Başbakan Özgürgün,  bir çözüm planında Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi ve Kıbrıs Türk halkının eşitlik ve özgürlüğünün Kıbrıs Türk tarafının olmazsa olmazları olduğunu vurguladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Erenköy Direnişi’nin 53’üncü yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Başbakan Özgürgün mesajında,”Şanlı mücadele tarihimizin mihenk taşlarından Erenköy Direnişi’nin 53. yılında, vatan toprakları için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve gazilerimizi minnetle anıyoruz” dedi.

Özgürgün, Rum-Yunan ikilisinin Enosis hedefi doğrultusunda başlattığı saldırılara, bir avuç Kıbrıs Türk gencinin, sayı ve silahça kendinden çok üstün kuvvete karşı Erenköy’de tarihte eşine az rastlanacak düzeyde mücadele örneği vererek, “dur” dediğini ve Kıbrıs Türk mücadele tarihinde destan yazdığını ifade etti.

Özgürgün, “Ana vatan Türkiye ile olan bağları koparmayı amaçlayan Rum-Yunan ikilisinin saldırılarına karşı 53 yıl önce verilen mücadelenin, şanlı tarihin dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, “Kıbrıs Türkü’nün Çanakkale’si olarak da tarihimizde yerini alan Erenköy Direnişi ile kahraman halkımız, tüm dünyaya kararlılık ve cesaretini, hiçbir baskı karşısında boyun eğmeyeceğini, toprağına, bayrağına, özgürlüğüne sahip çıktığını, Anavatan Türkiye ile bağlarını hiçbir koşulda koparmayacağını göstermiştir” dedi.

Özgürgün, Erenköy’ün , yokluklar içindeki bir halkın, söz konusu vatan olunca, şahlanıp ayağa kalkması, var olma adına düşman önünde geçilmez bir etten duvar örerek adeta kendini feda etmesi olduğunun altını çizdi.

Başbakan, Erenköy’ün Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, garantörlüğünün gereklerini yerine getirerek, Kıbrıs adasını Rum-Yunan egemenliği altına sokma rüyası görenlere ilk ihtarını yaptığı yer olduğunu belirterek, “Türkiye’nin 1964’te, uçakları ile Erenköy Direnişi’ne verdiği destek, dünyaya, garanti ve ittifak anlaşmalarında yer alan etkin ve fiili müdahalenin ne olduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Özgürgün, Türkiye’den aldıkları güçle halkın refah seviyesini artırma, devleti daha ileri noktalara taşıma gayretini sürdürdüklerini kaydetti.

Özgürgün, “Aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin fedakarlıkları ve kahramanlıklarıyla destanlaştırdığı Erenköy Direnişi hafızalardan silinmeyecektir. Bu anlamlı günde, kahraman bereketçileri, Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’i, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygı ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi.

Editör: TE Bilisim