Türkiye’nin Interpol aracılığıyla yaptığı “şüphelilerin yakalanması” talepleri, Batı Avrupa ülkelerinin ardından, şimdi de Rumlar’a tosladı. Ankara’nın Interpol aracılığıyla hakkında “görüldüğü yerde yakalanması” isteği çıkardığı PKK bağlantılı bir şüpheli, Kıbrıs Rum Kesimi’nde gözaltına alındı.

Rum gazetelerine yansıyan habere göre, Interpol aracığılıyla arandığı ifade edilen Mehmet Tanboğa, geçen hafta Larnaka Havaalanında gözaltına alındı. Kıbrıslı yetkililer, gözaltına alınan Tanboğa hakkında Interpol aracılığıyla Türkiye’ye, “iadesi için gerekli evrakların gönderilmesi” mesajını ilettiler.

Ancak Türkiye Kıbrıs Rum Kesimi’ni devlet olarak tanımadığı için, bu evraklar gönderilemedi. Dolayısıyla da Tanboğa, birkaç günlük gözaltından sonra salıverildi.

ALMANYA İLE DE “INTERPOL KRİZİ” YAŞANMIŞTI

Türkiye’nin yine Interpol aracılığıyla aradığı bir şüpheli, geçen ay İspanya’da gözaltına alınmıştı. Ancak aynı zamanda Almanya vatandaşlığı da taşıyan yazar Doğan Akhanlı’nın Türkiye’ye iade edilmesine Almanya karşı çıkmış, Akhanlı serbest kalmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de olay sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’ye “Interpol gibi uluslararası kuruluşlar suistimal edilmemeli” demiş, Türkiye’deki AKP hükümetini eleştirmişti.

Editör: TE Bilisim