BKP’den yapılan açıklamaya göre, dün AKEL Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşmede, Kıbrıs sorunu, müzakere süreci, son siyasi gelişmeler ve iki parti arasındaki ilişkiler değerlendirildi.

Görüşme sonrasında BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou’nun ortak basın toplantısı düzenlediği belirtildi.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan basın toplantısında yaptığı konuşmada, görüşmelerin hangi aşamada olduğunu değerlendirdiklerini ve önlerindeki zorlukları da konuştuklarını söyledi.

Daha gidilmesi gereken yol ve çözülmesi gereken ciddi meseleler olduğunu ifade eden İzcan, önemli olanın bu çözümlerin Kıbrıs halkının tümünün menfaat ve çıkarlarına göre yapılması olduğunu vurguladı.

Mülkiyet, toprak, harita ve güvenlik meselelerinde daha zorlukların ortada durduğunu dile getiren İzcan, Kıbrıs halkının temel insan haklarına saygılı olunması gerektiğini belirtti.

Çözümün AB müktesebatına uygun olması, dış güçlerin değil Kıbrıs halkının çıkarlarının korunması gerektiğini vurgulayan İzcan, iki lideri de bunları dikkate almaya çağırdı.

Türkiye hükümetinin çeşitli konularda KKTC’ye yaptırım uyguladığını öne süren İzcan, “Bu basit bir olay değildir. Yaşanan Ankara’nın, Kıbrıs’ın kaynaklarını, doğasını ve öz varlıklarını tamamen ele geçirmeye yönelik davranışlardır. Hem çözüm istediğini söyleyecen, yarın, en erken zamanda istediğini söyleyecek. Hem de çözümü zorlaştıracak, imkansız kılacak politikaları dayatacan. Bu samimiyetsizliktir. Ve bunu herkesin bilmesi lazım. Çözümü engelleyecek girişimler nerden isterse gelsin bütün Kıbrıslılar buna karşı koymamız lazım. Bügün işte bunları konuştuk. Bundan sonraki süreçte birlikte hareket etmeyi kararlaştırdık” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim