda tütün mamullerinin kullanımını düzenleyen yasanın ülkede iyi uygulanmadığı ileri sürüldü.

“Bu alanda devletin etkin denetiminin olmayışı ve bireyleri tütün kullanımından vazgeçirmeyi teşvik eden sağlık politikalarının eksikliği, kapalı alanların ortak kullanımında, yurttaşlar arasında çatışmaya ve huzursuzluğa neden olmaktadır” ifadelerine yer verilen açıklamada,
devlet hastanelerinin sunduğu hizmetlerin de sürekli aksadığı savunuldu.

Sağlığa güvenin daha çok yara aldığı bu ortamdan hem hastalar, hem de sağlık çalışanların şikayetçi olduğu görüşü aktarılan açıklamada, “hizmet almak için hastaneye giden hastalar, sıklıkla ilaçların eksikliği, tıbbi cihazların bozuk olduğu durumlarla karşılaşmaktadır. Ülkemizde, kaliteli sağlık hizmetine ulaşmak giderek daha zor bir hale bürünmektedir” denildi.

Yoksulluğun arttığı, alım gücünün azaldığı ve işsizliğin artış gösterdiği ülkede, sağlık hakkının korunmasına daha çok ihtiyaç duyulduğu ifade edilen açıklamada, derneğin, Sağlık Çalıştayı’nın sonuçlarını hayata geçirmek için yapılan çalışmaların, hedeflenen zamanda tamamlanamayacağı konusunda endişe duyduğu belirildi. 
Editör: TE Bilisim