Son günlerde gerek iktidar gerekse muhalefet ve gerekse köşe yazarlarınca GENEL SEÇİM Telafuz edilmeye başlanmıştır. Ancak hangi sistemle? İŞADın saptamasına göre KKTC’de maalesef büyük bir rejim-sistem sorunu vardır ve bu gayet masum görünen husus ise ülke STATÜKOSUNUN ana besin kaynağıdır.

Yürütme ve yasama iç ice geçmiş, kendi fonksiyonlarını dahi yerine getirmekten aciz duruma düşmüştür. Zaten,çoğu zaman da yürütme (hükümet) koalisyonlarla verimli çalışamamaktadır. Son krizle bir kere daha anladık ki, mevcut yarı-başkanlık sistemimiz iç içe geçmiş yetkilerle, sistemi tıkayacak şekilde çift başlılık arzetmektedir.Özetle,mevcut yönetim sistemimiz,yapısı ve kurgusu gereği, istikrarlı, sorumlu- hesap verebilir bir yönetim yerine; kıt ülke kaynaklarımızı ve insanlarımızı harcamakta,populizm ve yozlaşma üretmektedir. Bu sistemle ne yazık düşük performansa ve verimsizliğe mahkumuz.

Hem bu sistemle daha fazla devam edemeyiz hem de paradigma değişikliğine ihtiyacımız vardır. .Bu sistemi değiştirmeden, aksak yönlerini düzeltmeden A veya B partinin veya farklı siyasal kişilerin yürütme/yasamada görev alması ülkemizin, aş-iş-refah-sağlık,eğitim vs sorunlarını çözemeyecektir. Çünkü,sistemin kendisi zaman içinde yapılan müdahalelerle işlevsel ve verimli olmaktan çıkmıştır. Sistem çökmüştür ve sistemi değiştirmeden erken veya zamanında gidilecek bir seçimden de beklenilen sonuç alınamayacaktır.Çünkü,bu sistem kaliteli siyasetçilerimizi de sistem içinde ya etkisiz yapıyor,ya da onları dönüştürüyor. Bu bozuk-aksak sistemden kaliteli ve verimli bir yürütme-yasama performansı beklemek doğru değildir.Kaliteli ve verimli performanslar ancak tesadüflere ve iyi niyetlere kalmıştır.

KKTC halkı,böylesi düşük düzey bir sisteme layık değildir,olamaz da! Bir sonraki seçimlerin sonucunda ülkeyi daha yüksek düzeyde kaliteli verimli istikrarlı bir yönetim ve devlet kapasitesine kavuşturmak istiyorsak İŞAD olarak çağrımız şudur; sistem mutlaka değişmelidir.

Ya mevcut yarı-başkanlık sistemine uygun bir yapı kuracağız; ya da başkanlık rejimine uygun bir sistem kuracağız.Bunun için sivil toplum,üniversiteler ve siyasi partiler düzeyinde bir konsey toplantısına ihtiyacımız vardır. Bu konseyde yapılacak tartışmalar,meclisimize rehber olacaktır ve sonuçta mecliste tüm partilerin katılımıyla bir komite oluşmalıdır. Şimdilerde ihtiyacımız olan, bu tarihi görevi üstlenecek bir liderliğin-kıvılcımın ortaya çıkmasıdır.

ACİLEN Kurulacak bu komisyon,seçim sistemini,siyasi partiler yasasını, meclis iç tüzüğünü,vs gibi bir dizi sistemle ilgili yasal ve anayasal değişiklikleri bir paket olarak toplumun önüne koymalı ve yeni seçimlere mutlaka bu değişecek sistemle gidilmelidir.

İŞAD olarak,bu tarihi çağrıyı yapmayı toplumsal bir görev olarak görüyoruz ve başta Meclis Başkanımız olmak üzere, ülkesini seven sivil ve siyasi tüm kesimleri bu konuda insiyatif almaya çağırıyoruz.
Editör: TE Bilisim