Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, AS TV’de katıldığı Terazi programında Mehmet Davulcu’nun tarım reformu ile ilgili sorularını yanıtladı. Üzerinde çalışılan reform paketinin tarımsal desteklerin yeniden düzenlenmesi ve tarım bakanlığının idari yapısında düzenlemeler içerdiğini anlatan Şahali, tarım reform paketini kabul edilmez bulan ilgili birliklerin yaklaşımlarıyla ilgili olarak, “Mevcudun yarınının olmadığını teslim ediyorsak o zaman ne yapmamız gerektiğiyle ilgili çok net ifadelerle konuyu sonuçlandırmaya ihtiyacımız var. Birlikler red veya kabul pozisyonunda değil” dedi.

ŞAHALİ: MEVCUT DESTEKLEME SİSTEMİ DEVAM ETTİĞİ TAKDİRDE HAZİRAN AYINDAN SONRA ÖDENEKLERİN TÜMÜ TÜKENİR
Tarım reform paketi ile ilgili sorulan soruları yanıtlayan bakan Şahali, bugüne kadar tarım sektöründe üretimde olan herkesin her koşulda desteklendiği bir model uygulandığını, önceliklerin ve hedeflerin belirlendiği bir plan çerçevesinde yapılmamasından dolayı da belli alanlarda öngörülen destek kalemlerinde aşılmaların söz konusu olduğunu söyledi. Ortada bir anlayış değişikliği ihtiyacı olduğunu söyleyen Şahali, şu anda ortada duran son dört yıllık uygulama ve bundan sonrasına ilişkin göstergelerin 2016 yılı bütçesinin mevcut destekleme sistemi devam ettiği takdirde Haziran ayından sonra ödeneklerin tümünün tüketildiği bir noktayı işaret ettiğini dile getirdi. 145 milyon TL olan tarım bütçesinin % 70’lik kısmının hala hazırda harcanmış olduğunu, 2016 yılı tarım bütçesinin büyük bir kısmının 2015 yılı mükellefiyetlerine harcanacağını da belirten Şahali, bütçe açığının bu şekilde her geçen yıl büyüdüğünü anlattı. Mevcut durumun sürdürülebilir olmadığının altını çizen Şahali, süt sektörünün her yıl % 10 oranında büyüdüğünü, bütçenin ise bu oranda büyümediğini belirtti. Şahali, bütçe açığının 2012 yılından bu güne her yıl daha da büyüdüğünü belirterek , sistemin bu haliyle devam etmesi halinde 2018 yılında destek bütçesi kalmayacağını vurguladı.

“ BİRLİKLER REFORMU KABUL VEYA RET POZİSYONUNDA DEĞİL”
Tarım reform paketini kabul edilmez bulan ilgili birliklerin de mevcut durumun sürdürülebilirliğini yitirdiğini kabul ettiğini belirten Şahali, “mevcudun yarınının olmadığını teslim ediyorsak o zaman ne yapmamız gerektiğiyle ilgili çok net ifadelerle konuyu sonuçlandırmaya ihtiyacımız var” dedi. Şahali, bu noktada birliklerin kabul ve red pozisyonu olmadığını söyleyerek, amaçlarının olası en geniş tabanlı uzlaşıyı sağlamak ve verecekleri karar doğrultusunda hareket etmek olduğunu sözlerine ekledi. Şahali, reform paketinin mevcuda oranla bir gerileme içermediğini, belli başlı bazı koşulları gündeme getirdiğinin de altını çizerek, paketin yalnızca desteklerde değil bakanlığın idari yapısında düzenlemeler içerdiğini belirtti.


 
Editör: TE Bilisim