İzcan, yaptığı yazılı açıklamada, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında iki toplum lideri arasında başlayan görüşmelerin açılışında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin de bulunmasının durumun ciddiyetini ortaya koyduğunu kaydetti. İzcan, “Süreç ciddi bir şekilde ilerlemektedir. Yaşanan gelişmeler bunun en açık göstergesidir” dedi.

BKP olarak Kıbrıs sorununun çözümü yönünde gelişme olacaksa Mont Pelerin kasabasındaki görüşmelerde olacağına inanç belirten İzcan, “Görüşmelerin olumlu ya da olumsuz sonuçlanması, sürecin kopup kopmayacağı, ya da başarıya ulaşıp ulaşamayacağı, bu görüşmelerin sonucuna bağlıdır. Türkiye’deki AKP hükümetinin takınacağı tutum görüşmelerin sonuçlarında etkili olacaktır” şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin korkunç bir kırılmanın eşiğinde olduğunu iddia eden İzcan, şöyle devam etti:

“Kendi içinde siyasal sorunlarla uğraşmak zorunda kalan, dış politikada her geçen gün yeni başarısızlıklara imza atan bir hükümetin Kıbrıs sorununun çözümü yönünde nasıl adımlar atacağı, Kıbrıs sorununun çözümünde nasıl davranacağı önemlidir. Korkulan son dönemeçte çözüm sürecine takoz koymaya çalışmasıdır. Öte yandan dış politikasının kötü gidişine dur demek için Kıbrıs sorununun çözümüne destek de olunabilir. Hafta sonuna kadar çıkacak sonuç bize gideceğimiz köyün minarelerini gösterecektir”

Gelinen aşamada her iki taraftaki barış ve çözüm güçlerine önemli görevler düştüğüne vurgu yapan İzcan, sürecin olumlu sonuçlanması için barış ve çözümden yana tüm sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin liderlere destek olmasının şart olduğuna işaret etti.
Editör: TE Bilisim