Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) 2014-2015 Akademik Yılı Güz Dönemi mezuniyet töreni yapıldı. DAÜ Lala Mustafa Paşa Spor Sarayı’nda yer alan törende, toplam bin 486 mezun diploma aldı. Mezuniyet törenine, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Milli Eğitim Bakanı Dr. Özdemir Berova, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Gazimağusa Belediyesi ve DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İsmail Arter ile diğer bazı yetkililer katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende daha sonra mezunlar adına Eğitim Fakültesi ile Matematik Öğretmenliği Bölümü birincisi Emrullah İsa Gürbüz ve İşletme ve Ekonomi Fakültesi ile Ekonomi Bölümü birincisi Warda Bukhari birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından mezunlar Sembolik Ağaç Dikme Töreni’ni gerçekleştirdiler.

Prof. Dr. Osam: DAÜ, Kıbrıs Türkü’nün en büyük başarılarından biri
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, mezunların evrensel değerlerle çok kültürlü bir ortamda kaliteli eğitim aldıklarını belirterek, diplomalarının büyük bir çaba, emek, sabır ve inancın ürünü olduğunu ifade etti. DAÜ’nün dünyada da “büyük bir kurum” olarak yerini aldığını kaydeden Prof. Dr. Osam, mezunların gösterecekleri en büyük vefanın KKTC’nin eğitimine katkı sağlamak olacağını vurguladı.

Bakan Dr. Berova: Üniversiteler olmazsa olmazlarımız
KKTC Milli Eğitim Bakanı Dr. Özdemir Berova da, üniversitelerin bilgi toplumu olma yolunda en önemli değerler olduğunu vurgulayarak, DAÜ’nün de lokomotif sektör olarak gösterilen yüksek öğretimin en önemli değerlerinden biri olduğunu belirtti. Berova, KKTC üniversitelerinin KKTC’nin bütçesine katkı yanında ülkenin kalkınmasına da önemli katkılar sağladıklarını vurgulayarak “Üniversitelerimiz olmazsa olmazlarımızdır” dedi. Berova, haksız ambargolar altında tutulan KKTC’yi dünyada hak ettiği yere taşıyacak olan en önemli kurumların üniversiteler olduğunu belirterek, DAÜ mezunlarının dünyanın neresinde olursa olsunlar KKTC’nin birer doğal fahri üyesi olduklarını kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu: Üniversitelerin gelişimi için çalışmalar yürüteceğiz
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, mezunların uzun süreli, yoğun ve ağır koşullarda yürüttükleri çalışmaların sonucunu aldıklarını kaydetti. Yorgancıoğlu, DAÜ’nün ülkenin gözde üniversitelerinden biri olduğunu belirterek, dünya ölçeğinde eğitim veren üniversitelerden biri olan DAÜ’nün başarılarının tartışılmaz olduğunu ifade etti. Başbakan Yorgancıoğlu, üniversitelerin gelişimi adına çalışmalar yürüteceklerini belirterek, daha demokratik üniversite adına yasa çalışmalarının Meclis’te devam ettiğini vurguladı. Mezunlara seslenen Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, mezunların aldıkları iyi eğitim sayesinde başarılarının hızlı olacağını kaydetti. Dünyanın sürekli değiştiğini, geliştiğini kaydeden Yorgancıoğlu, mezunların uluslararası rekabet adına, aldıkları eğitimin gereği olarak yenilikleri takip etmeleri tavsiyesinde bulundu. Mezunların kendi halklarına ve insanlığa hizmet edeceklerini vurgulayan Yorgancıoğlu, “Unutmayın, bu ülkede her zaman sizi kucaklayacak bir DAÜ vardır ve size sevgiyle yaklaşacak KKTC halkı vardır” dedi.

Meclis Başkanı Dr. Siber: Dünyayı güzele götürmek sizin elinizde
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Sibel Siber de törende yaptığı konuşmada, mezunların heyecanını paylaştığını belirterek, “Dünyayı iyiye götürmek sizin elinizde. Yeter ki, olumsuzlukları olumluya çevirmek için içinizde arzu olsun” diye konuştu. Mezunların aldıkları eğitimle, edindikleri tecrübeyle çok iyi işler başaracaklarını kaydeden Siber, “Yeter ki özgüveninizi yitirmeyin” dedi. Siber mezunlara “Böyle gelmiş böyle gitmez” diyerek, olumsuzlukları düzeltmeleri çağrısında bulundu.

Protokol konuşmalarının ardından fakülte, yüksekokul ve bölüm birincilerine protokol tarafından ödül ve diplomaları verildi. Ardından DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, mezuniyetlerinin 25. yılını dolduran ve törene davet edilen 25. Yıl Mezunları’na madalya takdim etti. Doktora, yüksek lisans, lisans ve ön lisans mezunlarına diplomalarının takdimi ile devam eden törenin sonunda ise Türkiye’de büyük başarılara imza atan Kıbrıs’lı sanatçı Ziynet Sali mezunlara muhteşem bir konser verdi. Tören Ayrılık Şarkısı’nın okunması ve keplerin havaya atılması ile son buldu.
 
Editör: TE Bilisim