Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği(KTÇB) Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, doğrudan gelir desteği, mazot desteği ve ürün bedellerinin ödenmemesi halinde hafta içerisinde eylemlerinin şiddetini arttırma uyarısında bulundu.

Hüseyin Çavuş Kelle, çiftçinin Devlet’ten alacağını alamadığından ülkede üretimin durma noktasına geldiğini savundu.

Kelle, KTÇB’yi ziyaret eden Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ve TDP Tarım Komitesi üyesi Sami Dayıoğlu ile sorunlarını görüştü.

Hüseyin Çavuş Kelle, görüşmenin başında yaptığı konuşmada, devlet bütçesinde tarıma 135 milyon Türk Lirası ayrılmasına rağmen, çiftçinin alacağı olan 34 milyon Türk Lira’lık doğrudan gelir desteği, 12 milyon Türk Lira’lık mazot desteği ile Toprak Ürünleri Kurumu’na verilen ürünün karşılığının ödenmemesinin çiftçiyi “tam anlamıyla kaosa soktuğunu” söyledi.

“EYLEMLERİN ŞİDDETİ ARTACAK”

Kelle, doğrudan gelir destekleri ile mazot desteklerinin bu kadar uzun bir süre ödenmemesinin daha önce görülmediğini belirtti.

Üreticinin Ekim ayından itibaren “Musallat taşının üzerine yatırılmak istendiğini” savunan Kelle, “Bu hafta içerisinde hakkımızı alana kadar, eylemlerimizin şiddetini arttırarak devam edeceğiz” dedi.

Kelle, yapacakları eylemlerin, birliğin 29 Haziran’da başlattığı araçlı eylemden daha şiddetli olacağı uyarısında bulundu.

“TARLALAR SÜRÜLMEDİ”

Çiftçinin köy kooperatiflerine olan borçlarının taksitlerini ödeyemediği için yeni borç da alamadığını, bu nedenle yeni sezon ekimi yapmak için gereken gübre ve tohum da satın alamadığını kaydeden Kelle, “Seçim manifestosunda üretim kalitesini arttıracağız diyenler bugün üretimi durdurmuştur. Tarlalar sürülmemiştir. Ekime hazırlanmamıştır. Ekime hazırlanmayan bir arazinin verimliliğini düşünmek lazımdır” dedi.

“GÖREVDEN ALIN”

Tarım sektörünün her yıl 120 milyon Türk Lirası tutarında katma değer yarattığını ve çiftçinin içinde bulunduğu durumun kabul edilemez olduğunu kaydeden Kelle, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu’nun görevden alınması çağrısında bulundu.

“BÜTÇE AÇIKLANSIN...NEDEN ÜRÜN BEDELLERİ ÖDENMEDİ?”

Tarım sektörü sorunlarının Cumhuriyet Meclisi’nde gündeme getirilmemesini eleştiren Kelle, tarıma ayrılan bütçenin açıklanması ve Toprak Ürünleri Kurumu’nun neden çiftinin ürün bedelini ödemediğinin açıklanmasını istedi.

ÖZYİĞİT: “ÇİFTÇİ GÖZDEN ÇIKARILDI”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de konuşmasında, hükümet ortakları CTP ile UBP’nin “birbirlerinin kirli çamaşırlarını temizlemekle meşgul olduğunu” iddia etti.

Özyiğit, “Çiftçi traktörüne mazot koyup da, tarlaya çıkamıyorsa, ekm için hazırlık yapamıyorsa, gübre borcunu ödeyememişse, doğrudan gelir desteği, mazot desteğini alamamışsa, maliyetin altında bir ürün alım fiyatı belirlemişse, bu ülkede çiftçi gözden çıkarılmış demektir” dedi.

“İHTİYAÇTAN FAZLA ARPA İTHAL EDİLDİ”

Kurak geçen 2014’te ülkeye ihtiyaçtan fazla arpa ithal edilmesi için izin verildiğini, bugün arpa ambarlarında halen 2014’te ithal edilen arpa bulunduğunu kaydeden Özyiğit, bu durumun dahi bakanın görevden istifa etmesi için geçerli bir gerekçe olduğunu savundu.

Çiftçinin alacağını ödeyecek paranın olmamasının “hesapsızlık, kitapsızlık” göstergesi olduğunu ileri süren Özyiğit, “Yaptığınız bütçe 9 ayda tükendiyse, istifa etmelisiniz” dedi.

Özyiğit, “Bu üldeke, emeğin, alın terinin gerçekten değer bulacağı günler gelene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

ANGOLEMLİ: “FİYATLAR YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, TÜK’ün açıkladığı arpa alım fiyatının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini çünkü çiftçinin ürününü verdiği tarihteki Türk Lirası’nın değeri ile bugünkü değeri arasında fark olduğunu kaydetti.

Angolemli, sorunları Meclis’in gündemine getirmek için çiftçinin sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırması talep edeceğini belirtti. Angolemli, “Çiftçi üretimden koparılmak isteniyorsa açıkça söylenmeli” dedi.

Hüseyin Angolemli, Türkiye başbakanlarından Turgut Özal’ın, KKTC ziyaretinde çiftçi ve hayvancıya desteği keserek, turizm, bankacılık ve eğitim sektörüne ağırlık verme önerisinde bulunduğunu; o dönemde hükümet ortağı olan Toplumcu Kurtuluş Partisi’nin bu öneriyi ret ettiğini söyledi.

Angolemli, “Soruyorum. O günkü düşünce devam mı ediyor? Çiftçiyi ve hayvancıyı gözden çıkardılar mı? Eğer öyle bir şey varsa, hükümet oturup ona göre bir takım kararlar almak zorundadır” dedi. 
Editör: TE Bilisim