Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan başkanlığındaki BKP heyeti, Kıbrıs Cumhuriyeti Meclis Başkanı Yiannakis Omirou’nun daveti üzerine, Omirou ile Kıbrıs sorunu, devam etmekte olan müzakere süreci ve varolan sorunların nasıl aşılacağı konularında görüşme gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, Sn Mustafa Akıncı’nın seçimleri kazanmasının ardından görüşmelerin iyimser bir havada başladığını ve devam etmekte olduğuna dikkat çekerek, görüşmeler neticesinde iki toplumlu, iki bölgeli federal çözüme en erken zamanda ulaşılmasını desteklediklerini vurguladı.

Federasyona karşı çıkarak ve tartışmaya açarak hiçbir kazanç sağlanamayacağını söyleyen İzcan, federasyonu reddetmenin BM Güvenlik Konseyi Kararlarını ve bugüne kadar üzerinde uzlaşılan konuları yok saymak anlamına geldiğini belirtti.
Her iki taraftaki çözüm yanlılarının liderleri cesaretlendirmeleri, teşvik etmeleri ve çözüm yönünde atacakları adımlara destek olmaları gerektiğinin altını çizen İzcan, çözümsüz geçen zamanın tüm Kıbrıslıların aleyhine olduğunu vurguladı.
Kıbrıs’ın uluslararası bir sorun olduğunu, ancak esas olanın bulunacak çözümde Kıbrıslıların insan haklarını ve çıkarlarını korumak olduğunu belirten İzcan, Kıbrıs’ın bütünlüğü ve Kıbrıs halkının birliğini kararlı bir şekilde savunmaya devam edeceklerini ifade etti.
Her iki taraftaki şoven ve milliyetçi kesimlerin geçmişte yaşanan felaket ve trajedinin ve bugün yaşanan çözümsüzlüğün sorumluları olduğunu ifade eden İzcan, çözüm güçlerinin şoven ve milliyetçi kesimler karşısında seslerini birlikte yükseltmeleri gerektiğini kaydetti.
“Bir birimizin hak ve çıkarlarını savunmayı ve korumayı öğrenebildiğimiz oranda, bu memlekette mutlu bir şekilde yaşayabileceğiz” diyen İzcan, görüşme sürecinde ciddi zorluklar yaşanabileceğini, ancak el ele verilirse bu zorlukların üstesinden gelmenin mümkün olduğunu ifade etti.

 
Editör: TE Bilisim