Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova Ankara temasları çerçevesinde Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber ile bir araya geldi.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre Berova görüşmelerde yaptığı konuşmada, Türkiye'de okuyan Kıbrıslı öğrencilerin ve bu yıl Türkiye üniversitelerine girecek olan öğrencilerin girişleriyle ilgili bir takım sıkıntıların mevcut olduğuna dikkat çekti ve bu sıkıntıların aşılması için bir dizi temasta bulunmak için Ankara’da bulunduklarını söyledi.

Bakan Berova, İzmir ve Ankara'da yaptığı temasları da değerlendirerek, açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, her yıl Türkiye'deki üniversitelere yaklaşık 1500 civarında bir öğrencinin başvurduğunu, geçen yılki istatistiklere göre bunlardan sadece 400 kişinin çeşitli öğretim kurumlarında yer bulduğunu kaydetti. Berova, geçen yıl 209 tane Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kontenjan ayrılmasına rağmen bu kontenjanların 99 tanesinin doldurulduğunu söyledi.

Berova, kontenjan ayrılan okullarla ilgili yaşanan bazı sorunlardan dolayı kontenjanların büyük kısmının boş kaldığını kaydetti.

Bakan Berova şöyle konuştu:
" Şimdi bu kontenjanların iyileştirebilmesi amacıyla başta YÖK Başkanı olmak üzere bir takım temaslarda bulunduk. YÖK Başkanından bu konunun gündeme getirilip bir takım iyileştirmeler yapılacağı konusunda söz aldık. Bir başka unsurda GCE A – Level’in 2010 yılında Türkiye'de YÖK tarafından kabulü ile GCE A-Level sınav sonuçlarına göre çocuklarımız Türkiye'deki üniversitelere yerleşebiliyorlar. Fakat bu sınavla yerleşen öğrencilerimize birtakım zorluklar oluyor. Bu zorlukların başında A-Level sonuçlarının Ağustos ayı sonlarına doğru net olarak ortaya çıkması halbuki buradaki üniversitelerin kontenjanlarını Ağustos ayının başında doldurmaya başlamaları sebebiyle sorunlar çıkıyordu. İzmir'de Ege Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsüyle Ankara'daki temaslarımızda Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Yıldırım Beyazit Üniversitesi Rektörleriyle yaptığımız görüşmelerde bu sorunun nasıl aşılabileceği konusunda birtakım çalışmalar yapılması kararı alındı. GCE A-Level ile kayıt yaptıracak öğrencilerimizin sayısını arttırılması amacıyla teknik çapta bir takım çalışmalar yapılacak."

Bakan Berova, bu yıl Türkiye'deki üniversitelere başvuracak öğrencilerin maksimumunu Türkiye'deki üniversitelere yerleştirme imkanı doğacak sonuçlar elde etmeyi umduğunu da belirtti.

Bugünlerde ÖSYM sınavına başvuruların başladığını hatırlatan Bakan Berova, bu başvurular esnasında çift uyruklu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti uyruklu vatandaşların KKTC Kontenjanından yararlanabilmeleri için bu ayın 15'ine kadar bu kontenjanlardan yararlanmak istediklerine dair dilekçelerini kimlik kartlarının fotokopileriyle birlikte okullarına ibraz etmek durumunda olduklarına dikkati çekerek, YÖK'le yaptıkları görüşmelerde ayın 19'undan sonra ek bir başvurunun kabul edilmeyeceğinin kendilerine ifade edildiğini, velilerin ve öğrencilerin bu hususu akılda tutmalarını istedi.

Berova Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için ayrılan kontenjanların taban puanlarında bir takım aralıkların mevcut olduğunu ve bu aralıkların çok daralması sebebiyle birçok öğrencinin gerekli ve istedikleri yerde öğrenim görememe durumunda kaldığını ifade etti. Bu durumu Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı’na aktardığını puan farklılıkları konusunda bir takım iyileştirmelerin bu yıl yapılacağı sözünü aldıklarını söyleyen Bakan Berova, bu iyileştirmeler sonucunda daha fazla öğrencinin kontenjanlardan faydalanarak yüksek öğrenimine Türkiye'de devam etmesini umduklarını dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ve beraberindeki heyet, İzmir ve Ankara’yı kapsayan temaslarının ardından, dün akşam KKTC’ye döndü. 
Editör: TE Bilisim