BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, çarşamba günü İsviçre’nin Crans Montana kasabasında başlayacak olan Kıbrıs için konferans ışığında BM’nin ortak bir belge sunmayacağını açıkladı.

Eide, müzakerelerin Cenevre ve Mont Pelerin’de yapılan görüşmelerin kaldığı yerden devam edileceğine işaret etti.

Cenevre’de BM Merkezinde (Palais des Nations) yapılan bir basın toplantısına konuşan Eide, “taraflar ortak bir belgemiz olduğunu hissetmiyorlar ve bundan dolayı BM Genel Sekreteri ile son günlerde konuştuğum sırasında ortak belge olarak sunulmamasına karar verdi” dedi. 
Eide, Cenevre ve Mont Pelerin’de yapılan müzakerelerin kaldığı yerden devam edileceğini ve “daha sonra tarafların görüşleri hakkında elde edilen izlenimler üzerinde görüş teatisinde bulunacağız” dedi.

Crans Montana’da yapılacak tartışmalar hakkında Eide, bunun kolay olmayacağını “heyetlerin başlangıç noktaları değişik. Değişik perspektifler, değişik başlangıç noktaları değişik görüşleri, aralarında mesafe var ve bunlar son günlerde ifade de edildi” dedi.
Eide, “bunun olağandışı değil ve genellikle insanlar konferans yolunda iken başlarını eğmezler” dedi.

Yapılacak her hangi bir uzlaşmanın konferanstaki yoğun çalışmalardan dolayı yapılacağını ifade eden Eide, “ bu kritik meselede bir çözüm bulunması için” (konferansa) katılanların gerekli niyet, gerekli liderliği göstererek birbirine güvenmeleri gerektiğini ve yeni düşünceler üretmek amacıyla gerekli yaratıcılık ve niyet sağlanmasının önemine işaret etti.
Eide, salı akşamı konferansa katılanların bir akşam yemeğine katılacaklarını de açıkladı.

Editör: TE Bilisim