Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği başkanı Hüseyin Çavuş Kelle yaptığı basın açıklamasında, hükümetin uzun zamandan beri çiftçiyi mağdur eden icraatları ile ‘’emek hırsızlığı’’ yaptığına dikkati çekti. Kelle, ‘’Bu ülke; arpayı buğdayı ayıramayan, patatesi altta değil üstte arayan Tarım Bakanları gördü, ama Doğrudan Gelir Desteklerini ve ürün bedelini ödeyemeyen bir Tarım Bakanı hiç görmedi’’ dedi.

‘’Hiçbir siyasi parti Tarım Politikası üretmedi’’
Tohumluk arpa konusunda yaşanan sıkıntıları ele alan Kelle, 60 kuruştan alınan arpanın 1 TL’ye çıkarılmak istenmesine büyük tepki gösterdi. Bunun kabul edilir olmadığını savunan Kelle, gelmiş geçmiş hiçbir siyasi partinin tarım politikası üretmediğini iddia etti.

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle açıklamasına şu sözlerle devam etti;
‘’Yapılan işlere bakıldığı zaman gelmiş geçmiş en kötü Tarım Bakanlığı, bu dönemdeki Tarım Bakanlığıdır. Doğrudan Gelir Destekleri’nin ve ürün bedellerinin bu kadar uzun süre ödenmediği görülmemiştir. Üreticilerimizin özel bankalara ve Kooperatiflere borçları var. Hükümetin şuan üreticiye 38 milyon ürün bedeli, 16 milyon DGD ve 8 milyon mazot desteği borcu var. Tarım batmaya hazır bir sektördür. Hükümet eğer üreticiye olan borcunu ödemez ve emek hırsızlığı yapmaya devam ederse, üreticinin geleceği yok olur. Hükümet bir an önce sorunları masaya yatırıp, çözümlemek zorundadır. Mevcut durum sürdürülebilir değildir. Ekim ayı gelmesine rağmen üretici devletten alacağını alamadığı için tarlasını ekemeyecektir. Üreticiye olan borçların ödenmemesi halinde üreticilerimizi çok zor günler bekliyor’’

‘’TÜK tüccar güdümü ile çalışıyor’’
Toprak Ürünleri Kurumu’nun tüccar güdümünde olduğunu iddia eden Kelle, TÜK’ün batma noktasına getirildiğini dile getirerek TÜK’ü KTHY’na benzetti.
TÜK’ün Çiftçiler Birliği’nin güdümünde olması için talepte bulunduklarını dile getiren Kelle, TÜK’ün bu yapısı ile sürdürülebilir olmadığına, siyasi çıkarlarla yürütüldüğüne ve bu yapının rekabet edilebilir yapıya kavuşması gerektiğine değindi.

Kelle TÜK’ün batma noktasına getirilmesini şu sözlerle özetledi ;
‘’Devletin Toprak Ürünleri Kurumu’na arpa sübvanseyesinden dolayı 15 milyon TL borcu varken ve bunu ödememiş durumdayken, geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlarla arpadaki 10 kuruş sübvanseyesinin devam edilmesi için neden karar üretilmiştir. Bütçeleştirilmesi yapılmadan nasıl sübvanseye edilebilir? Ayni zamanda serbest piyasa ekonomisi adı altında özel sektöre arpa alım satımı için izin veren bakanlık, bunları da sübvanseye etmek zorunda kalmayacak mıdır? Yapılan açıklamada, bu sübvanseyeden doğacak farkın da DGD kaleminden ödeneceğini ifade eden bakanlık, 2015 Doğrudan Gelir Desteği için bütçe bulamazken, bunu hangi kalemden alacaktır? İşte TÜK bu şekilde batırılacaktır.

‘’Doğrudan Gelir Desteği’ni ödemeyen hiçbir Tarım Bakanı olmadı’’
Tarımla alakası olmayan kişilerin sektörün içine girdiğini iddia eden Kelle, gerçek üreticilerin mağdur olmasından dolayı yaşadığı rahatsızlığı dile getirdi. ‘’Doğrudan Gelir Desteği’ni ödemeyen hiçbir Tarım Bakanı olmadı’’ diyen Kelle, ‘’2016 yılında Tarım reformu yapacaklarmış, biz 2015 yılı alacaklarımızı istiyoruz. 2016 yılında Tarım reformu yapmak istiyorlarsa hep birlikte tartışarak reform yapalım. Bu tarımın paydaşları ile oturulup, tartışılarak yapılması gerekir. 2015 bütçesinin sıkıntıları bitmeden 2016 bütçesi hazırlanıyor. Siyaset, bu ülkede bitmiştir.
Tüm üretim sektöründe iki yıldan beridir ayni sorunlar ayni şekilde devam etmektedir. Defalarca eylem yaparak, gündeme getirilen sorunlar, üretim yapan kişilerden mi yoksa tarımı idare eden kişilerden mi kaynaklanıyor önce bunun sorgulanması gerekir.
Kelle hükümet edenlerin Kooperatifleşme konusunda ısrarcı olarak ön planda tutmak için çaba sarf ettiğine değinerek, Kooperatife bağlı yem kurumunun tüccar zihniyeti ile hareket etmesinden duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Kelle, ‘’Eğer Kooperatifçiliğin ön planda tutulmasını istiyorlarsa mevcut kooperatifi üreticilere teslim etsinler.’’ Dedi.
Üretime değer verilmediğini iddia eden Kelle, hükümet edenlerin bir an önce sorgulanması gerektiğini söyledi.

 
Editör: TE Bilisim