Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun düzenlediği II. Bilişim Adası Çalıştayı Acapulco Otel’de başladı.

İki gün sürecek çalıştayda, bilişim alanında KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen uzmanlardan oluşan komiteler Bilişim Hukuku ve Ar-Ge Teknopark konularında çalışmalar yapacak.

SİBER: “YASALAR YASAK OLANI KAPSIYOR, AYIP OLANLARI KORUYAMIYOR”

Saat 10:30’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda konuşan Meclis Başkanı Sibel Siber, turizm, eğitim ve bilişim projesinin gerçekleşmesi halinde ülkenin yukarılara taşınacağını vurguladı.

Teknolojinin gelişmesinin bir takım etik değerlerin çiğnenmesi ve suçlar işlenmesini de beraberinde getirdiğini ifade eden Siber, mevut yasaların yasak olan konuları kapsadığını, ‘ayıp’ olanları ise koruyamadığını ve bunun da kamu vicdanında yargılanabildiğini vurguladı.

Bu konuya yasalar çerçevesinde engel getirilerek ceza verilmesi gerektiğini ifade eden Siber, konuyla ilgili medyaya büyük görevler düştüğünü, özellikle sosyal medyada yapılanları ‘ayıplama’ ve ‘utandırmak’ gerektiğini kaydetti.

Siber, bilişim çağında toplumsal değerleri kaybetmeden bilişimin faydalarından azami ölçüde yaralanarak birlikte daha iyi ve güzelin yakalanabileceğine inanç belirtti.

AKÇA: “YÜKSEK ÖĞRENİM SEKTÖRÜ GİBİ YAZILIM DA BAŞARIYA KOŞABİLİR”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, Bilişim Adası vizyonuna atıfta bulunarak, KKTC’de yazılım sektörü oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Akça, şunları kaydetti:

“Bunun için zengin insan kaynağı oluşmuş durumda. Bugün itibarıyla yaklaşık 13 üniversitede 75 bin öğrenci, bununla beraber 4-5 bin civarında da akademisyen çalışmakta olmasına rağmen bu üniversitelerin bilişim bölümlerinde görev yapan yeterli tecrübeye sahip bilim insanlarından yeterince faydalanılamamaktadır. KKTC’nin konumu Türkiye ile Avrupa’ya rahat erişim ve yaşam şartları sağlayabilecek bir ortam. Burada imkan sağlanması durumunda bir yazılım sektörünün yükseköğrenim sektörü gibi başarıya koşabileceğini ümit ediyorum.”

Bu işin oluşabileceği yönünde ülkede netleşmiş bir vizyon bulunduğunu, bunun dışında ise herhangi bir gelişme kaydedilmediğini ifade eden Akça, II. Bilişim Adası Çalıştayı’nın KKTC’de yazılım sektörünün oluşmasına katkı sağlamasını diledi.

ÖNERİ: “BİLİŞİM SUÇLARININ YASALARDA TANIMLANMAMASI NEDENİYLE DAVALAR SONUÇSUZ KALIYOR”

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri de, hukukun hızlı bir gelişim içinde olan teknolojiyi yakalamaya çalıştığını kaydetti.

BM ve Avrupa Birliği’nde bilişim suçlarıyla ortak mücadele ve ortak hukuki enstrümanlar oluşturmak yönünde çalışmalar yapıldığını belirten Öneri, Kuzey Kıbrıs’ın de bu uluslararası çalışmalardan faydalanması gerektiğini vurguladı.

Ülkede geç kalınmış olmakla beraber konuyla ilgili yasal çalışmaların devam ettiğini belirten Öneri, bilişim suçlarıyla ilgili yasa tasarısının mecliste olduğunu anımsattı ve yasal düzenlemenin yakın zamanda gerçekleşeceğine inanç belirtti.

Bilişim suçlarıyla ilgili olarak mahkemelere başvurularda ciddi bir artış olduğunu ifade eden Öneri, “Bu eylemlerin, yasalarda suç olarak tanımlanmaması çok büyük bir eksikliktir ve mahkemelere bu konuyla ilgili intikal eden meseleler çözümsüz kalmaktadır” dedi.

Yasal boşlukların bu tür suçlarla mücadeleyi engellediğini dile getiren Öneri, tasarının kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesiyle mahkemelerin bu suçlara vereceği kural ve hükümlerin belirleneceğini kaydetti.

“Tasarının önündeki yasayı henüz görüp inceleme fırsatı bulamamakla birlikte insan hakları ve anayasamıza uygun hukuki düzenlemeleri içerdiğine olan inancımı da korumak istiyorum” diyen Öneri, internet ve teknolojik gelişmelerin etkilemekte olduğu özel ve ticari hayata ilişkin mevzuatın da tadil edilmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

TAÇOY: “BİLİŞİM DÜNYASINDA ETKİN BİR YERE SAHİP OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, amaçlarının bilişim dünyasında etkin bir yere sahip olma, üniversitelerden yararlanarak bilişim dünyasındaki insan kaynağı problemine çözüm sunma, güçlü üretici firmaların ülkede yatırım yapmalarını sağlayarak teknoloji transferini sağlama ve yeni teknolojilere katma değerli hizmet sağlayarak Bilişim Adası rolünü üstlenmek olduğunu vurguladı.

Ülkede liberalleşme konusunda hızla önemli adımlar atıldığını, AB ve gelişmiş ülkelerin normlarıyla uyumlu düzenlemelerde ilerleme kaydedildiğini ifade eden Taçoy, iletişim altyapısı konusunda da olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

Geçen yıl operatörlere verilen izinler kapsamında 4 G testlerinin başarıyla tamamlandığını da belirten Taçoy, e-devlet projesi hakkında da bilgi verdi.

Haberleşme sektöründe kayıp, kaçak ve kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alan mobil cihaz kayıt sistemini ülkede kurmak için ihale hazırlandığını anımsatan Taçoy, teknolojik değişim ve gelişime yön verebilmek için Ar-Ge çalışmalarının şart olduğunu vurguladı.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasa Tasarısı’nın tamamlanarak meclise aktarıldığını da söyleyen Taçoy, bu yasanın hedefleri hakkında da bilgi verdi.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sayısız yararları yanında beraberinde siber saldırılar, bilişim suçları, çocuk pornografisi gibi bazı tehditleri de getirdiğini belirten Taçoy, Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’nın Meclis’te görüşülmekte olduğunu söyledi.

Ülkede genç, nitelikli ve teknolojiye yatkın nüfus, yeni üniversiteler ve artan öğrenci sayısı, yükseköğretim oranının yüksekliği, abonelik ve nüfus oranlarında, mobil iletişimde penetrasyon oranının 2015 itibariyle yüzde 210'nun üzerinde olmasının avantaj olduğunu vurgulayan Taçoy, tüm bu gelişmeler kapsamında KKTC’de bir Bilişim Adası yaratmayı hedeflediklerini belirtti.

Taçoy, lokomotif sektörler turizm ve yüksek öğrenime bilişimin de eklenmesiyle ekonomide, yaşam standartlarında önemli yükseliş sağlanacağına inanç belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener de, sabit ve mobil haberleşmede mevcut durum, geniş bant hedefleri ve yeni nesil telekomünikasyon şebekeleri ile Telekom Şebeke ve Altyapı Modernizasyonu için yol haritası başlıklarında sunum gerçekleştirdi.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük ise, 2009 yılında KKTC’nin mevcut potansiyelini hayata geçirerek, gelecek 10 yıl içinde tüm dünyaya örnek oluşturacak projeyle bir bilişim adası haline gelmek için vizyon oluşturulduğunu belirterek, “Bilişimin, ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri olan turizm ve eğitime eklenerek yeni ve önemli parçasını oluşturacağına inanıyoruz” dedi.

Bürüncük, bu amaçla yapılan yasal düzenleme ve teknik altyapı çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

ACARER: “BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN KKTC’YE KATMA DEĞERİ OLDUKÇA YÜKSEK OLACAK”

Türkiye Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de, KKTC’nin bilişim adasına dönüştürülmesi için sabit ve mobil altyapılarla mobil şebekelerin daha ileri boyuta geçmesi gerektiğini vurgulayarak, ülkenin genç nüfusu ile üniversiteler ve coğrafi konumun büyük bir avantaj olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından, İTÜ GVO Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Avukatı Tuğrul Sevim ve TUBİTAK TEYDEB Bilişim Programı Başuzmanı Bayram Yılmaz sunum gerçekleştirdi.

Bunu daha sonra 3 grup halinde yapılan Bilişim Hukuku ve Ar-Ge Teknopark komite çalışmaları izledi.

Yarın da komite çalışmalarıyla devam edecek çalıştay, komite sunumlarının hazırlanması ve sunum yapılmasının ardından sona erecek 
Editör: TE Bilisim