İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği 8. Toplantısı için Sudan’da bulunan Meclis Başkanı Hasan Bozer ve beraberindeki heyetin temasları devam ediyor.

UBP Milletvekili Ahmet Çaluda ve CTP Milletvekili Abbas Sınay’ın eşlik ettiği Meclis Başkanı Bozer, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği ve Sudan Cumhuriyeti Millet Meclisi Başkanı Ahmad Ibrahim Al-Tahi’yle görüştü.

Meclis’ten alınan bilgiye göre, Hasan Bozer, görüşmedeki konuşmasında, İslam aleminin birlikte olması gerektiğini, Müslüman kardeş ülkelerin bir işbirliği çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Rum Yönetiminin Adaya hep hakim olma isteği olduğunu, Adayı Kıbrıslı Türklerle paylaşmaya tahammülleri olmadığını belirten Bozer, çözüm isteyen tarafın Kıbrıslı Türkler olduğunu, Rumların çözüme yanaşmadıklarını, Kıbrıs Cumhuriyetine ihanet edenin Rumlar olduğunu, ortaklığı bozduklarını ifade etti.

Bozer, KKTC üniversitelerinde Sudanlı öğrencilerin öğrenim gördüğünü anımsatarak, işbirliğinin artarak devam etmesini arzuladıklarını kaydetti ve Al-Tahi’yi KKTC’ye davet etti.

Ahmad Ibrahim Al-Tahi ise, : KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Bozer’i Sudan Cumhuriyetinde görmekten mutluluk duyduklarını dile getirerek Müslüman ülkelerin ikili ilişkilerinin üst seviyede seyretmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs sorununun yıllardır son bulmadığını, ancak hep destek ve yardım gören tarafın Rum Yönetimi olduğunu izlediklerini, bunun taraflı ve yanlı bir yardım olduğunu aktaran Al-Tahi, Kıbrıs’ta iki taraf olduğu gerçeğiyle mecburi bir geçimin olması gerektiğini kaydetti; Sudan’ın güneyi ve kuzeyinde yaşanan gibi “mecburi komşuluk” diye adlandırdığı bir yaşamdan bahsetti.

Al-Tahi, çözüm olmasını kuvvetle istediklerini, ancak çözümü gerçekleştirirken adil olunması gerektiğini, eşit şartlarda hak sahibi olunmasının şart olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim