Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, İzmir’deki üniversite ziyaretlerin ardından Ankara’ya geçerek, YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A Yekta Saraç ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış ile de bir araya gelecek.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Berova, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından Türkiye’deki üniversitelerdeki KKTC kontenjanlarını belirlenmesi öncesinde kontenjanların arttırılması amacıyla Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü rektörleriyle görüştü.

Berova’ya ziyaretlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Rauf Ataöv, Bakanlık Özel Kalem Müdür Fatoş A. Öder, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar ve Eğitim ve Kültür Ataşesi Yıldız Kul eşlik etti.

İLK ZİYARET EGE ÜNİVERSİTESİ’NE

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, İzmir’deki üniversitelere yönelik ziyaretler çerçevesinde ilk olarak İzmir Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ı ziyaret etti.

Berova, Yılmaz’ı ziyaretinde yaptığı konuşmada, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı olarak YGS LYS ve 2010’dan itibaren de GCE – A Level sonuçlarına bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğrenim Kurumu’ndan kontenjan taleplerinde bulunduklarını söyledi. YÖK’ünde bu kontenjan taleplerinin şekillenmesi yetkisini ilgili üniversitelere bıraktığını ifade eden Berova, şekillenmelerin Mart ayı içerisinde tamamlanması nedeniyle KKTC kontenjanlarının arttırılmasını talep etmek için ziyaret gerçekleştirdiklerini anlattı.

KKTC’li öğrencilerin hem sosyo kültürel bakımdan, hem de iklim açısından KKTC’ye benzerliğinden dolayı İzmir’deki üniversiteleri daha yoğun bir şekilde tercih ettiklerini belirten Berova, hem Milli Eğitim Bakanlığı, hem de hükümet ve parti olarak öğrencilerin Türkiye’de öğrenim görmesinin öncelikleri olduğunu vurguladı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da, Milli Eğitim Bakanı ve heyetini ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, bir eğitim adası olan KKTC öğrencilerinin Ege Üniversitesi’ni tercih etmelerinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Yılmaz, YÖK tarafından iletilen KKTC kontenjan taleplerini senatoda değerlendireceklerini belirterek, KKTC vatandaşı öğrencilerin Ege Üniversitesi’nde öğrenim görmelerini arttırmak için gerekenin yapılacağını belirtti. Yılmaz ayrıca lisansüstü ve doktora programlarında da işbirliğine hazır olduğunu dile getirerek, öğrenci ve öğretim görevlisi değişimlerine de sıcak baktıklarını belirtti.

9 EYLÜL VE ENSTİTÜ ZİYARETİ

Milli Eğitim Bakanı Berova ve beraberindeki heyet daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ile bir araya geldi.

Berova, yaklaşık 2 saat görüştükleri Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün’den Dokuz Eylül Üniversitesi’nden KKTC kontenjanların arttırılmasını talep etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün da, Milli Eğitim Bakanı ve heyetini kabul etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konu ile ilgili olarak kontenjan taleplerinin, üniversitenin senato toplantısında gündeme getireceklerini ve kontenjanların arttırılması için çalışma yapılacağını belirtti.

Füzün, KKTC öğrencilerinin Dokuz Eylül Üniversitesi’ni tercih etmelerinden de ayrı bir mutluluk duyacaklarını belirterek, işbirliğinin daha farklı noktalarda da arttırılmasına üniversite olarak hazır olduklarını kaydetti.

Berova son olarak Urla’da bulunan İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü’ne gitti ve rektör Prof. Dr. Mustafa Güden ile bir araya geldi.

ÖĞRENCLERLE BULUŞTU

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, İzmir üniversitelerine yönelik ziyaretlerin ardından İzmir’de okuyan KKTC vatandaşı öğrencilerle Kıbrıs Türk Kültür Derneği binasında görüştü.

Öğrencilerle yaklaşık 2 saati aşkın bir süre görüşen Berova, öğrencilerinin yaşadıkları zorlukları ve sorunları dinledi; konsolosluk ile birlikte sorunların giderilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır oldukları sözünü verdi.

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, İzmir’deki üniversite ziyaretlerin ardından Ankara’ya geçerek YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A Yekta Saraç ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış ile de bir araya gelecek.
Editör: TE Bilisim