Sendikamız Basın- Sen son günlerde ülkemizde bulunan modacı Barbaros Şansal'ın sınır dışı edilmesi ve sonrasında yaşanan linç girişimi olaylarınıyakından takip etmektedir.

Etik kuralların hayatımızın her alanına sirayet etmesi bilinci ve sorumluluğu ile hareket etmek gayesi içinde olduğumuz biz basın çalışanlarının bu ve buna benzer olaylarda gösterdiği tepkiler üzerine bir şeyler söylemek elzem olmuştur.

Fikir özgürlüğü, konuşma özgürlüğü gibi olguların en büyük savunucusu olması gereken bizler, bu konuda sınıfta kalmaktayız. Kendi ülkesindeki savaşortamından kaçarak ülkeye gelen sığınmacı ve veya mülteciler için rengine, ekonomik durumuna ve etnik yapısına göre şekil verip gazetelerimize basmakta“suçlu” muamelesi yapmakta kullandığımız dil ile ötekileştirdiğimizin farkında mıyız?

Öte yandan tüm dünyada LGBT birey ile ilgili haberler artık daha özenli kullanırken hala köşe yazılarımız, yorumlarımız yaptığımız haberler ile ötekileştirme yaptığımızın farkında mıyız? Nefret söylemi ile ülkedeki etnik yapıları kışkırttığımızın, bu kışkırtma sonucunda belli kesimlerin ekmeğine yağsürdüğümüzün farkında mıyız? Sendika yönetimi olarak bizler bu gelişmeleri endişe içinde izlemekteyiz. Bulunduğumuz coğrafyada yaşanan terör, gericilik, baskı gibi gelişmeler elbette ki bizi de etkileyecektir.

Fakat tek gailesi kamuoyuna doğru haberi ulaştırmak olan bizlerin içerisinde bulunan bazı kişilerin birilerine yaranmak için, fikir beyan eden birini hedef göstermesi, ötekileştirmesi, linç edilmesine yardımcı olması ve hatta bizzat ortamı yaratması kabul edilemezdir.

Tüm bunlar ışığında gazetecilik meslek ilkelerine bağlı kalınması çağımıza uygun bir dil ve yaklaşım ile mesleğimizin gereklerini yerine getirmek durumundayız. Bir kez daha belirtmek isteriz ki, ifade özgürlüğünün sınırı nefret söylemidir.

Daha önce de bu ve buna benzer olayların yaşandığını hiç ayrım yapmadan ortaya koyarak eleştirmiş bir sendika olarak, bu konu özelinde bahsi geçen gazetecilerin sendikamızla bir bağı olmadığını ve dolayısıyla etik ihlallerde bulunan gazetecilerle ilgili ayrıca açıklama yapma ihtiyaç duyulmadığını da saygılarımızla bildiririz

Basın-Sen

Yönetim Kuru

Editör: TE Bilisim